Съвети при избора на ученическа раница

Съвети при избора на ученическа раница

юли 28, 2022
Категория: Нашите предложения, Публикации
0 645 2
Съвети при избора на ученическа раница

Съвети при избора на ученическа раница

Малчуганът вече е нетърпелив за първия си учебен ден? Купи му всичко нужно за училище – химикали, тетрадки, а не забравяй и може би най-важното, ученическа раница. 

Независимо дали детето вкъщи е първокласник, или новата учебна година и новите учебници са предизвикали нуждата от покупка, сега си изправен пред важното решение каква да бъде следващата му ученическа раница.

А този избор разбираемо плаши много родители. При него трябва да се съобразят редица фактори, сред които най-важни са функционалността на чантата и удобството на детето. Но заедно с това трябва да бъде избран модел, който да се хареса достатъчно на малкия ученик, а това прави задачата още по-трудна.

За щастие, разнообразието от дизайни вече е толкова голямо, че мисията е не съвсем невъзможна. В Orange center те очаква изчерпателен асортимент от ученически раници, така че да намериш точно тази, която ще отговори на всички изисквания в списъка. 

Но ако ти е нужна помощ по време на този дълъг процес, тук е мястото, на което лесно ще я получиш. 

Ученическа раница, в която си струва да инвестираш – що е то? 

Голямо е, но и леко; красиво е, но не е крехко, а издръжливо; побира много, а се носи от малък човек… Описанието на мечтаната раница звучи като описание на някакво митично създание, за което би могъл да чуеш само в някоя гатанка или приказка. 

Но в действителност всички раници за училище трябва да се подчиняват на няколко простички и съвсем изпълними правила. 

На първо място те трябва да бъдат отговор на най-важните нужди на един ученик. Да побират достатъчно учебници, тетрадки, помагала, скицници и несесери, пълни с всички дребни пишещи и чертожни средства. Но заедно с това ученическите чанти трябва да бъдат достатъчно комфортни, че да се носят всеки ден.

Ежедневното носене на раница за училище – да или не?

В някои учебни заведения има политика, която изисква всеки ден детето да носи нужните вещи, а в края на деня да ги връща у дома. 

Други училища избират да обособят място, на което децата да съхраняват повечето от материалите, които са им нужни, като с това се спестява безкрайното носене на тежки раници за училище. 

Предимства

Въпреки че има различни мнения по темата, в двата случая могат да се обособят няколко предимства и недостатъци. Когато децата носят учебниците и помагалата си вкъщи всеки ден, това позволява на родителите да се включват по-активно в самоподготовката. 

Лесно може да се проследи развитието на ученика и следователно да се окаже помощ, ако такава бъде нужна. 

Недостатъци

Главният недостатък на ежедневното носене на учебниците обаче е труден за пренебрегване – нагърбването на децата с препълнените чанти. Много родители споделят опасенията си за все по-често срещаните проблеми със стойката на децата.

За съжаление, дори най-качествената раница не може да отнеме от товара върху учениците, но има възможност тя да намали опасността от вредата.

Важни характеристики на качествената раница

Най-добрите ученически раници имат няколко общи неща. Събрахме на едно място част от тях, за да можеш да ги включиш към своя списък с изисквания, които трябва да бъдат спазени при подбора на чантата. 

Открояват се по материалите

Обикновено за изработката на една ученическа раница се използва полиестер, който е силно издръжлив и се почиства по-лесно в сравнение с други материи. Същевременно той не избледнява под влияние на времето, така че с него инвестираш в дългосрочна покупка.

Раница Pepe Jeans Sunrise с едно отделение

Сред по-високия клас продукти често ще откриеш такива, които са изработени от рециклирани материали. Това е фактор, който не вреди на качеството или на външния вид на раницата, но значително намалява вредата върху природата. 

Качествена изработка 

Особено когато избираш ученически раници за първи клас или за дете в детската градина, е важно да потърсиш достатъчно издръжлив модел.

На тази възраст младите ученици все още не са се научили да пазят вещите си, а желанието им за игри често поставя под риск чантите. Затова и повечето родители се ориентират към раници с твърди дъна, които предпазват от повреди съдържанието им.

Имат твърд гръб 

Твърдият ергономичен гръб на раниците е най-предпочитаният избор за едно дете, особено в ранните години от неговото развитие. Моделите, които са изработени, за да пасват добре на гръбначния стълб на децата, изпреварват останалите по удобство и свеждат до минимум вредата върху стойката на ученика. 

Същевременно е полезно гърбът на раницата да е изработен от дишаща материя, която да осигури максимално високо ниво на комфорт. 

Разполагат с регулируеми анатомични презрамки 

Важно при избирането на раница за детето е да се обърне внимание на презрамките. Те трябва да са дебели, между четири и осем сантиметра, за да не убиват на раменете. По същата причина е необходимо презрамките да са достатъчно меки.

Повечето от тях вече са създадени да бъдат регулируеми, за да пасват по най-удобния начин.

Могат да се носят по няколко различни начина

Много от раниците на пазара днес са пригодени за поне два начина на носене. По-голямата част от тях разполагат с две презрамки за раменете, както и с ръкохватка за носене на ръка. 

Изключение от правилото, което често се оказва полезно, са раниците, включващи не само тези два различни начина за носене, но и са с вградени колелца, а дори понякога и в комбинация с дръжка за през рамо. 

Ученическа раница Busquets Route 66 2022 с две отделения

За допълнително удобство и сигурност служи и гръдният колан, който понякога присъства като допълнение на раниците с две презрамки за раменете. Той осигурява неподвижност и по-добро разпределяне на тежестта. 

Достатъчно леки са

Когато раницата се изпълни с всички нужни учебници и помагала, тя неизбежно става достатъчно тежка, че да затрудни подрастващите деца. Затова и е важно раницата, на която родителят се спре, да бъде изработена от достатъчно леки материали и без ненужни допълнения, които да увеличават тежестта ѝ. 

По правило пълната чанта не трябва да превишава 10-15% от теглото на детето. Внимавай най-много за това изискване при избора на раници за първи клас.

Съдържат достатъчно големи и много на брой отделения

Обикновено малките ученици имат най-голяма нужда от няколко отделения, за да съхраняват различните си по вид и размери вещи. С изключение на това най-основният проблем с голямото отделение възниква при ползването на скицници и големи папки. Ако основното място за съхранение не е достатъчно обемно, то тогава те биха се намачквали по ъглите. 

Раница Pepe Jeans Duncan с две отделения

По отношение на допълнителните отделения е добра идея да помислиш за такова за несесера с пишещите средства, както и за място за храната, ако детето си носи обяд от дома. Потърси и отделение за спортните или резервни дрешки, ако училището ги изисква. 

В тази връзка споделяме и един съвет от нас – подреждай най-тежките и обемни учебни материали възможно най-близко до гърба на детето. Така тежестта е разпределена равномерно и ще бъде възможно най-комфортно за малчугана. 

Разполагат със светлоотразителни елементи 

За да бъде безопасността на детето гарантирана, много от качествените ученически раници са допълнени от светлоотразителни елементи. Те са от голяма важност, защото осигуряват повече видимост дори във вечерната обстановка и при лоши метеорологични условия. Тук полезни стават и любимите на децата ярки раници с цветен дизайн. 

Няколко практични съвета от нас за избор на ученическа раница

Подготовката е важна

Преди да започне голямото пазаруване, е необходимо да си отделиш време за малко проучване. Това, разбира се, не означава и ти да се запътиш към училище, а да се консултираш с хората в него. 

Ако имаш тази възможност, се свържи с учител или с някой друг родител, който вече е преминал през този процес със своето дете. Тази стъпка е особено важна, ако избираш сред разнообразието от раници за първокласник. 

Опитай да се запознаеш с точната политика на училището по отношение на съхранението на личните вещи и учебните материали. Също така е препоръчително да планираш предварително какво ще попадне в чантата на детето – ще носи ли храната си от вкъщи, има ли нужда от място за таблет или за телефон. 

Научи и на кой етаж ще бъде класната стая на детето, за да знаеш дали да инвестираш в раница, която се дърпа. Има модели, оборудвани със система от три колелца, която улеснява качването по стълбите. 

В тези случаи също би било полезно да помислиш за модел, който е съвместим с тролеи за раница. Така до училище чантата може да се дърпа с помощта на колелцата, а след това да се носи на рамена.

Формата има значение 

Препоръчително за една типична раничка за първокласник е да бъде правоъгълна или в подобна форма. В нея могат да се вместят всички нужни учебници, помагала и скицници. Ако не се налага децата да носят всички пособия ежедневно, можеш да се спреш и на кръгла или на друга нестандартна форма.

Малка раничка за детска градина Miquelrius Cloudy Day

Нека детето само избере външния вид на раницата

Кой ще носи тази ученическа раница, която толкова дълго е била избирана? За предпочитане това ще бъде малкият ученик. Затова и негова трябва да бъде последната дума за външния вид на чантата.

За щастие, това е забавната част. На пазара има разнообразие от красиви и интересни дизайни, които да развълнуват всяко дете. От раници с феи и приказни същества, през тези с лика на любими персонажи от филмите до такива с цветни картини и закачливи детайли. 

Научи детето да облича раницата си правилно 

Накрая, но не на последно място – опитай да научиш детето си да слага раницата си по препоръчвания от експерти начин. 

Най-добрият вариант това да се случи е, когато първо ученикът постави чантата на учебното си бюро и оттам я сложи на раменете си. Също така раницата трябва да се носи винаги на двете рамена, за да не се получава дисбаланс. 

За често срещаните проблеми ученическата раница, закупена от Orange center, е решението.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *