Вещерската сага, която завладя сърцата на стотици по цял свят

Вещерската сага, която завладя сърцата на стотици по цял свят

януари 28, 2020
Категория: Публикации
0 5233 2
Вещерската сага, която завладя сърцата на стотици по цял свят

Вещерската сага, която завладя сърцата на стотици по цял свят

Фентъзи сагата „Вещерът” завладя сърцата на стотици по цял свят, но успехът на историята започна да личи още по-ярко, именно заради екранизацията, която Netflix пилотираха на 20-ти декември 2019 г. Обсесията по вълшебният свят на Гералт от Ривия се разнася бързо и заразява всеки по пътя си, феновете растат с всяка минута и стават все по-нетърпеливи за продължението, което от Netflix потвърдиха, че ще излезе през 2021 г.

Историята за „Вещерът” започна да набира популярност още преди американската платформа за видеосъдържание да обяви работа по телевизионната поредица. През 2007-ма година излиза първата едноименна компютърна игра под шапката на CD Projekt Red, вдъхновена от поредицата на Сапковски, а през май 2015-та година излиза и версията The Witcher 3 – Wild Hunt, с която създателите печелят приз за игра на годината. Следват допълнителни две разширения, като през 2018-та година към списъка с отличия се добавя и награда за най-добра музикална корица / ремикс, връчена по време на 16-тото издание на годишните награди за аудио и мрежови игри.

Ако сте почитател на играта и сериала, но не сте чели поредицата на Сапковски, то вероятно бихте били объркани заради разминаването в сюжетната линия. Сериалът на Netflix има за цел да се придържа към оригиналната история от автора, за разлика от видео играта.

Книгите малко по малко ни потапят в историята на Гералт от Ривия (Хенри Кавил), който е, ловец на чудовища (Вещер) лишен от способността да изпитва емоции, или поне така разказват легендите. Неговата съдба е свързана с тази на млада принцеса, притежаваща мистериозна сила, ключова за света, в който живее,  а именно Сири (Фрея Алън) и магьосницата с неизмерима дарба Йенфер (Аня Чалотра). Каква е скритата мисия на Сири, какво цели да намери Йенифер и как Гералт ще се справи с предизвикателствата, появящи се по пътя към отговорите на тези въпроси, тепърва ще се разкрие в екранизацията.

В 8-те епизода от първи сезон се запознаваме с динамичния и рисков свят на нашите герои, но като че ли изпихме съдържанието на сериала прекалено бързо и нетърпението ни ни насочва към първоизточника – книгите на Сапковски. (не ни се чака)

Ако и вие тръпнете в очакване и любопитство и сте решили да се потопите в поредицата,  то нека се oпитаме да ви ориентираме как да четете поредицата, така че да знаете какво да очаквате от продукцията на Netflix през следващата година.

Повече за книгите:
Първият разказ за Вещерът е публикуван в полско списание за научна фантастика и фентъзи през 1986 г, след като Сапковски печели конкурсна награда с него. Добавяйки още няколко истории, авторът сформира първата книга от поредицата – „Вещерът: Последното желание“ (книга 1). Втората колекция от разкази се казва „Мечът на съдбата“ (книга 2). Тези две книги следват ранните приключения на Гералт и запознават читателите с Йенифер, Сири, най-добрият приятел на Гералт – Джулиан (още познат като Яскер в сериала) и няколко други влиятелни фигури и теми. Първият сезон от сериала представя точно тази част от историята.

Продължението на сагата се изменя като формат и следващите творби са реализирани като романи, а именно „Кръвта на елфите“ (книга 3), „Време на съжаление“ (книга 4), „Кръщението на огъня“ (книга 5), „Кулата на лястовицата“(книга 6) и „Дамата на езерото“ (книга 7).

Следващата книга, „Сезонът на бурите“, всъщност е предлог към сагата за вещиците, затова е подходящо да бъде прочетена след „Вещерът: Последното желание“. Съществува и допълнителна колекция от разкази, която разгръща повече за живота на майката на Вещера и представя допълнителни сцени с  Гералт и Йенфер. За това издание Сапковски казва, че тези разкази не са в съответствие със сюжетната линия, тъй като са били написани като сватбен подарък за негови близки приятели.

Ще се сблъскате и със заглавието „Светът на вещера“. Тази книга представлява допълнително луксозно илюстровано издание с цветни страници, вдъхновено от книгите на Сапковски и компютърните игри. В него се помества повече информация за света на героите.  

Редът на четене, който препоръчваме, в случай, че имате желание да се потопите в поредицата:

  1. Вещерът, книга 1: Последното желание“ (The Last Wish)
  2. Вещерът: Сезонът на бурите“ (Season of Storms)
  3. Вещерът, книга 2: Меч на съдбата“ (Sword of Destiny)
  4. Вещерът, книга 3: Кръвта на елфите“ (Blood of Elves)
  5. Вещерът, книга 4: Време за презрение“ (Time of Contempt)
  6. Вещерът, книга 5: Огнено кръщение“ (Baptism of Fire)
  7. Вещерът, книга 6: Кулата на лястовицата“ (The Tower of the Swallow)
  8. Вещерът, книга 7: Господарката на езерото“ (The Lady of the Lake)

Като допълнение към поредицата се явява и „Светът на Вещера“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *