5 настолни игри, които трябва да изиграете

5 настолни игри, които трябва да изиграете

юни 10, 2015
Категория: Забавно, Идеи
1 12364 8
5 настолни игри, които трябва да изиграете

5 настолни игри, които трябва да изиграете

Настолните игри са едно от любимите ни хобита. Споделяме го с много наши приятели и сме сигурни, че и вие проявявате интерес към този тип забавление. Тук ви предлагаме пет игри, за които гарантираме, че ще ви допаднат и ще изпълнят летните ви следобеди с магия и приключения.

5.  7 wonders  

Брой играчи 3-7 (има опция и за двама, но при различни правила)

Продължителност на играта около 30 минути.

Играта е стратегическа и сравнително сложна. Ако сте новак в света на настолните игри, приемете, че ще загубите първите няколко разигравания. Но веднъж намерите ли своята лична тактика, 7 wonders ще се превърне в една от любимите ви игри. 01

В началото всеки от играчите избира едно от седемте града, в които има по едно от древните чудеса на света. Оттам нататък инфраструктурата на вашия град е ваша работа и от вас зависи развитието му. Можете да търгувате и да воювате с вашите съседи, шансът да се прецаквате един друг е сравнително малък. Съветвам ви да се съсредоточите върху осъществяването на собствената ви стратегия вместо върху разрушаване на чуждата.

Ходовете протичат в три епохи, във всяка от които има по няколко раздавания на карти. В края на третата епоха печели онзи, който е събрал най-много точки. Точките се събират чрез развиване на различни ниши на града.

7-wonders-board-game

 

4. Заселниците на Катан

Брой играчи 3-4

Продължителност на играта 75 мин. 

Тук нещата са значително по-лесни от тези в 7 wonders. Правилата за всички варианти на Катан са лесни за научаване и за прилагане на практика. Играта е увлекателна, забавна и подходяща дори за деца над 10 годишна възраст. 

02Вие сте първите заселници на остров Катан и като такива трябва да основете селища. Тези селица обаче ще просъществуват, когато събереше достатъчно ресурси. И понеже кооперацията е майка на просперитета, ще търгувате интензивно с вашите съперници. Ще разменята вълна на желязо, дърво за глина и успех на неуспех. Колкото по-голямо е племето ви, толкова повече бой ще яде противника. 

Катан има и няколко разширения, които ще разнообразят играта на по-опитните играчи. Тях може да намерите тук и тукл Имайте предвид, че разширенията не са самостоятелни игри и не могат да се използват без базовия Катан. 

 

3. Dixit

Брой играчи при стандартната игра 3-6 

Брой играчи Dix It: Oddysey – до 12

Продължителност на играта 30 мин.

Тази играя е рай за всички любители на приказното. Освен че ще предизвика въображението и асоциативното ви мислене, тя ще ви накара да се влюбите в красиво нарисуваните й карти.03

Всеки играч разполага с ръка от 6 карти. Когато дойде редът му, той избира една от тях и без да я показва на останалите казва изречение (или дума), свързано с нея. След това останалите играчи избират една от своите карти, която е най-близка до чутото. Отделените карти се размесват и всеки трябва да познае коя е картата на онзи, който е казал изречението или думата. Колкото по-малко души познаят картата му, толкова повече точки печели той.

Когато картите от стандартното тесте ви омръзнат, можете да разчупите рутината на играта с някои от новите комплекти карти.

04

 

2. Ticket to ride 

Брой играчи 2-5

Продължителност на играта 60 мин. 

Дойдохме си на думата. Тук забавлението е пълно, а възможностите да прецакаш другарче – необятни. Пред вас се шири картата на стара Европа, опасана от влакови линии. Вашата цел е да изпълните колкото се може повече маршрути и да натрупане максимален брой точки. Това става като строите влакови композиции, които строите с карти-вагони. Ticket to ride е наистина лесна и динамична. Всеки играч има свой цвят вагони и веднъж започнете ли да строите, картата на Европа се превръща в цветен фест. 

05

Не е нужно да имате опит с други настолни игри, за да се справите блестящо още с първите завъртания на маршрутите. А когато картата ви омръзне, може да се възползвате и от разширенията, които ще ви отведат в Азия, Африка,Северна  Америка, Индия и Швейцария!

 

 

 

 

001. Discworld Ankh Morpork

Брой играчи 2-6

Продължителност на играта 60 мин. 

Една от  игрите, за които с чиста съвест мога да кажа, че няма да ви омръзнат никога. Разнообразна, забавна, интелигентно съставена, красива, бърза и сериозна. Не е нужно да сте фен на Пратчет, за да се влюбите в Discworld, но в случай, че сте – честито, току що срещнахте следващата си страст! 06

Преди започването на играта играчите избират на случаен принцип своя герой. Той определя индивидуалната цел на играта и съответно как да бъде постигната победата. Може да сте алчния Хризопраз, чиято цел е да събере 50 злато. Или пък Ваймс, който трябва да направи така, че всички карти от тестето да свършат преди друг да победи. Има голям шанс и да се превъплътите в Dragon King of Arms и да имате за задача да всявате смут в света на диска, като създавате враженски единици.  С когото и да играете, наблюдавайте и останалите играчи. Отгатнете каква е тяхната задача и се опитайте да я възпрепятствате. Трупайте пари, купувайте сгради и властвайте в колкото се може повече зони. Всяко едно от тези неща може да ви е от полза.

Discworld Ankh Morpork не е особено подходяща за деца под12 години и за хора, които не говорят английски език. Въпреки че в играта има опътване на български език, копмонентите й не са предеведени.

07

 

 

Това са само пет от нашите любими настолни игри. Разбира се, че обичаме и Монополи, Дженга, Туистър, Не се сърди човече, Дама и още куп други, които може да разгледате тук.

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

  1. Strawberry
    Отговори

    Супер забавление пада с настолните игри, колко пъти сме откарвали до зори… не е истина! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *