Кои писатели са били приятели?

Кои писатели са били приятели?

юли 11, 2016
Категория: Знаете ли, че..., Личности, Публикации
1 2935 1
Кои писатели са били приятели?

Кои писатели са били приятели?

Кои писатели са били приятели?

Конкуренция? Да, разбира се, тя се среща сред писателите и това е естествено. По-любопитно е обаче, когато тя не присъства. Когато между писателите има приятелство и разбирателство вместо съперничество, е истински интересно.

Ето няколко от най-известните двойки:

 

Дж. Р. Р. Толкин и К.С. Луис

Когато говорим за фентъзи, за кого се сещате първо? Точно за тях двамата, нали? „Властелинът на пръстените“ и „Хрониките на Нарния“ са едни от най-обичаните фентъзи произведения. Толкин и Луис са били приятели дълги години, а се запознават в университета Оксфорд, където и двамата преподават. 

 

Труман Капоти и Харпър Ли

Тези двама са буквално приятели още от деца. И двамата са родени в Алабама, а по-късно, когато Капоти заминава за Тексас, за да се потопи в историята на брутално убитото семейство, което го вдъхновява за написването на „Хладнокръвно“, Харпър Ли е с него. Характерите и на двамата са коренно различни. Капоти е отворен и освободен, а Ли е значително затворена. След като „Да убиеш присмехулник“ излиза на пазара и жъне успех, авторката й отказва каквито и да е интервюта. По това време се раждат и спекулациите, че романът е всъщност написан от Капоти.

 

Ърнест Хемингуей и Ф. С. Фицджералд

Може би двамата най-популярни представители на „изгубеното поколение“, Хемингуей и Фицджералд са приятели, но и съперници. Двамата водят коренно различен начин на живот и стиловете им на писане нямат нищо общо. Спомняте ли си филма „Полунощ в Париж“? Там срещате и двамата, да не кажем и тримата, защото Зелда Фицджералд също е важна част от приятелството. Хемингуей ясно показва своето неодобрение към нея, което няма как да се нрави на Скот, за когото тя е била важна част не само от личния, но и от творческия живот.

 

Източник: www.thereadingroom.com

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

  1. Pingback: Orange Center кани малчугани на еднодневен стаж през август с инициативата „Стани младши книжар“ | Аз чета

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *