Валс с най-популярния гръцки автор - Лена Манда

Валс с най-популярния гръцки автор – Лена Манда

юни 9, 2015
Категория: Знаете ли, че..., Личности
0 2796 2
Валс с най-популярния гръцки автор – Лена Манда

Валс с най-популярния гръцки автор – Лена Манда

Лена Манда е най-популярният съвременен гръцки автор. Отличена е с наградата „Писател на годината“ за 2009-та от списание „Life & Style“. Романите ѝ са преведени на турски, албански и китайски, а вече и на български език.

Лена_МандаРодена през 1964 г. в Истанбул, дванайсетгодишна се преселва с родителите си в Атина, където среща бъдещия си съпруг – бизнесмена Йоргос Мандас. Деветгодишна написва първата си приказка. От 2001 г., когато издателство „Ливанис“ отпечатва първата ѝ книга „Денят, когато те познах”, тя никога не е спирала да пише и всяка година през май на книжния пазар се появява ново заглавие с нейното име. След първоначалния успех е издала още дванайсет романа и един сборник с разкази.

В България ви запознаваме с нея с романа ѝ „Валс с дванайсет богове“, любимият  на авторката. По него е заснет телевизионен сериал с известния актьор Стратос Дзордзоглу. След него следват „Теано, вълчицата от Цариград“ (2006), „Къщата край реката“ (2007), „Обратната страна на монетата“ (2008), „Любов като дъжд“ (2009), „Последната цигара“ (2010), сборникът с разкази „Няма как, нещата ще се подредят“ (2010), „Без аплодисменти“ (2011), „Докато цъфти душата“ (2012), „Наричат ме Дата“ (2013) и „Петте ключа“ (2014). Последният ѝ роман „Едно извинение за края“ (2015) бе представен на тазгодишното издание на Международния панаир на книгата в Солун.

Историята заплита съдбите на четиримата герои Костис, Марина, Елпида и Наталия. В една дъждовна нощ внезапно удряне на спирачки замалко не предизвиква катастрофа. Участници в нея са именно четиримата герои. Докато се обвиняват взаимно, тя нямат ни най-малка представа каква съдба ги очаква. 

Както дванайсетте божества на Олимп са предопределяли живота на смъртните, така и последвалите дванайсет месеца ще бележат живота на четиримата герои- смях, сълзи и неочаквани обрати ги очакват по пътя. Отношенията им бързо прерастват в приятелство. 

Издава: Orange books

Родена съм през 1989 г. Завършила съм 1АЕГ, а след това СУ „Св. Климент Охридски“, специалност книгоиздаване. В екипа на Orange center съм от 2010 година, а от 2013 година съм редактор в издателство Orange books. В момента уча магистратура в СУ, специалност Преводач-редактор. Oбичам да чета, да пътувам, често редя пъзели. Музиката е едно от най-важните неща в живота ми.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *