Знаеш ли, че… на този ден е родена Фрида Кало!

Знаеш ли, че… на този ден е родена Фрида Кало!

юли 6, 2021
Категория: Знаете ли, че...
0 780 2
Знаеш ли, че… на този ден е родена Фрида Кало!

Знаеш ли, че… на този ден е родена Фрида Кало!

*Изображението е на Lucie Rice, взето от Dribbble.com

Фрида Кало е една от най-популярните жени художнички днес. Харесвана е не само заради изкуството си, но и заради личността си – непокорна и непримирима, с необикновен стил в живота и в творчеството си.

Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон е родена на 6 юли 1907г. в Кайоакан, Мексико. Като дете боледува от детски паралич, в следствие на което десният ѝ крак остава деформиран. На 17 години претърпява тежка катастрофа, в следствие на което тялото ѝ е натрошено.

Заради този инцидент, както и заради детския паралич, през целия си живот трябва да се бори с болките в тялото си. Това не я спира да граби с пълни шепи от живота.

Изкуството ѝ е породено както от болките, така и от желанието да изразява себе си. Възприема се едновременно като модерна жена и като традиционна индианка. Съчетава и двете в рисунките си.

В творчеството често рисува себе си, своята женственост, болките и страданията си. Преплита реализъм, символизъм и сюрреализъм, мексикански национализъм и фолклор.

„Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“

Ако искаш да научиш повече за живота ѝ, може да прочетеш „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ на Ф. Г. Хагенбек.

Авторът ни представя една нестандартна биография на художничката, съдържаща записки от личния ѝ дневник.

„Фрида Кало и цветовете на живота“

Още една нейна биография е „Фрида Кало и цветовете на живота“ на Каролине Бернард – този път биографичен исторически роман, който разглежда живота ѝ от момента на катастрофата до смъртта ѝ през 1954г. на 47-годишна възраст.

За почитателите имаме богата селекция от подаръци и артикули, свързани с нея и с творчеството ѝ.

Ако желаеш да притежаваш артикули, свързани с Фрида Кало, за да почиташ ежедневно личността и изкуството ѝ, имаме няколко предложения за теб.

Едно от тях е чаша, вдъхновена от творчеството ѝ:

Ако обичаш да си водиш записки, можеш да го правиш в тематичен тефтер със скрита спирала и листа на точки, класически тефтер Moleskine с твърди корици и нелинирани страници или пък тефтер с магнит за хладилник.

„Класически тефтер Moleskine Фрида Кало с твърди корици и нелинирани страници“

Самата Фрида Кало е записвала мислите си и е водела лични бележници през целия си живот. Благодарение на тях научаваме за съкровени моменти от брака, взаимоотношенията с родителите ѝ и различните ѝ приятелства.

Можеш да организираш ежедневието си с пад за бележки, вдъхновен от Фрида Кало, да използваш несесер или пък комплект с лепящи листчета

За най-големите фенове предлагаме и пъзел с Фрида Кало от 500 части.

„Пъзел Educa Фрида Кало 500 части“

А ти какво мислиш за Фрида Кало и творчеството ѝ?

, , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *