Понякога след всички сериозни книги имаме нужда от нещо хем леко, хем стойностно. Този път посегнах към „Мед, маслини, октопод“ на Кристофър Бакън и определено не сгреших.
Бакън е американски университетски преподавател, който известно време е работил в Гърция и е завързал редица устойчиви приятелства. Самият той казва, че чувства южната ни съседка като втора родина, а всички свои познати там – като семейство. Самата книга е нещо между пътепис и биография. Но биография не само на автора, но и на обитателите на Тасос и голяма част от Цикладите.
Кристофър Бакън говори от първо лице и те оставя с впечатлението, че седите заедно на една маса с чаша ципуро, ядете прясно уловени октоподи и барбуна и си говорите като стари приятели. Ако не сте ходили на остров Тасос ще останете с чувството, че винаги сте живели там. Ако пък сте ходили – носталгичната вълна ще ви помете и ще искате час по-скоро да съберете куфара и да сте вече на ферибота към острова.
Гръцката кухня несъмнено е много интересна и богата, тъй като обединява в себе си традиционната гръцка и части от българската и турската кухня. Пътуванията на Бакън са свързани с бране на маслини на Тасос, печене на хляб на Крит, лов на барбуна на Лесбос, правене на сирене на Никсос и още редица вкусни разходки. Като допълнение към всяка глава има и подробно описана рецепта, открадната от някой местен майстор.
Две седмици вече след като изчетох книжката си мечтая за гръцки води, въздух и кухня. Ако и вие искате да попътувате докато си лежите вкъщи силно препоръчвам „Мед , маслини, октопод“.
АВТОР: ВИКТОРИЯ ЛАКОВА, КНИЖАР В ORANGE CENTER SKY CITY
Все още няма коментар.