Любимите нови книги на книжаря - месец септември

Любимите нови книги на книжаря – месец септември

септември 25, 2015
Категория: Orange отблизо, Идеи, Публикации
0 4667 11
Любимите нови книги на книжаря – месец септември

Любимите нови книги на книжаря – месец септември

Поне веднъж седмично някой ми задава въпроса как като книжар издържам да работя с толкова много книги и да не искам да си ги купя всичките. Отговорът е, че не издържам и да, определено искам да си купя огромна част от тях. И макар да не мога да изпълня намерението си веднага, всеки месец правя постъпления за изпълняването му. Нови или преиздания на стари хубави книги излизат буквално всеки ден, а единственото, което мога да направя, е да се запозная възможно най-бързо с онези, които ще ми станат приятели.

Септември беше белязан от еуфорията покрай първия учебен ден, но време за четене остана (и то немалко). Представям ви „Любимите нови книги на книжаря за месец септември“. Този списък се състави с любезното съдействие на любознателните ми колеги от книжарницата на „Граф Игнаиев“ 18.

„Бъдеще„, Дмитрий Глуховски 0

Каква корица, какъв автор, каква история! И откога чакаме нещо ново на Глуховски, защото любимите ни клиенти вече са изчели всичко налично на български.

Изстрелваме се директно в бъдещето (да не повярва човек с оглед на заглавието!), където безсмъртието се шири с пълна мощ, но и доста променя условията на живот. Няма деца, но човек може да се откаже от нетленността си в името на отроче, в случай, че желае такова. Според анотацията „Мнозина опитват да измамят системата и попадат на мушката на военизираните Безсмъртни –маскирани щурмуваци, които силом инжектират серума, причиняващ най-страшното: ускорена старост.“

Ние ще проверим как стоят нещата в нашето бъдеще с тази книга и ще ви държим в течение.

„Дете 44“, Том Роб Смит 1

Една книга за Сталиновия режим в СССР. За зловещия им дух. За убийствата. За ужаса.

Самият автор споделя, че в основата на романа е живота на серийния убиец Андрей Чикатило, но пречупен през призмата на фикцията и превърнат в Лев Демидов. Той е агент от службите, свикнал и обучен да извършва убийства и безчинства, силно вярващ в идеите на комунизма. Но се случва голямото „Но“ и той започва да се съмнява… Детето на негов колега е убито, а от Лев се иска да потули случая.

Политическата и социална атмосфера в Съветска Русия са запазени в книгата, но са оформени в полза на читателя. Така се получава една динамична, правдиво звучаща и интересна история, която няма да ви остави да скучаете и за момент.

„Красиви и прокълнати“, Франсис Скот Фицджералд 2

Фицджералд няма да ви изненада. Богати, красиви, чаровни, разполагащи с възможности от всякакъв тип, герои се опитват да извлекат от живота повече. Но той също може да си играе с тях така, както и те с него.

Антъни е млад, образован и обожаван от хората около себе си. Съпругата му Глория не остава по-назад от него – истински прелестна и наясно с това, тя очаква възхищение от всеки. Споменах ли проблемите на Антъни с алкохола? За пагубното влияние на парите върху моралните ценности? За пагубното влияние на човек върху самия себе си? Не съм?

Имате близо 480 страници в компанията на „Красиви и прокълнати“, за да разберете за тях.

„Писателят призрак“, Филип Рот 3

Това не е нов роман на Филип Рот, макар да това да е първото му издание на български език. Признавам, че не съм имала честта да го прочета все още, но с какво нетърпение очаквам този момент! Все още очаквам онази негова книга, която ще ми хареса повече или поне толкова, колкото „Възмущение“. „Писателят призрак“ обещава да е интригуващ разказ за писател, който се вглежда в друг писател, който се вглежда в трети… И така огледало през огледало би трябвало да видим отражения и на други писатели и книги. Надявам се първоначалното ми впечатление да е правилно и тази книга да се окаже стилна литературна среща.

„Лудият от площад „Свобода“, Хасан Бласим   4

Очаквахме тази книга дълго време и когато пристигна, не можахме да й се нарадваме. Знаехме, че ни очаква среща с един автор, който ще ни срази с бруталната реалност на живо от Ирак и още предговорът, написан специално за българските читатели от Бласим, ни убеди, че ни очаква нещо разтърсващо. Обикновено онзи свят, на Изтока, на смъртта, на бомбите, на кошмарите, ни се струва далечен, част от новините. Но Бласим го води пред очите ни, разкрива ни терора над душата и желанието й за свобода по начин, какъвто няма да видим в медиите. Към страха и насилието, той добавя илюзията на фикцията и приказката.

„Копнеж“, Блага Димитрова 5

Поредното прекрасно издание с произведения на Блага Димитрова е вече факт. Този път то е посветено изцяло на поезията й и вместо да ви обясняваме колко много ще спечели душата ви, ако го прочетете, ето скромен поздрав:

ЕХО

Тъмнея ли ти? – го попитах 
и се отдръпнах от прозореца.
Той нещо пишеше наведен.
И без да вдигне поглед, каза 
с неотразимата ирония: 
„Ти можеш само да ми светиш!“

Отиде си денят, повлякъл 
години ден по ден след себе си, 
различни до неразличимост.
Понякога заставам мълком 
с вторачен поглед през прозореца 
и образ замъглен се мярва.

Той нейде пише сам, наведен.
Тъмнея ли ти? – питам – в спомена?
И хладен полъх ме пронизва.
Долавям ехо издалече 
с една космическа ирония:
„Ти можеш само да ми светиш!“

„Между Рая и Ада“, Йон Калман Стефансон

Такава любов между човек и книга не се бе раждала отдавна из ширините на нашите книжарници. Тук може да прочетете пълно ревю за романа на исландския писател.

Романът „Между Рая и Ада“ е психологическа библия, която не се страхува от истината, но поражда страх. Страхът от тленността, неочакваността, от внезапната смъртност, на която е способен човек. От спомените, които няма да останат дълго след нас, защото и те са смъртни, и те гаснат. След човек остават само планините, морето и Бог

„Орехови двори“, Миленко Йергович  6

Няма как да не отбележим посещението на господин Йергович в България. Смятаме да направим това най-вече чрез разпространяване на творчеството му и с добросърдечни препоръки на книгите му. Красивото издание на романа „Орехови двори“ ни привлече първо на външен вид, а после и по душа. Увлекателният сюжет е точно онова, което си представяте, когато чуете определението „интересна книга“.

Една странна смърт ще донесе въпроси, търсене на отговори, ровене в миналото. А тези неща винаги водят след себе си други. Така че – любов, война, семейство, приятелство – са налице. Талантът на Миленко – също. И после ни говорете, че нямало успешна формула за добър роман.

 И за финал – нещо за забавление, почивка и безплатна психотерапия:

Животни. “3D оцветяване“ + 3D очила              Градове. “3D оцветяване“ + 3D очила

7                        8

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *