Основните поуки от приказките за Хитър Петър

Основните поуки от приказките за Хитър Петър

март 10, 2022
Категория: Публикации
0 2500 1
Основните поуки от приказките за Хитър Петър

Основните поуки от приказките за Хитър Петър

Малко са героите от литературата, които са толкова разпознаваеми и обичани, колкото е Хитър Петър. 

От 16 век и чак до днешен ден той заема важна част от българския фолклор и творчество. Заради дългото време, което героят продължава да е част от българското съзнание, е важно да познаваме неговата история и влиянието му върху децата днес. 

Знаеш ли кой е Хитър Петър?

Хитър, както става ясно дори само от името му, забавен, лукав, беден, но много умен – героят от толкова много анекдоти и книги е такъв, с когото всяко българско дете трябва да се срещне в поне една история.

Като един от най-трайните герои в българското творчество той играе голяма роля в изграждането на българската народопсихология. Хитър Петър се появява във времето, когато България е още под османско иго. 

До днес продължава да не е известно в коя част от държавата се е появил за първи път героят, но историите за него са се разказвали и продължават да се разпространяват във всички краища на България. 

Приказки за Хитър Петър

Приказки за Хитър Петър

Във всички от тях той се изправя срещу негативни герои, обикновено това бива еснаф или чорбаджия – все персонажи, които демонстрират основните човешки недостатъци като алчността, скъперничеството, надменността, мързела, малодушието и глупостта. Изправен срещу несправедливостта, Хитър Петър винаги е победоносен, като с помощта на хумора той успява да даде урок на противниците си

Обикновено той е описван предимно с позитивни качества, но въпреки това не липсват и недостатъците му. Но заради често срещаните му съпоставки с друг типичен български герой, Бай Ганьо, в съзнанието на читателя Хитър Петър продължава да заема ролята на положителен герой.

Въпреки че взема участие в множество истории, Хитър Петър не изглежда по един и същи начин в никоя от тях. Всеки път, когато четеш за него, ще го видиш в една малко по-различна версия. И именно това прави остроумният герой толкова обичан персонаж. 

В ума на всеки, който се е срещнал с него между страниците, живее различна версия. Но има едно общо между всички тях – Хитър Петър винаги е най-умният сред героите, с които се среща. 

Други герои от приказките за Хитър Петър

В повечето от приказките за хитроумния герой той се изправя срещу Настрадин Ходжа. След като Хитър Петър е бил създаден по времето, в което българите са били под османското иго, съперникът на символа на българите е събирателен образ на поробителите. 

Но въпреки това и Настрадин Ходжа не се откроява само с еднотипни качества. Той също демонстрира своята интелигентност и остроумие, като често се надпреварва с българския фолклорен герой, за да открият кой от двамата е по-хитър. В края на историята обаче Хитър Петър винаги успява да надделее с бързината на ума си. 

Защо приказките за Хитър Петър са толкова обичани?

Първоначално създадени с функцията да бъдат отдушник за българите в трудните времена, приказките за Хитър Петър от самото си начало стават обичани и харесвани от читателите. 

Какви видове народни приказки има?

До днес те продължават да внасят хумор в деня на българите. Същевременно понастоящем приказките за любимия герой са се превърнали в неразделна част от българското съзнание и наследство. 

Затова и те попадат сред задължителните четива за учениците и поуките от приказките се коментират в учебните часове.

За кого са подходящи?

Като текстове, които едновременно предават важни послания за правилното държание, за доброто и лошото, но и се открояват със забавни надхитрявания, ловки лъжи и осмивания, приказките за Хитър Петър лесно се превръщат в най-любимите на децата. 

Заради краткия си формат те се възприемат безпроблемно и това прави изучаването им в училище още по-подходящо. 

Хитър Петър, Българска класика за деца

Хитър Петър

Но паралелно с това Хитър Петър е любим персонаж на хора от всякакви възрасти. Краткият текст, описващ забавните случки, може да привлече всякакъв тип читатели, а и автори, затова и непрестанно се появяват нови и нови версии на разказите за хитроумния герой. 

Кои са някои от най-популярните приказки за Хитър Петър?

Списъкът от кратки приказки за Хитър Петър, които се нареждат сред най-често разказваните и най-обичаните, никак не е кратък. Но има някои, които през годините са се превърнали в любими на читателите. 

Ето кои са част от тях:

  • „Хитър Петър и отровната баница“;
  • „Колко струва една плесница“;
  • „Как Хитър Петър получил името си“;
  • „Торбата с шегите“;
  • „Магаре яде ли фасул“;
  • „Деветте магарета на ходжата“;
  • „Да изплюя ли камъчето“ и много други. 

Кои са основните поуки и мотиви, които можем да научим от тези приказки?

Независимо коя история, описваща приключенията на Хитър Петър, решим да вземем за пример, най-вероятно в нея ще открием едни и същи мотиви.

Водещи мотиви

Темата за надлъгването е онзи елемент, който най-силно се откроява сред всички. Но в приказките за Хитър Петър надхитряването и лъжите не са използвани с цел да бъде нанесена вреда върху събеседника или опонента на любимия герой. Вместо това във всеки разказ остроумният герой използва своя интелект с добра цел. 

В някои от приказките той е поставен в трудна ситуация, обикновено предизвикана от липсата му на средства, а за да се измъкне от нея и да се справи с препятствието, той използва своята хитрост. 

Но още по-често срещани са приказките, в които Хитър Петър действа като носителя на справедливост. Благодарение на своя изобретателен ум, той успява да поучи останалите герои в историята, да накаже тези, които трябва да бъдат наказани, и да покаже какъв е правилният начин за държание.

Именно затова и другият най-силно разпространен мотив в приказките е този за победата, постигната с помощта на хитростта. Във всяка от ситуациите, в които героят е поставен, той успява да надхитри събеседника си, обикновено по забавен начин за читателя. 

Основни поуки

И така неусетно се стига и до извода на приказката. Чрез хумора са комуникирани основните поуки в тези разкази. Обикновено уроците, които научаваме, си приличат един на друг, като основната им тема е тази за справедливостта, правдата и мъдростта като добродетели. 

Неслучайно в повечето разкази за Хитър Петър той учи на отговорност и правилно държание еснафите, като ги осмива. Подобно на много други народни приказки, създадени през този период от българската история, така и тези са отражение на чувствата, които народът споделя, но не е имал възможност да изрази. 

С тях човекът от това време успява да види в поне една форма реализирането на своята мечта за по-справедливо общество. Чрез смеха, отразен в приказките за Хитър Петър, българинът успява да изрази своята непримиримост.

Днес тези разкази намират отражение в съвременната реалност по различни начини. Макар и животът на българина да се е изменил драстично от създаването на първите разкази за Хитър Петър, героят е релевантен и днес, защото продължава да отразява надеждата за едно по-добро общество. 

Същевременно универсалните нравствени уроци, които се срещат в приказките, както тогава, така и сега продължават да възпитават читателя. 

Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Тримата глупаци

Хитър Петър и Настрадин Ходжа. Тримата глупаци

Народните приказки са едни от най-добрите учители, които и до днес служат за комуникиране на правилното държание у малки и големи. Но сред тях тези за Хитър Петър са едни от най-значимите. 

Малко са историите, които едновременно успяват не само да забавляват поколения наред, но и да им предават важни послания, но анекдотите за остроумния герой са сред най-добрите от тях. Ако искаш да запознаеш детето у дома с тези забавни уроци на народа, запознай го с някоя от многобройните приказки за Хитър Петър. 

А коя е твоята любима история за така обичания български персонаж?

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *