Отиди в Париж без да ходиш в Париж

Отиди в Париж без да ходиш в Париж

юли 7, 2015
Категория: Идеи, Ревюта
0 2142 8
Отиди в Париж без да ходиш в Париж

Отиди в Париж без да ходиш в Париж

Когато Мохамед не може да иде до Париж, Париж отива при него.

Париж може да придобие различни форми и измерения – той може да посети Мохамед под формата на ефирен роман, уловил духа на френската столица. Или пък преоблечен като красива серия тефтери и папки, които да съберат мислите и идеите на Мохамед. Или като аксесоар, който да накара Мохамед да се почувства като истинска парижанка.

IMAG5318_1Orange Center е помислил за всичко това, а аз имам сутрешната чест да ви представя част от френските му предложения.

На първо място са продуктите на Clairfontaine (парижка работилница за магически красоти, създадена през 2004 година). Те са изработени прецизно, елегантно и с въображение. Сигурна съм, че ще събудят у вас коленкционерска страст.

„А той бе обиколил цял Париж, не защото му се струваше възможно да я намери, а защото му бе невъзможно да се откаже да я търси.“

Ерих Мария Ремарк „Живот назаем“

Тази романтика е възможна единствено в града на любовта. Или единствено, ако сте достатъчно находчиви да пренебрегнете факта, че в момента не сте там. Какво щяхте да правите ако сте в IMAG5327_BURST002_1Париж? Може би да пиете кафе в семпла, но очарователна чаша в семпло, но очарователно кафене някъде, откъдето може да гледате Сена. И докато четете развръзката на чужда любовта история, да си представяте своята собствена.

А ако се вдъхновите достатъчно и решите да се обадите на обекта на вашите копнежи – не си и помисляйте да го направите по телефона или да му изпратIMAG5316ите имейл. В това няма никаква романтика. Напишете му писмо, изпълнете всяка дума с чувство и топлина. След това го прочетете на глас и ми отговорете честно – не е ли по-искрено и по-истинско? А сега огледайте хубаво хартията, на която сте писали – не бихте ли искали да е облечено така…

И все пак това беше Париж. Човек не яде в леглото, когато се намира в Париж. Излиза на разходки, открива нови места и се прибира вкъщи по времето, когато обичайно отдавна вече е заспал.“

Мишел Гейбъл „Парижкият апартамент“

Предполагам, че вече сте прочели „Парижкият апартамент“. Но пък, разбира се, винаги има шанс да не сте имали това удоволствие още, затова сега ви напомняме за този удивителен роман, вдъхновен от реално съществуващо място. Апартаментът наистина съществува и наистина е точно толкова внушителен и вълшебен, както го е описала IMAG5329_1Мишел Гейбъл.

Ако книгата ви е вече позната, върнете се към класиката в жанра с разказите на Рей Бредбъри. „Париж завинаги“ ще ви напомни защо обичате Бредбъри. И защо обичате Париж толкова. След него (или вместо него) ви препоръчваме романа „Седем писма от Париж“. Само този цитат стига, за да повярвате в очарованието му:

„Нещата можеха и да са по-лоши. В крайна сметка седяхме в едно парижко кафе- не не с един, а с двама красиви французи до нас. Кои бяхме ние, че да се оплакваме?“

Толкова много литературна любов е съвсем достатъчна, за да решите, че ще напишете стихотворение. А за да го направите както трябва, го направете на някой от тези тефтери.

tefter-les-cakes-de-bertrand2

Отиди в Париж без да ходиш в Париж. Е, знаем, че нищо не може да се сравни с истинското изживяване да посетиш Париж, но това е едно чудесно начало, нали?

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *