Още 5 книги за деца, които не обичат да четат

Още 5 книги за деца, които не обичат да четат

април 11, 2016
Категория: Знаете ли, че..., Идеи, Публикации, Ревюта
0 7959 15
Още 5 книги за деца, които не обичат да четат

Още 5 книги за деца, които не обичат да четат

Как да събудим желание за четене у деца, които не обичат да четат? Това е един от най-честите въпроси, които са ми задавали по време на работа. Много родители искат да откъснат поне малко вниманието на детето от телевизора, компютъра, мобилния телефон или таблета. Но самото противопоставяне технологии-книги е грешен подход. Когато наказвате детето с лишаване от компютър и вместо това му връчите книга, най-естествено възприятието му за четенето ще се натовари негативно.

Книгата е прекрасно занимание, но най-важното е да бъде представена като такова. Опитайте да го направите като:

  • не противопоставяте книгата на занимания, които децата обичат
  • им покажете как самите вие обичате да четете
  • споделяте с тях за любимите си детски книги
  • ги водите в библиотеки и книжарници  
  • им разказвате как има книжки, свързани с почти всички филмчета, които децата харесват

След интереса, който предизвика постът „5 книги за деца, които не обичат да четат“, реших да напиша втора част с нови 5 книги. Дано ви харесат и помогнат.

9789544093556„Огнедъх“, Урсула Върнън

Тази книжка е подходяща за всички деца, които правят по-сериозни първи опити за четене, както и за онези, които вече четат гладко сами  (и за всички деца, които не обичат да четат). Романът е съчетан с комиксова част и симпатични илюстрации. Голяма част от него е под формата на забавен диалог, а чувството за хумор е едно от най-големите му предимства. Историята на малкото драконче е кратка, весела и приключенска. Огнедъх е ученик, на когото (като на всички нормални дракончета или деца) понякога не му върви в разни неща – в училище има двойка, не може да издиша огън, когато си пожелае, малко е мързелив… Книжката няма да отегчи дори и най-претенциозния (или неангажиран) малък читател. А със сигурност ще събуди интереса и към втората част на приключенията на Огнедъх.

9789542815402„Мумията Думи и златният скарабей“, Тоска Ментен

Още от заглавието личи, че става дума за сериозни приключения. В една холандска къща, в собственото си холандско легло малкият Гоос намира МУМИЯ. След първоначалния ужас (как е възможно това) Гоос разбира, че мумията е момче, живяло в Египет преди 4 хиляди години, което е било син на фараон. Детайлите около това защо и как Дарвиш Ур-Атум Мсамаки Минкабх Ишак-Ебони (на галено Думи) се озовава в Холандия и как минават дните му в училище, ще разберете, когато почетете.

Романът е подходящ за деца около и над 9-10 годишна възраст. Няма илюстрации, но пък задейства бързо въображението.

3800083814351 (1)„Загадъчната планета: книга-игра“, Дейвид Глоувър

Тази книга игра ще върне и самите родители в собствените им детски години, когато книгите-игри бяха особено популярно занимание. Днес на пазара могат да бъдат намерени няколко нови поредици, които са изградени на същия принцип, но са съчетани с повече илюстрации. По този начин те са подходящи за широк кръг от читатели на различна възраст. 

„Загадъчната планета: книга-игра“ е подходяща за всички деца, които четат сами и имат желание да „играят“ с историята. Самата история е кратка, но верният път до спасяването на космическата станция „Алфа“ е само един. Нека детето ви само вземе решенията в хода на историята, да премине през изпитанията и да спечели.

hronikite-na-spajdaruik1„Хрониките на Спайдъруик“, Холи Блек, Тони Ди Терлизи

Това е една от най-успешните детски поредици на българския пазар за последните няколко години. Изданието включва 5 малки романа, които освен магически и привличащи още от първата страница, са написани с хубав едър шрифт, който прави четенето по-лесно и бързо. 

Джерард, Саймън и Мелъри Грейс (в компанията на майка си) се местят в старата къща на пралеля им Лусинда. В къщата те намират стара книга, която разказва за странни събития в къщата… Но освен това в нея се крие и тайната около изчезването на Артър Спайдъруик, което се е случило преди повече от 100 години. Така трите деца попадат в един фантастичен свят на магически създания, тайни и загадки.

edinstveniyat-i-nepovtorim-aivun-9789542820109„Единственият и неповторим Айвън“, Катрин Апългейт

Този детски роман е съвсем нов, но вече е носител на „Newbery Medal” за принос в американската детска литература. Книгата е вдъхновена от реални събития и е трогателен разказ за горилата Айвън, който живее в стъклена клетка в зоопарка на голям търговски център, като задачата му е да забавлява посетителите. Когато към животните от зоопарка се присъединява слончено Руби, което е родено в дивата природа, Айвън осъзнава, че трябва да направи нещо. Нещо по въпроса за свободата.

Тази книга е подходяща за онези деца, които искрено обичат животните. Тя не е забавна по начина, по който някои от гореизброените книги са, но в същото време е много по-дълбока и емоционална от тях. Не се безпокойте, накрая на историята всичко ще си дойде на мястото.

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *