Край на чакането.

Край на чакането. „Разказът на прислужницата“ излезе

декември 14, 2017
Категория: Публикации
0 5305 5
Край на чакането. „Разказът на прислужницата“ излезе

Край на чакането. „Разказът на прислужницата“ излезе

„Разказът на прислужницата“ на Маргарет Атууд излиза за пръв път на български език, благодарение на издателство Orange Books. Един от най-популярните и важни романи на 20 век може да бъде намерен по книжарниците от събота (16 декември) в превод на Надежда Розова, редакция на Надя Баева, корекции на Ива Колева и корица на Живко Петров. Изданието е луксозно с твърди текстилни корици и минималичстично оформление – елегантен подход, достоен за „Разказът на прислужницата“.

Романът на Маргарет Атууд е написан през 1985 година. Пред 1990 година е екранизиран, през 2000-та поставен като опера, а сериалът на Hulu от тази година възроди още повече интереса към него. Издаването на „Разказът на прислужницата“ е събитие за българското книгоиздаване, но това няма връзка с екранизацията ѝ. Това е книга, която е твърде важна, за да стои неиздадена над 30 години. Тази грешка вече е поправена.

Фредова е прислужница в Република Галаад. Тя е една от малкото жени, които все още притежават репродуктивни способности. Раждаемостта рязко е спаднала и плодовитостта на жените е рядък дар от Бог, който трябва да бъде контролиран разумно. Това предопределя съдбата на Фредова. Нейната работа е да служи на заможни семейства, като им предостави тялото си. Фредова е прислужница, а това е нейният разказ.

Разказът как веднъж месечно трябва да легне по гръб и да позволи на Командира да проникне в нея, докато съпругата му държи ръцете ѝ.

Разказът как понякога вечер си припомня живота преди, когато е живяла щастливо със съпруга и дъщеря си.

Разказът как е разполагала със собствени пари, достъп до информация, работа, лично пространство.

Разказът как е разполагала със свободата си, преди да стане всичко това.

Разказът на прислужницата.

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *