Какво да подариш на един почитател на шаха?

Какво да подариш на един почитател на шаха?

юли 20, 2022
Категория: Публикации
0 796 1
Какво да подариш на един почитател на шаха?

Какво да подариш на един почитател на шаха?

Знаеше ли, че днес, 20 юли, е Международният ден на шахмата? Този ден се отбелязва от 1966 година насам и главната му цел е да привлече вниманието на повече хора към това, което много биха се съгласили, че е една от най-забележителните игри, измисляни някога.

Въпреки че не можем да те поканим да изиграем заедно по една партия шах, можем за повода да ти споделим няколко интересни факти и предложения. Разбери повече за историята на шаха и особеностите му, както и какво всеки почитател на играта ще се зарадва да получи – на днешния ден, както и за всеки друг специален момент.

Какво не знаеш за шаха?

  • Изчислено е, че най-дългата игра на шах може да достигне до 5 949 хода. В действителност най-продължителната игра се е провела през 1989 година и е приключила след 269 хода, и то с равенство.
  • Първоначално кралицата е можела да се движи с по едно квадратче на ход, после с две. Чак след Реконкистата кралицата става най-силната фигура в играта, вдъхновена пряко от испанската кралица Изабела.
  • Според Американска фондация за шахмат съществуват 169,518,829,100,544,000,000,000,000,000 различни начина, по които да се изиграят първите 10 хода от играта.
  • Съществуват 8 различни начина играта да стигне до мат в два хода, а 355 начина това да се случи до три хода.
  • Първата дъска за шах с черни и бели пространства се появява в Европа през 1090 година.
  • През 1988 година DeepThought стана първият компютър, който да победи световен шампион по шахмат.
  • Съществуват хипотези, че българите са имали намеса в пренасянето на шахмата в Европа.

Какво да подариш на един почитател на шахмата?

Книги на тема шах

И експертите, и начинаещите имат нужда от идеи как да подобрят играта си. А на помощ за тази цел идва литературата по темата.

Енциклопедия по шахмат, Джеймс Ийд

Всеки любител на играта на царете ще оцени тази книга. Тя позволява на читателя да се срещне с типичните тактически прийоми, комбинации, жертви и пешечните структури. Освен че разказва за тънкостите на играта, книгата ясно илюстрира възможните ходове.

Дори форматът ѝ е избран, специално за почитателите на играта – със спираловидното си подвързване книгата може да се използва удобно при всяко положение. Включително когато играеш шах.

Шахмат за деца в приказки и примери

А ако искаш да пробудиш интереса на децата към шаха, избери тази книга. Тя е подходяща за деца от 6 до 12 години – страхотен момент от развитието на малчуганите, в който те да се запознаят с играта.

Виж още: 14 интересни факта за любимите ти настолни игри

Четивото е изпълнено с интересни примери и идеи, които да заинтригуват децата, но представени под формата на приказка за братята Денис и Алекс. До края на книгата младият читател не само ще е обикнал героите, но и ще е открил новата си любима игра.

Шахмат For Dummies, Джеймс Ийд

Шахът е сложна игра, но ученето ѝ няма нужда да бъде трудно. С дружелюбното ръководство, типично в стила на книгите от поредицата „For Dummies“, всеки може безпроблемно да се научи как да предприема правилните ходове.

При това директен учител в този процес е Джеймс Ийд, гросмайстор на Американската шахматна федерация от 1981 година.

Колекционерски шахове

Няма по-добър начин да зарадваш един шахматен ентусиаст освен с… шах. Ако искаш да направиш повода истински специален, избери продукт от високо качество и с колекционерска стойност. В селекцията на Orange ще откриеш именно такива красиви изработки, които ще заслужат мястото си в интериора на дома на всеки ценител.

Шах и табла - орех реплика, 27 х 27 см

Подари едновременно удоволствието от играта на шах и на табла – две от най-често съпоставяните игри, обичани от милиони по света. С този избор позволяваш на получателя да се докосне до лукса с ръчно изработената дървена кутия. Тя имитира красотата на ореха и лесно би се харесала на хора с разнообразни вкусове.

Шах и табла - орех реплика, 27 х 27 см.

Още по-специален ще е подаръкът, ако избереш този луксозен сет с красива дървена кутия, прилежно побираща фигурите за шах. Едновременно създадена с почит към миналото и класическия вид на шаха, но и добавяща нов, свеж поглед на дизайна, този продукт ще бъде красиво допълнение в дома на получателя си.

Шах с модернистични фигури, 40 х 40 см.

За истинските ценители на играта е нужно нещо специално. Този шах с модернистични фигури предлага именно това.

Дъската е ръчно изработена от подбрани орехови и дъбови фурнири. За целта е използвана техниката „интарзия“, при която различни видове фурнир се режат и подреждат от майстори артисти. В резултат всеки един шах е напълно уникално и красиво произведение на изкуството.

Виж още: Още интересни факти, които не знаеш за настолните игри

Допаднаха ли ти нашите предложения? Сред селекцията на Orange ще откриеш още идеи за подарък – за почитателите на шаха и настолните игри и не само.

Разгледай още продукти за играчите на шах тук.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *