БЪЛГАР: книгата-игра

БЪЛГАР: книгата-игра

юни 8, 2015
Категория: Ревюта
0 6255 7
БЪЛГАР: книгата-игра

БЪЛГАР: книгата-игра

Беше (далечната) 2009-та, може би 2010-та година и  кой ли знае дали идваше „голямата зима“, или онова незабравимо лято, от което нищо не помня. Живеех във Варна, със съквартирантите ми се заливахме  с анимета, Пратчет и типичния български хумор на „Завладей българите!“ (дело на Адриан Лазаровски). Поради големия ми глад за анимирано изкуство следях редовно всяка серия на The Simpsons, Family guy и South park. В една слънчева сутрин се сблъсках с заглавието „Българ“ и изгледах, прививащ се от смях, трейлъра на серията с Унуфри и Ники Кънчев (трябва да отбележа, че самият епизод ме изненада още повече). 11289659_1138602532822881_1601686834_n

Накратко: оказа се, че в нашата родина, някой е започнал да прави нещо, напълно независимо и със страхотна доза хумор! Шапка му свалям. До ден днешен следя с интерес, как се развива тази идея. Представете си, всички от вас имате истории от родните си места, приятели и случайни хора, с които сте се смели и забавлявали по най-различни случаи. Според мен, някой (Неделчо Богданов) е хванал, че се е възползвал от това, което е виждал през живота си и просто е изопачил всичко, по примера на големите, американски, анимационни братя.

С нетърпение чаках всяка нова серия и  с разочарование разбрах, че втори сезон ще се забави. После нещата започнаха да се развиват. Шумът около идеята се разрастваше, печелиха се верни фенова и целта на каузата изведнъж стана достижима. Сезон 2, сезон 3, „Брейн Демидж”, забавни трейлъри на популярни филми, много успешен пълнометражен филм и сега, причината, поради която се опитва да си спомня всичко това: книгата-игра „Българ – тайната на пиратския остров“ .

Първо –  с радост наблюдавам завръщането на този жанр в България.

Второ – изключителното ми разочарование от т.н. engine или двигател на повечето книги-игри. Когато аз се справях с моите книги-игри ми трябваше повече от два зара, за да разреша ребуса. Сега всичко е опростено. Отваряш шкафче и намираш банка с кръв (качи едно кръв, ако си загубил такава в битка). Безинтересно.

Всъщност, колкото и хубаво да е, че жанрът се завръща, толкова е и важно авторите и издателите да се замислят над това: каква е реалната група от хора, които се впускат в закупуването на продукта им. Децата в днешно време не знаят за книга, която сами могат да развият. Таблетът им отваря много по-интересни и шарени врати. Техните родители са тези, които се усмихват с носталгия, когато им кажа, че ерата на „Компютърните войни: Алфа срещу Омега“ се завръща.

А що се отнася до „Българ“: няма такова нещо!

Да се върнем към книгата:

Ти си Героят, твоята цел е да намериш СЪКРОВИЩЕТО и да спасиш Стария град на Несебър. Забъркваш се в неприятности, комични ситуации, срещаш се с  „легенди“ от българския хип-хоп-а, прецакан си ако си чел „50 нюанса сиво“ и на кого му хрумна за нунджако от джапанки?! Вътре няма много скучни моменти (ако си попадал на такива, вземи ги прочети на ново, може да не си схванал шегата), действието е скоростно и не следва стандартната логика.11421585_1138602469489554_570655529_n

Един съвет: хубаво избирайте ходовете си и по възможност събирайте, каквото можете и когото можете, всички влизат в употреба

По страниците не са нарисувани зарове с различни точици. Има карта, която сам си обикаляш, когато се наложи. Събираш дружки и оръжие. Обичайните герои са на разположение, стилът от анимацията и филма са запазени и добре предадени в текстови вид. Хуморът е в лекото „хи-хи-кане“, което ще усетите, че издавате, докато пътувате в метрото или автобуса. Имаш шансът да си Главният Герой (ГГ – Гого), да посетиш култови места като: Стария фар, полицейския участък, Гларус 8, Изоставения съвет и т.н. Това е един измислен свят, но много близък до изкривената призма на нашата реалност.

Десет от Десет за цялостната идея!

Препоръчвам книгата на по-възрастните хора (децата ще си я купят, тях нищо не ги спира да се впуснат в това приключение). Но възрастните със сигурност имат нужда от малко повече смях в живота си.

Някои факти и събития е възможно да отговарят на действителността

И още един съвет към всички – забавлявайте се, това е най-важното състояние, с което трябва да подходите към „Българ“.

Ревюто е дело на Стефан Стефанов – управител на Orange Center Paradise

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *