Отаку тест: Знаеше ли тези 7 интересни факта за Fullmetal Alchemist

Отаку тест: Знаеше ли тези 7 интересни факта за Fullmetal Alchemist

април 8, 2024
Категория: Публикации
0 294 0
Отаку тест: Знаеше ли тези 7 интересни факта за Fullmetal Alchemist

Отаку тест: Знаеше ли тези 7 интересни факта за Fullmetal Alchemist

Fullmetal Alchemist е поредицата с може би най-отдадените почитатели. Мангата придобива голяма фен база още в началото си, а след адаптирането ѝ в не едно, а цели две анимета, историята достига до още повече читатели.

Но дали всички алхимици познават интересните факти, които заобикалят мангата? Тествай познанията си за историята с тези няколко интересни факти за Fullmetal Alchemist.

Независимо колко от фактите ще прочетеш за първи път, не пропускай да се сдобиеш с нов том за колекцията си от поредицата. До края на април Hagane no renkinjutsushi е манга на месеца в Orange и можеш да се сдобиеш с нея с 20% онлайн отстъпка.

Скритата самоличност на мангаката

Хирому Аракава е името, което стои на всеки том от Fullmetal Alchemist, но това не е истинското име на мангаката. Тя се казва Хироми и макар и фонетично разликата да е малка, зад промяната стои важна причина.

Хироми днес е успяла да запази самоличността си в тайна, криейки лицето си зад аватара на анимирана крава. Но в началото на кариерата тя скрива дори пола си.

Fullmetal Alchemist: Fullmetal Edition, Vol. 1

Манга светът е доминиран от мъже, а мангите, които са написани от жени, са предимно Shōujo, който обикновено също се чете от момичета и жени. Но противно на очакванията Хироми се насочва към Shōnen мангите. За да предотврати предубежденията на читателите, тя решава да скрие пола си с псевдоним, който използва и до днес.

Мангата е вдъхновена от история на Итало Калвино

Историята във Fullmetal Alchemist е толкова комплексна, че за създаването ѝ са вплетени много елементи и източници на вдъхновение. Освен очевидните препратки към алхимията – наука, която и в реалния живот е предизвиквала интереса на хората поколения наред, за силно вдъхновение служи историята на индустриалната революция в Европа и Германия.

Но при създаването на историята на Алфонсо Елрик вдъхновението идва от повест, написана от италианския автор Итало Калвино – „Несъществуващият рицар“.

В нея се разказва за рицар, който броди света като празна броня.

Няма нито един символ, който да е избран случайно

В света на Hagane no renkinjutsushi алхимиците трябва да използват специални символи, за да получат това, което искат да създадат. Но нито един от използваните символи не е измислен случайно.

Един от най-разпознаваемите сред тях например – този на наметалото на Едуард и на бронята на Алфонс – е вдъхновен от знака на Никола Фламел. Знакът се появява многократно в текстовете, написани от известния алхимик, и е поставен върху неговия надгробен камък. Илюстрира змия, увита около кръст, и днес той символизира много неща – от изцерението до греха.

Друг разпознаваем символ е логото на алхимиците, наети от армията във Fullmetal Alchemist. Той представлява бял лъв с опашка на зелен фон. В истинския живот в алхимията има известен знак, илюстриращ зелен лъв, който изяжда слънцето. Знакът се използва като символ за пречистване, защото е вдъхновен от фотосинтезата и начина, по който растенията консумират слънчева светлина, за да растат.

В мангата се крие не Уолдо, а Мобуо

Освен всичките ни познати основни герои като братята Елрик, Армстронг, Мустанг, Уинри, Линг и останалите на заден фон има един страничен герой, който често се забелязва в мангата. И не, това не е някой, вдъхновен от Седемте смъртни гряха. Това е Уолдо-тип герой, който Хирому е скрила в голяма част от манга панелите, по които е работила.

Героят се казва Мобуо Мобута и няма реална история и функция в мангата. Но с цел да ангажира дори повече читателите си, мангаката се е постарала да го скрие на възможно най-много места.

Ван Хоенхайм е вдъхновен от истински швейцарски алхимик

Бащата на братята Елрик е един от най-мистериозните и сложни персонажи в историята. Но знаеше ли, че той е вдъхновен от истински човек?

Fullmetal Alchemist: Fullmetal Edition, Vol. 15

Името му е Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз, и е бил алхимик, астролог и лечител по време на немския ренесанс. В историята той остава познат като „бащата на токсикологията“, което е и подходяща препратка към историята на героя в мангата.

Много от имената на героите са вдъхновени от военни превозни средства

Вероятно всеки, докоснал се до мангата и анимето, е забелязал, че много от героите, които са част от армията, имат специфични имена. И повечето от тях са вдъхновени от превозни средства от ерата на Втората световна война. Такива са например Мустанг, Брадли и други.

Войната в Ишвал е вдъхновена от реални събития

Гражданската война в Ишвал е важен сюжетен елемент от Fullmetal Alchemist. И вероятно е още по-важен за мангаката, след като Хирому се е вдъхновила за него от реалната история на родното си място.

Родена в Хокайдо, тя добре познава историята на местните жители, народа Айну. За съжаление, днес те са останали почти без потомци, след като японското население превзема района.

Виж още:Отаку тест: Знаеш ли тези 4 интересни факта за Death Note

Правилото на алхимията гласи, че всяко нещо трябва да се заплати с равностойно на него друго. Затова колкото факти научи от този списък, толкова манга томове трябва да добавиш към колекцията си. Открий всички налични тук.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *