Скритите съкровища на Orange Books

Скритите съкровища на Orange Books

март 11, 2022
Категория: Публикации
0 732 0

Скритите съкровища на Orange Books

Остана ли някой, който все още да не е чел най-култовите книги на Orange Books? “Разказът на прислужницата”, “Мечокът и Славеят”, “Косачи”, “Бохемска София” – да, те със сигурност са добре познати на читателите, но днес искаме да ти разкажем за скритите съкровища на издателството. Тези, които скромно и незаслужено останаха в сенките. Нали знаеш как понякога, да не кажем често, човек няма очи, уши, време, а и пари за всяка интересна нова книга? Ето малко скрити съкровища от издателството, към които да обърнеш поглед. Напомняме ти, че този март е специален, защото всички книги от Orange books са с онлайн отстъпки до 35%.


“Миракъл Крийк”, Анджи Ким

Донякъде разбираме защо този разкошен роман (който, между другото беше един от бестселърите на американския пазар за 2021 година) остана в сенките – заглавието му е странно, корицата е красива, но мистериозна, не знаеш какво да очакваш… Е, довери ни се – това е роман, който разглежда различните гледни точки на едно престъпление и съдебно дело. Избухнала е камера за терапия с хипербарна оксигенация (място, където се лекуват всякакви болести и състояния) и има жертви. Също така става ясно, че инцидентът не е инцидент, а съвсем умишлено деяние, зад което стои някой от героите в книгата. Добре, така разказано, може би пак не става съвсем ясно колко интересна книга те очаква, но си представи, че ще прочетеш вълнуваща, мрачна, напрегната, умно написана и многопластова история, в която има всичко – от лъжи и манипулации, до майчина любов и вина. От лични наблюдения ти гарантираме, че няма читател, който да не е останал изумен от “Миракъл Крийк”. Единственото, което трябва, е да посегнеш към нея.

“Непознаваемо царство”, Яа Джаси

Дебютният роман на родената в Гана Яа Джаси взриви българския пазар с корицата си, с фабулата си, със стила и посланието си. “Завръщане” и до днес е един от най-обичаните африкански съвременни романи у нас. Защо тогава “Непознаваемо царство”, втората книга на Джаси, остана кротко засенчена от по-голямата си сестра? Може би защото този път действието се развива в САЩ в наши дни и историята е много по-частна. Вместо да обхваща няколко поколения тъмнокожи, “Непознаваемо царство” се сгушва в съдбата на една единствена млада жена, която трябва да премине през сблъсъка между това, което сърцето ѝ познава, и това, което умът ѝ знае. Наука срещу религия. Вяра срещу познание.

Гифти е докторант по невробиология в Станфордския университет, но когато брат ѝ умира от свръхдоза, а майка ѝ изпада в дълбока депресия, тя започва да се лута сред море от въпроси без отговор. Кой определя какво да се случи? Кой наказва едни, а други не? Защо трябва да страдаме?
“Непознаваемо царство” е малък роман с голяма душа за хора, които знаят какво е да загубиш някого и да не можеш да се примириш с това. Или просто за читатели, които обичат смислените книги.

“Брайтсторм”, Вашти Харди

Нека преди всичко те попитаме – скоро виждал ли си толкова красива детска корица? Ние също не сме. И това е само началото на още по-красивото приключение в този детски роман, пълно с летящи кораби, опасности, географски открития и смелост. Много смелост.

Артър и Моди Брайтсторм са близнаци. Моди притежава блестящ ум на бъдещ учен и изобретател. Доказателство за това е механичната изкуствена ръка, която е направила за брат си Артър, който, както стана ясно току-що, е загубил едната си ръка. Когато баща им изчезва по време на опасна експедиция до Южния поларис и им съобщават, че освен това е извършил ужасни неща, те решават сами да разберат каква е истината. Затова се присъединяват към една причудлива компания учени и откриватели и поемат по стъпките на баща си.

“Брайтсторм” е трогателен детски роман с огромно сърце, подходящ за всеки пол и възраст.

“Доведената сестра”, Дженифър Донъли

Дженифър Донъли е брилянтен разказвач. “Доведената сестра” е поредното доказателство за това. В нея тя хваща края на приказката за Пепеляшка и променя перспективата. Вместо фокусът да е върху онези, които накрая заживели щастливо, тя решава да надникне какво се случва с една от грозните сестри, с онази, която си реже петата, за да се напъха в стъклената пантофка и въпреки това не успява. Но това момиче не е просто кухо създание. То носи душа, ранявана много пъти, и сърце, готово да се бори за щастието си.

Действието, разбира се, се развива във Франция. Изабел живее с мисълта за последиците на това, което семейството ѝ причинява на Пепеляшка. Но единствено от нея зависи да промени съдбата си и да се превърне във воин, герой и обичана жена.

“Доведената сестра” е магическа книга за любителите на приказките, но и за онези, които са фенове на “лошите” герои, онези, които остават в сянка на грешките си, а всъщност са много повече от това.

“Тайните, които не разкрихме”, Лара Прескот

Това е роман, който лежи на огромни проучвания и на действителната история за написването на романа “Доктор Живаго” и неговото публикуване. Кой да предположи, че самите събития около Пастернак и най-популярната му творба са по-интересни от самата творба? (Разбира се, това е субективно казано.) “Тайните, които не разкрихме” среща читателя с няколко жени, всяка от които свързана с “Доктор Живаго” – една от тях ще го вдъхнови и ще лежи заради него в Гулаг, друга ще го изнесе нелегално от СССР и ще помогне за публикуването му. Нишките на повествованието са тънки и фини и плетат хронологията на издаването на един от най-великите романи на ХХ век.

Искаш да намериш още скрити книжни съкровища? Разгледай и останалите заглавия от издателство Orange books и продължи експедицията сам. Кой знае до какви богатства ще стигнеш!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *