„Остани с мен“ – роман за любовта, семейството и разпада

„Остани с мен“ – роман за любовта, семейството и разпада

юни 27, 2019
Категория: Публикации
0 1026 0
„Остани с мен“ – роман за любовта, семейството и разпада

„Остани с мен“ – роман за любовта, семейството и разпада

„Остани с мен“ на Айобами Адебайо е от онези книги, които искам да препоръчам на много хора и в същото време не искам да препоръчам на никого, защото е толкова, толкова странна, брутална и емоционална, че нямам идея кой как ще я възприеме.

Прочетох тази книга за първи път миналата година. Още в началото попаднах на този цитат, който ме накара да оставя електронния четец за секунда и да си поема дъх, защото сякаш нещо ме сряза:

„Ако бремето е твърде голямо и се задържи прекалено дълго, дори любовта се огъва, пропуква се, стига точката на пречупване и понякога се пречупва. Но дори когато е на хиляда парчета в краката ти, това не означава, че вече не е любов.“

Продължих да я чета и вече бях убедена, че искам тази книга да я има на български език, че имам нуждата да я видя издадена. И така се стигна до днешния ден…

Историята започва в края на 20-ти век в Нигерия, където млад мъж и млада жена се запознават в университета. Влюбват се бързо и много. Ама много – влюбват се в телата си, в умовете си, в начина, по който другия гледа на света. Йежиде и Анакин си пасват във всичко. В това число и убеждението, че едно семейство трябва да бъде съставено от един съпруга и една съпруга, а не от един съпруг и много съпруги. Те са модерни и млади хора, които се интересуват от политическия и социален живот в страната си. Либерално настроени са, но това ги поставя в конфликт със семействата им (особено с това на Анакин), които твърдо робуват на една по-различна ценностна система, в която създаването на деца е висша цел в живота на човек и няма ли деца, няма смисъл.

Четири години след брака Йежиде не може да забременее и (разбира се) всички от семейството на Акин смятат, че нещо в нея не е наред, макар лекарите да твърдят, че няма причина за нейното незачеване. Въпреки нежеланието на Акин, майка му го принуждава да си вземе втора жена. Горе-долу по това време нещо в Йежиде се пречупва и бременността се превръща във фиксидея за нея. Това от своя страна води до редица емоционални дупки, от които тя влиза и излиза по драматични начини.

Романът е много повече от това, но няма как да разкажа повече от сюжета, тъй като историята е пълна с обрати, които ще развалят изживяването ви. Нещата, които са важни за „Остани с мен“, са:

– стилът на писане на Айобами Адебайо – абсолютно разкошен, стегнат, ударен и емоционален

– социалната картина на съвременна Нигерия

– разказът за разпада и възкресението на връзката между двама души

– поставянето на проблема за ценностите в съвременното семейство и каква е ролята на децата в него

– въпросът жена ли е жената, ако не е майка

– темата за загубата във всичките ѝ измерения

Автор: Десислава Желева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *