„Мед, маслини, октопод“ или вкусно гръцко пътешествие

„Мед, маслини, октопод“ или вкусно гръцко пътешествие

август 25, 2017
Категория: Публикации, Ревюта
0 2151 5
„Мед, маслини, октопод“ или вкусно гръцко пътешествие

„Мед, маслини, октопод“ или вкусно гръцко пътешествие

Понякога след всички сериозни книги имаме нужда от нещо хем леко, хем стойностно. Този път посегнах към „Мед, маслини, октопод“ на Кристофър Бакън и определено не сгреших.

Бакън е американски университетски преподавател, който известно време е работил в Гърция и е завързал редица устойчиви приятелства. Самият той казва, че чувства южната ни съседка като втора родина, а всички свои познати там – като семейство. Самата книга е нещо между пътепис и биография. Но биография не само на автора, но и на обитателите на Тасос и голяма част от Цикладите.

9780520275096Кристофър Бакън говори от първо лице и те оставя с впечатлението, че седите заедно на една маса с чаша ципуро, ядете прясно уловени октоподи и барбуна и си говорите като стари приятели. Ако не сте ходили на остров Тасос ще останете с чувството, че винаги сте живели там. Ако пък сте ходили – носталгичната вълна ще ви помете и ще искате час по-скоро да съберете куфара и да сте вече на ферибота към острова.

Гръцката кухня несъмнено е много интересна и богата, тъй като обединява в себе си традиционната гръцка и части от българската и турската кухня. Пътуванията на Бакън са свързани с бране на маслини на Тасос, печене на хляб на Крит, лов на барбуна на Лесбос, правене на сирене на Никсос и още редица вкусни разходки. Като допълнение към всяка глава има и подробно описана рецепта, открадната от някой местен майстор.

Две седмици вече след като изчетох книжката си мечтая за гръцки води, въздух и кухня. Ако и вие искате да попътувате докато си лежите вкъщи силно препоръчвам „Мед , маслини, октопод.

 

АВТОР: ВИКТОРИЯ ЛАКОВА, КНИЖАР В ORANGE CENTER SKY CITY

, , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *