Стивън Кинг навърши 74 години!

Стивън Кинг навърши 74 години!

септември 21, 2021
Категория: Публикации
0 520 1
Стивън Кинг навърши 74 години!

Стивън Кинг навърши 74 години!

Любимият автор на стотици хиляди читатели по цял свят, Стивън Кинг, днес навършва цели 74 години!

Пожелаваме му още дълги години творческо вдъхновение, за да може да продължава да ни радва с нови и нови романи и да засища неутолимия глад на феновете към произведенията му.

За да отпразнуваме рождения ден на Стивън Кинг, създадохме куиз с 10 въпроса, които имат за цел да покажат колко внимателно феновете са чели книгите му. Накрая на куиза те очаква и награда – промокод за отстъпка, който може да използваш до 27.09.21 г.

Ако и ти обичаш  романите на Кинг, реши куиза до 26.09.21 г. и покажи, че си фен! А след това се награди с книгите, които все още не си прочел.

Ако пък си решил вече куиза и се чудиш кои от книгите на Стивън Кинг да вземеш, ние подбрахме няколко заглавия, които смятаме, че остават недооценени и имат нужда от повече внимание.

Всички знаем или сме чели „То“, „Гробище за домашни любимци“, „Мизъри“ , „Сейлъм‘с Лот“, „Куджо“, „Кери“, „Сияние“ и „Сблъсък“ , но чел ли си някоя от книгите по-долу?

„Бягащият човек“

„Бягащият човек“

Стивън Кинг публикува „Бягащият човек“ през 1982 г.  под псевдонима Ричард Бакман. Това е един от шестте романа, които публикува с този псевдоним, в опит да разбере дали книгите му наистина се купуват заради стойностното им съдържание, или просто заради името му. По това време той вече е известен писател.

Този роман е емблематичен, защото от една страна служи като вдъхновение за множество книги и филми, последвали след него  – например„Игрите на глада“. Но по-интересното е, че романът предсказва бума на реалити предаванията.

В тази антиутопия Стивън Кинг ни води в 2025 година. Америка е в криза и е отвъд екологична катастрофа. Хората живеят в бедност и мизерия и са принудени да участват в най-различни садистични игри, за да припечелят малко пари..

Точно това е „Бягащият човек“ – реалити предаване, в което Бен Ричард се принуждава да участва, за да може да спаси дъщеричката си. В продължение на един месец той трябва непрестанно да бяга от специално обучени Ловци. Ако не го хванат, ще спечели милион долара. Само че досега никой не е успял да се измъкне жив…

„Джойленд“

„Джойленд“

Ако си падаш по пътуващи циркове и магията, която носят със себе си, то тогава прочети „Джойленд“. Романът е от по-малко известните на Стивън Кинг, публикуван през 2013 година.

 В увеселителния парк „Джойленд“ е извършено убийство, което остава неразгадано в продължение на много години. Гърлото на една жена е прерязано, докато се намира в „Къщата на ужасите“ заедно с приятеля си. Няма следа от убиеца.

Убийството е разкрито през 1973 г. от Девин Джоунс – младеж с разбито сърце, който започва работа в увеселителния парк.

И макар че това привидно е криминален роман, тази нишка е доста тънка и романът е много повече. Той е лиричен, воден е от персонажите и техните вътрешни светове. Изпълнен е с мистериозност и надвиснала опасност, с усещането, че има по-висши сили. Свръхестественият елемент, характерен за романите на Кинг, присъства и тук. Разкриването на убийството е само малка част от същината на „Джойленд“, този носталгичен по миналото роман.

„Долорес Клейборн“

„Долорес Клейборн“

„Долорес Клейборн“ е роман-изповед, но и роман-изненада. В началото на романа Долорес Клейборн се намира в полицейска участък, където бива разпитвана за смъртта на работодателката ѝ – Вера Донован.

Вместо да говори само това, Долорес решава да започне от много по-далеч. Разказът ѝ е дълъг, още от ранните ѝ детски години, през брака ѝ и взаимоотношенията със съпруга и дъщеря ѝ. В тази история няма свръхестествени елементи, само дълбока психология и навлизане в литературния персонаж до степени, в които той (почти) се превръща в реален човек.

Долорес разказва бавно и методично за живота си и разкрива всичко, цялата истина. Тя е простовата жена, цапната в устата и способна да направи всичко, което се налага, за да спаси децата си или себе си. Дори да убие човек, ако се налага. Стигнала е етап от живота си, в който няма какво да губи и затова разкрива всички свои тайни.

„Спящите красавици“

„Спящите красавици“

„Спящите красавици“ е интересна колаборация между Стивън Кинг и сина му Оуен Кинг, при която не личи в нито един момент кой пасаж от кого е написан. Двамата автори имат различен стил и този факт е достатъчен, за да пробуди интерес към романа.

Баща и син ни пренасят в едно бъдеще, което толкова се доближава до нашето, че може и да е „днес“. В този свят с жените започва да се случва нещо необяснимо, когато заспят – превръщат се в пашкули. А ако някой се опита да ги извади от пашкулите, те са агресивни и диви. Единствената, която е незасегната от този проблем, е Иви Блек. Но каква е тя? Човек ли е, или демон?

А мъжете, оставени сами, започват война помежду си. В мъжкия свят всичко е насилие…, а животът на Иви Блек стои в основата на неразбирателството между тях.

„Капан за сънища“

„Капан за сънища“ може да бъде наречен един от „класическите“ романи на Стивън Кинг,  макар че е публикуван през 2001 г.

В него четири момчета извършват благотворително дело като деца, което ще промени животите им, без да го осъзнават в конкретния момент. Когато порастват, пътищата им се разделят, но не напълно. Ежегодно се срещат в една усамотена хижа, за да ловуват. Свързва ги и слабоумният им приятел от детинство – Дудис.

Всичко се променя, когато в една свирепа буря, при поредната им ежегодна среща,приютяват непознат ловец, който скоро започва да проявява известни странности в поведението си. Оттам започва поредица от събития, която разкрива, че на Земята е кацнал кораб с извънземни, които разпространяват телепатия и червена плесен, която убива хората.

Така четиримата приятели от детинство трябва да се борят за животите си, а миналото им ще им покаже начина за спасение.

Гарантираме, че тези романи ще те изненадат и ще ти докарат няколко безсънни нощи. Реши куиза, за да получиш промокод за 20% отстъпка за книгите на Стивън Кинг и си достави това удоволствие!

Коя книга на Стивън Кинг според теб е недооценена?

, , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *