Книги срещу филми

Книги срещу филми

юли 26, 2017
Категория: Забавно, Идеи, Публикации
1 4392 3
Книги срещу филми

Книги срещу филми

От незапомнени времена се води безкрайна битка на въображението, по-яростна от всички едноименни филми, по-епична от “война на световете”, по-оспорвана от филмовите награди, с ходове и обрати, които дори най-опитният военен стратег не би могъл да предвиди. А в основата на всичко това, мой скъпи простосмъртен читателю, стои съвсем кратичкия въпрос – кой печели в битката книги срещу филми? Или малко по-драматичното – кой ще спечели  съдбовната битка за сърцето ти?

Ами… ясно е. Като бял ден. Като прекрасните уикенди, на които се радваме от нашия Райски книжен остров, затворени съвсем доброволно. Това не е никаква дилема. За едни отдадени книжари като Оранжевите, преспокойно може да се твърди, че и никога не е било. Сърцето ни отдавна (моето напълно от 2 години и 2 месеца) е завладяно от армия брилянтни автори, които безмилостно издават или са издали своите шедьоври.

Добрата стара хартия ни осигурява билет за най-свободния полет на фантазията ни, докато уютно сме се сгушили в някой тъмен ъгъл с томчето си в ръка (и фенерче, разбира се) „далеч от безумната тълпа“. Защото няма по-добър режисьор от теб самия, няма по-добро игрално поле от дясното ни полукълбо и няма по-подходящи актьори от тези, които сами си обрисуваме. Стоп!

Или има? Е, добре, тук може би прекалих. Да не го признаем, би било доста нечестно спрямо Майката природа, която е дарила филмовата индустрия с имена като  Джони Деп, Брад Пит, Райън Гослинг, Даниел Радклиф, Антъни Хопкинс …. сещате се. Разбира се, не само актьорският състав ни кара да вдигаме критичния си поглед от страниците, макар да е доста изкушаваща причина.

Истината е, че има филми, огромни по мащабите си проекти, невъобразими и спиращи дъха каскади или дори само малко по-необикновен поглед към историята, които биха могли съвсем лекичко да се доближат до величието на своя хартиен вдъхновител. Понякога печелят Оскари за това, понякога Леонардо ди Каприо играе в тях, а понякога и двете. (Един път, ако трябва да бъдем точни). Въпреки смущаващите разминавания с книгата, изпуснатите сцени, преиначените диалози (и последния да затвори вратата). Това е, макар и колебливо, признахме го.

Битката обаче продължава, а изминалата и настоящата година са особено динамични и имаме нови поводи за съмнение. Списъкът е фатално дълъг, затова ако имате планове за днес, препоръчително е те да включват разходка до най-близкия супермаркет за пуканки или до любимата ви книжарница.

Ето ги и виновниците:

  1. Завръщането

завр завр2

2. Кучешки живот

kucheshki-zhivot-9786191509751

3. Мълчание

м

4. Кръгът

kragat-9786191862467 MV5BMjY2OTM2Njc3Ml5BMl5BanBnXkFtZTgwNDgzODU3MTI@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_

5. Хари Потър

hp1 hp2

6. Фантастични животни и къде да ги намерим

f1 f2

7. Домът на мис Перигрин за чудати деца

мис мис2

8. Орденът на асасините

 ас1 ас2

9. Паднали ангели

Fallen_Poster_Theatrical.jpeg padnali-angeli-9789547831148

10. Далече от безумната тълпа

 далече далече1

11. Аз прези теб

az-predi-teb1 Me_Before_You_(film)

12. Момичето от влака

momicheto-ot-vlaka-realna-9786191641796 The_Girl_on_The_Train

13. Моят път към теб

9789543892211_1 The_Best_of_Me_poster

14. Всичко, всичко

vsicko-vsicko-9786191571734

15. Бебе на хоризонта

bridget-jones-bebe-na-horizonta-dvd bridzet-dzhouns-bebe-na-horizonta-9786191509522

АВТОР: ДЕСИСЛАВА БОГОЕВА, СУПЕРВАЙЗЕР КНИГИ ORANGE CENTER PARADISE

, , , , , ,

1 коментар

  1. Ванеса
    Отговори

    Филмите са чудесни, за да видиш как някой друг си представя книгата, но лично аз предпочитам да прочета историята, защото в повечето филми пропускат важни детайли и ги заменят с техни измислени. Хора- четете книги, а филмите ги оставете за забавление след книгата, да се посмеете на пропуските…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *