Какво да подариш на един почитател на шаха?

Какво да подариш на един почитател на шаха?

юли 20, 2022
Категория: Публикации
0 144 1
Какво да подариш на един почитател на шаха?

Какво да подариш на един почитател на шаха?

Знаеше ли, че днес, 20 юли, е Международният ден на шахмата? Този ден се отбелязва от 1966 година насам и главната му цел е да привлече вниманието на повече хора към това, което много биха се съгласили, че е една от най-забележителните игри, измисляни някога.

Въпреки че не можем да те поканим да изиграем заедно по една партия шах, можем за повода да ти споделим няколко интересни факти и предложения. Разбери повече за историята на шаха и особеностите му, както и какво всеки почитател на играта ще се зарадва да получи – на днешния ден, както и за всеки друг специален момент.

Какво не знаеш за шаха?

  • Изчислено е, че най-дългата игра на шах може да достигне до 5 949 хода. В действителност най-продължителната игра се е провела през 1989 година и е приключила след 269 хода, и то с равенство.
  • Първоначално кралицата е можела да се движи с по едно квадратче на ход, после с две. Чак след Реконкистата кралицата става най-силната фигура в играта, вдъхновена пряко от испанската кралица Изабела.
  • Според Американска фондация за шахмат съществуват 169,518,829,100,544,000,000,000,000,000 различни начина, по които да се изиграят първите 10 хода от играта.
  • Съществуват осем различни начина играта да стигне до мат в два хода, а 355 начина това да се случи до три хода.
  • Първата дъска за шах с черни и бели пространства се появява в Европа през 1090 година.
  • През 1988 година DeepThought стана първият компютър, който да победи световен шампион по шахмат.
  • Съществуват хипотези, че българите са имали намеса в пренасянето на шахмата в Европа.

Какво да подариш на един почитател на шахмата?

Книги на тема шах

И експертите, и начинаещите имат нужда от идеи как да подобрят играта си. А на помощ за тази цел идва литературата по темата.

Енциклопедия по шахмат, Джеймс Ийд

Енциклопедия по шахмат, Джеймс Ийд

Всеки любител на играта на царете ще оцени тази книга. Тя позволява на читателя да се срещне с типичните тактически прийоми, комбинации, жертви и пешечните структури. Освен че разказва за тънкостите на играта, книгата ясно илюстрира възможните ходове.

Дори форматът ѝ е избран, специално за почитателите на играта – със спираловидното си подвързване книгата може да се използва удобно при всяко положение.

Шахмат за деца в приказки и примери

Шахмат за деца в приказки и примери

А ако искаш да пробудиш интереса на децата към шаха, избери тази книга. Тя е подходяща за деца от 6 до 12 години – страхотен момент от развитието на малчуганите, в който те да се запознаят с играта.

Четивото е изпълнено с интересни примери и идеи, които да заинтригуват децата, но представени под формата на приказка за братята Денис и Алекс. До края на книгата младият читател не само ще е обикнал героите, но и ще е открил новата си любима игра.

Шахмат For Dummies, Джеймс Ийд

Шахмат For Dummies, Джеймс Ийд

Шахът е сложна игра, но ученето ѝ няма нужда да бъде трудно. С дружелюбното ръководство, типично в стила на книгите от поредицата „For Dummies“, всеки може безпроблемно да се научи как да предприема правилните ходове.

При това директен учител в този процес е Джеймс Ийд, гросмайстор на Американската шахматна федерация от 1981 година.

Колекционерски шахове

Няма по-добър начин да зарадваш един шахматен ентусиаст освен с… шах. Ако искаш да направиш повода истински специален, избери продукт от високо качество и с колекционерска стойност. В селекцията на Orange center ще откриеш именно такива красиви изработки, които ще заслужат мястото си в интериора на дома на всеки ценител.

Шах и табла – орех реплика, 27 х 27 см.

Шах и табла - орех реплика, 27 х 27 см

Подари едновременно удоволствието от играта на шах и на табла – две от най-често съпоставяните игри, обичани от милиони по света. С този избор позволяваш на получателя да се докосне до лукса с ръчно изработената дървена кутия. Тя имитира красотата на ореха и лесно би се харесала на хора с разнообразни вкусове.

Шах Star Vip

Още по-специален ще е подаръкът, ако избереш този луксозен сет с красива дървена кутия, прилежно побираща фигурите за шах. Едновременно създадена с почит към миналото и класическия вид на шаха, но и добавяща нов, свеж поглед на дизайна, този продукт ще бъде красиво допълнение в дома на получателя си.

Шах с модернистични фигури, 40 х 40 см.

Шах с модернистични фигури, 40 х 40 см.

За истинските ценители на играта е нужно нещо специално. Този шах с модернистични фигури предлага именно това.

Дъската е ръчно изработена от подбрани орехови и дъбови фурнири. За целта е използвана техниката „интарзия“, при която различни видове фурнир се режат и подреждат от майстори артисти. В резултат всеки един шах е напълно уникално и красиво произведение на изкуството.

Допаднаха ли ти нашите предложения? Сред селекцията на Orange center ще откриеш още идеи за подарък – за почитателите на шаха и настолните игри и не само. Разгледай още продукти тук.

, ,

Отскоро в екипа на Orange, отскоро завършила специалност „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“, отскоро напуснала сферата на журналистиката, но отдавна влюбена в книгите. От малка съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange center всеки ден имам възможност да се докосна до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *