Иди на пътешествие в литературата

Иди на пътешествие в литературата

юли 2, 2021
Категория: Нашите предложения
0 1407 1
Иди на пътешествие в литературата

Иди на пътешествие в литературата

*Изображението е взето от Designstack.co

Има ли нещо по-хубаво от едно пътешествие? Ако мечтаеш да покориш нови дестинации, но имаш нужда само от идеи как да направиш приключението си още по-приятно, ние ти предлагаме книгата 203 предизвикателства за пътешественици, от която можеш да почерпиш много интересни идеи.

Ако пък предпочиташ да се ограничиш само до литературни пътешествия, сме ти подготвили няколко заглавия, с които да преживееш различни странствания. От фантастични светове до обиколка на Великобритания – изборът е твой!

„Разходката на баба Гейтуд“ – Бен Монтгомъри

„Разходката на баба Гейтуд“

Искало ли ти се е някога да захвърлиш всичко и да избягаш на пътешествие, без телефон и с малко багаж? Баба Гейтуд прави точно това, и то когато е на 67 години!

Един ден съобщава на семейството си, че излиза на разходка и не се връща, докато не извървява цялата Пътека на Апалачите, която към този момент е доста запусната.

Пътеката е дълга 3300 км е най-дългият непрекъснат маршрут в света. Възрастната жена преминава през диви местности, сблъсква се с природните стихии на Северна Америка и среща по пътя си интересни хора.

Това, което остава неясно за всички, е защо баба Гейтуд тръгва на това пътешествие и не се спира дори дълго след като извървява Пътеката на Апалачите. Бен Монтгомъри разкрива отговора в пътеписа за нейното пътуване.


Автор:

Бен Монтгомъри

Брой страници

272

Издателство

Вакон

Рейтинг в Goodreads

4.01

„Пътят“ – Кормак Маккарти

„Пътят“

Ако ежедневните разходки ти се струват скучни, можеш да се успокоиш с факта, че все пак не вървиш по „Пътят“ на Кормак Маккарти. 

В един пост-апокалиптичен свят баща и син носят на плещите си съдбата на човешкия род, докато пътуват само с дрехите на гърба си и малко храна.

Тяхното пътешествие продължава дни, седмици, месеци. Двамата имат мисия – те носят огъня на човечеството в себе си и оцеляването им е от съществено значение.

Пътуват само двамата из опустошената Америка, в която природата и цивилизацията са вече мъртви, но това не ги спира по пътя към целта.


Автор

Кормак Маккарти

Брой страници

236

Издателство

Пергамент Прес

Рейтинг в Goodreads

3.97

„Камино: Пътуване на духа“ – Шърли Маклейн

„Камино: Пътуване на духа“

Американската театрална и киноактриса Шърли Маклейн решава да измине пътя Камино, а нейното пътешествие прераства в пътуване на духа и търсене на себе си.

Пътят до Сантяго де Компостела в Северна Испания е преминаван ежегодно от стотици души и привлича поклонници от векове с мистичната си сила. Дългият около 800 км маршрут се намира точно под Млечния път и според легендата отразява звездите над него.

Крайната точка е олтарът на апостол Яков, където според традицията са погребани останките на светеца.

В своя пътепис Шърли Маклейн разкрива как една актриса решава да остави всичко, за да измине свещения път, а пътешествието ѝ е изпълнено с различни премеждия и лутания.


Автор

Шърли Маклейн

Брой страници

272

Издателство

Обсидиан

Рейтинг в Goodreads

3.64

„Властелинът на пръстените“ – Дж. Р. Р. Толкин

„Властелинът на пръстените“

Най-известното пътешествие в историята на литературата е това на Фродо в опита му да унищожи Единствения пръстен.

Пътят му започва от Графството, минава през елфическото владение Ломидол, към мините на Мория, стига до Лотлориен и продължава към Самотния връх през Мордор и страховитите околности на Минас Моргул.

През цялото време Фродо има компания – от Задругата на пръстена, която се формира в началото, а до края с него остава верният му другар Сам. Създанието Ам-гъл също е техен спътник по пътя.

Целият преход отнема около шест месеца на хобитите, но пътешествието си заслужава усилията.


Автор

Дж. Р. Р. Толкин

Брой страници

1100

Издателство

Бард

Рейтинг в Goodreads

4.50

„Пътека през огън и лед“ – Петър Ванев

„Пътека през огън и лед“

Историята за пътешествието на Петър, като всяко наистина хубаво приключение, започва след едно спонтанно решение, което променя живота му.

В момент, в който ежедневието му стига до скучно еднообразие и рутина „работа-вкъщи“, той решава да измине пеша Тихоокеанския хребетен път – един от най-дългите пешеходни преходи в САЩ със своите 4240 км от Мексико до Канада.

Опитът му с преходи и преживявания в природата до този момент се ограничава с маршрута до Рилските езера в България и няколко лагерувания в градския къмпинг около Портсмут, Южна Англия.

По време на това пътешествие той среща мечки, гърмящи змии, рекордни снеговалежи, болка, лишения, жажда, глад. Отнема му 5 месеца да измине пътеката от край до край, а напред го движи единствено непоклатимата воля.


Автор

Петър Ванев

Брой страници

382

Издателство

Вакон

Рейтинг в Goodreads

4.31

„Пътят към Литъл Дриблинг“ – Бил Брайсън

„Пътят към Литъл Дриблинг“

20 години след първото си пътешествие до Великобритания, което завършва с пътепис, определян като съвременна класика, комичният писател Бил Брайсън тръгва отново на път.

Този път той иска да разбере какво се е променило и какво е останало същото след последната му обиколка из Великобритания. Преминава от южния курорт Богнър Риджис до северния край на Острова, обикаля малки селца и големи градове, разговаря с различни хора и преоткрива прекрасната природа.

Типично за Брайсън, в пътеписа си той не спестява нито най-комичните, нито драматичните ситуации, в които попада. Засяга и някои сериозни теми, сред които екологичните проблеми и съхранението на исторически забележителности във Великобритания.


Автор

Бил Брайсън

Брой страници

480

Издателство

Еднорог

Рейтинг в Goodreads

3.70

Някои други пътешествия, които си струва да погледнеш:

Независимо дали предпочиташ книжните пътешествия или реалните такива, едно пътуване до непознати места никога не е излишно, нали така?

С коя книга пътешества ти последно?


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *