Любимите книжни злодеи

Любимите книжни злодеи

септември 28, 2015
Категория: Публикации
1 3555 7
Любимите книжни злодеи

Любимите книжни злодеи

Приемаме края на лятото спокойно и без драми – готови сме за есента, за нейните кротки дъждове, мокри улици и ароматни чайове. Готови сме и за нейната дуална природа – на мекота и студ, на красота и отчужденост, на тъга и очарование. И затова решихме да си припомним онези герои, които знаят цената на крайността. Онези, без които нито една добра история не може – хубавите, старомодни книжни злодеи.

Книжните злодеи са солта на историята, нейния двигател и гориво. Ето някои от любимите ни:

Сатаната от „Изгубеният Рай“, Джон Милтън    01

„Нима, Създателю, съм искал от пръст  човек да ме изваеш и аз самият съм те молил от мрака да ме изведеш?“

Поемата на Милтън разказва историята на Сатаната, който не е доволен, че Бог кара ангелите да приемат и почитат сина му за свой господар. Сатаната е разгневен, защото не желае да почита Човека като свой господар. Бунтът му е едновременно срещу божественото и срещу човешкото. Огорчението, гневът и жаждата му за отмъщение дори не изискват допълнителен коментар.

 chtulhuКтулу, живеещ във вселената на Лъвкрафт 

„Изглежда беше някакъв вид чудовище или символ представящ чудовище, чиято форма е могла да се зароди единствено в нечий болен ум. Смятам, че ще се доближа до истината ако кажа, че в моето доста буйно въображение възникнаха едновременно образите на октопод, дракон и някаква човешка карикатура. Пихтиеста, покрита с пипала глава се мъдреше върху гротескно люспесто тяло със закърнели крила, но общия вид на фигурата беше това, което я правеше толкова страховита. „

Внимавайте да не го събудите, защото той ще разруши света, в който живеете. И след него ще остане единствено той.

Медея, Еврипид   medea evelyn de morgan

Героиня от гръцката митология, за чийто произход има няколко теории. Животът и краят й обаче са ясни – влюбена в Язон, тя му помага да завладее златното руно, след което напуска Колхида заедно с него. Но любовта невинаги е вечна, поне не и от двете страни и Язон я напуска заради царска дъщеря. Медея я убива, като й изпраща дреха, покрита с отрова, а за да нарани Язон убива двамата си сина. В общи линии – дано никога не ядосаш Медея.

Кати Еймс от „На изток от Рая“, Джон Стайнбек

Когато говорим за Медея и детеубийството, няма как да не се спрем и на Кати Еймс, която безспорно също държи челна позиция в класацията за най-лоша майка. Изоставила синовете си и тотално незаинтересована от тяхното благополучие, тя е въплъщението на злотото още от дете. Границата между добро и зло е тотално изтрита в имено на собственото й благополучие и няма сила – нито на любовта, нито на семейството, нито на приятелството, която да пресуши изворът на злото в нейната душа.

Pennywise's_Evil_LaughПениуайз от „То“, Стивън Кинг

Ако още днес не спретескоро всички ще умрете! Аз съм ви предупредил! Пениуайз, приятел мил. „

Страх ви е от клоуни? Но защо? Те са цветни, те са необикновени, те знаят различни номера, те умеят да отвличат вниманието ви, те имат балони. Те ви канят при тях, а при тях всички се реят, реят…

amerikanski psiharПатрик Бейтман от „Американски психар“,

 Брет Истън Елис   

Американският психар. Онзи с брадвата, онзи с костюма, онзи с парите, онзи с неутолимите сексуални желания, онзи с убийствата, онзи с филма. Онзи, който се понякога се чувства неуверен и убива онези, които го карат да усеща несигурност в каквото и да се отношение. Онзи, когото не бива да ядосвате, с когото не бива да спите, в чийто дом не бива да ходите. Да продължавам ли?

hannibal

д-р Ханибал Лектър, роден в романите на Томас Харис и продължил живота си къде ли не

Американските психари имат различни проявления. Този тук обича да яде хора, които сам си е хванал, убил и разпределил на части. Освен това обожава да разиграва полицията, понякога да й помага, друг път да я заблуждава… Но винаги да показва колко по-умен, по-пресметлив, по-хитър, по-бърз, по-изобретателен и по-брутален е от нея.

Желаете ли да вечеряме заедно с него? Той със сигурност не би имал нищо против.

AskMoriartyПрофесор Джеймс Мориарти – най-големият враг на Шерлок Холмс и произведение на сър Артър Конан Дойл

Идеалният враг и перфектният злодей. Единственият, който може да победи Шерлок. Единственият, който може да унищожи великия детектив и единственият, за чието унищожение е нужен един от най-ценните литератури животи – този на живата легенда Холмс. Холмс е готов да спре Мориарти на всяка цена, била тя и собствения му живот. Докато единият е жив, другият също ще живее…

LordvoldemortВолдемор от „Хари Потър„, Джоан Роулинг

Като заговорихме за взаимносвързани персонажи – на вашето внимание – Хари Потър и Волдемор. Вторият прави най-опасната и зловеща магия на света, разделя душата си на седем части и я скрива в седем различни места така, че да не бъде никога унищожена. И случайно или не, една от тези части попада в единствения човек, който може да го унищожи – Хари Потър. Така се получава следното уравнение – за да умре Волдемор, който между другото е най-силният и могъщ магьосник, живял някога във вселената на Роулинг, трябва да умрат и всички части на душата му. Но ако Хари иска да го убие, дали не трябва да жертва себе си?

Turkdel8Бялата вещица от „Хрониките на Нарния“, К.С. Луис

Злата кралица, вечната зима, непреодилимото зло, черната душа на магическия свят. Онази, която иска да убие Аслан и да превземе Нарния. Класически злодей с елементи на зловеща красавица.

 Саурон от „Властелинът на пръстените“, Дж. Толкин

Нима има нужда да обясняваме защо?

sa

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

  1. Кристина
    Отговори

    Спорно е дали Волдемор е най-могъщият магьосник във Вселената на Роулинг. Тя неколкократно прави референции към силата и величието на Дъмбълдор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *