Какво е значението на таро картите?

Какво е значението на таро картите?

март 21, 2023
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 3361 0
Какво е значението на таро картите?

Какво е значението на таро картите?

Добре дошъл в света на таро картите. Искаш ли да научиш повече за него? Тази статия е за теб. 

Събираме най-основното значение на картите заедно с няколко полезни насоки как да ги тълкуваш, така че след това лесно да познаваш всяка карта таро.

Какво представляват картите таро и защо са толкова популярни?

В основата на картите таро стои възможността да надникнем дълбоко в себе си, да послушаме вътрешния си глас и да открием отговорите на въпросите, които са ни нужни. 

Първоначално те биват създадени като метод за развлечение на богатите, след това се превръщат в нещо мистериозно и страховито, а днес – в нещо вълнуващо, до което всеки може да се докосне.

Ако искаш да го направиш и ти, сме готови да ти помогнем. Научи повече за особеностите на картите, с които можеш да надникнеш в бъдещето. Опознай ги, като започнеш с това от какво се състои таро тестето – от Големи аркани и Малки аркани. 

Виж още: Наръчник за гледане на карти таро

Първите стоят в основата на гадаенето, затова и ще обърнем специално внимание на тях по-надолу в текста. Малките аркани пък са познатите на всички ни традиционни карти за игра. Те също могат да се използват за гадаене, но дават по-малко информация за въпросите, които задаваме. 

Какво трябва да знаем за интерпретацията на картите таро?

Макар и тук да се опитваме да разкажем за основните начини, по които могат да се тълкуват картите, е важно да уточним, че това не е точна наука. Основното значение на картата е отворено за интерпретация според въпроса, който задаваме, както и според подредбата и начина на гадаене. 

Всеки, който гадае, има различен подход, а водещ фактор е интуицията и какво тя подсказва за изтеглените карти. 

Виж още: 8 идеи за подаръци за 8 март

Tarot Vintage

Tarot Vintage

Също така е важно да се има предвид, че една карта може да има две напълно отричащи се значения в зависимост от посоката, в която е изтеглена. 

Обикновено се смята, че ако изтеглиш картата така, че рисунката ѝ да е насочена в правилната посока, значи можеш да я интерпретираш в основното ѝ значение. Ако е обърната наобратно обаче, трябва да вземеш предвид противоположното ѝ значение.

Какво значат различните карти от Големите аркани?

Големите аркани ни разказват повече за глобалните събития, за важните проблеми и случки в живота – такива, които не подлежат на промяна и ни засягат силно. От тях ще научиш най-много за въпросите, които задаваш. 

Ето и основното значение на всяка от 22-те карти.

Глупакът 

Глупакът е карта, която се появява пред хора, които са изправени пред ново начало. Ако е обърната в правилната посока, обявява възможност за пътувания, нови възможности и неочаквани новини в близко бъдеще. Символизира оптимизъм, блаженство и невинност, понякога граничаща дори с глупост.

Ако е поставена наобратно обаче, картата сигнализира липса на действие, апатия, безотговорност и наивност. 

Магът

Тази карта носи малко по-сложно значение. Тя също се появява често, когато пред нас се разкриват нови възможности, но сигнализира, че трябва да предприемем действие. Магът обозначава власт, позиция, сила и воля. 

Показва, че е време да поемем риск, но и същевременно да се отдадем на творчество. Когато е обърната, значението на картата е обвързано с измами, прекалена самоувереност и манипулации. 

Върховната жрица

Женската интуиция е представена в тази карта – тя говори за духовно осъзнаване и търсене на смисъл, съвет и знания. Картата сигнализира, че е време да обърнем поглед навътре, но и предупреждава да бъдем търпеливи. Когато е обърната наобратно, тя предупреждава за тайни, скрити дейности и изневери. 

Mini Tarot - Egyptian

Mini Tarot – Egyptian

Императрицата

Ако предишната карта говори за женската интуиция, тази говори за женската мъдрост. Императрицата обхваща целия жизнен цикъл – от раждането до смъртта. Може да означава плодородие, майчинство, обвързване и грижа. Когато я изтеглим наобратно обаче, трябва да бъдем подготвени за безплодие и безсилие, липси или пък точно обратното – пренасищане.

Императорът

Императорът символизира мъжкото начало, но също и държавата, закона и властта. Тази карта говори за успехи или за решения, които ще доведат до успехи, сила, стабилност и постоянство. Ако е обърната наобратно, може да означава прекалено много власт в грешни ръце, злоупотреба и невъзможност за сътрудничество, а също така и слаб характер.

Върховният жрец/Папата/Иерофантът

Тази карта е позната с няколко имена, но с едно значение – подреденост, доброта, прошка, смирение и мъдрост. Сигнализира, че е време да трупаме знания, да следваме традициите и да въведем ред там, където е настъпил хаосът. 

Обърната означава, че може да получим лъжовен и подвеждащ съвет, да се сблъскаме с нежелание да се спазват моралните правила, а и да достигнем до истината със затруднение. 

Влюбените

Да, тази карта говори за любов, флиртове, нови връзки, годежи и интимност. Но също така говори и за изкушения, за преодоляване на трудности и емоционален стрес. Обърната пък предупреждава за раздели, омраза, спад в отношенията и липса на разбирателство.

Колесницата

Колесницата ни насочва към пътувания – в директен и индиректен смисъл. Понякога тя се появява в моменти, в които ни предстои да се впуснем в пътешествие към себеразбиране и осъзнаване. 

Обвързва се с хъс, мотивация и успешни развръзки. Ако я видим обърната, трябва да проверим дали сме тръгнали по грешен път и дали сме подготвени за дребни грешки и поражения.

Силата

Разгледана буквално, тази карта символизира физическото здраве и сила, но също толкова добре обозначава силата на духа и способността да преодолеем трудностите. 

Често тя ни напомня, че няма нищо лошо в това да се справим с помощта на хората около нас. Видим ли я наобратно, трябва да внимаваме както за слабости, така и за прекомерни грубости, разрушителност и агресия.  

Отшелникът 

Отшелникът символизира нуждата от уединение, размисъл и съзерцаване както вътре в себе си, така и към света. Изтеглите ли тази карта, дайте си време, за да преместите фокуса върху себе си. Ако я изтеглите наобратно обаче, се попитайте дали не сте се дистанцирали прекалено и дали не се самозаблуждавате. 

Колелото на съдбата

Както колелото непрестанно се върти, така и животът ни е постоянно подложен на промени. Това се опитва да ни каже тази карта – символизира край на цикъл, промяна в сегашната ситуация, обикновено към добро. 

Но също така ни напомня за нашата безпомощност пред съдбата. Говори както за успехи, така и за загуби, величие и падение. Когато е обърната наобратно, символизира провал и грешни избори. 

Справедливостта

Картата е обвързана с реда и справедливостта във всеки контекст. Обозначава срещи със закона, но и нуждата да направим това, което е правилно, да вземем решение и да въведем ред в живота си. 

Но също така насочва вниманието към естествения баланс и природните закони. Когато е обърната наобратно пък, означава, че ще се сблъскаме с неспазване на правилата и с безредие. 

De Los Angeles Tarot Cards

De Los Angeles Tarot Cards

Обесеният

С тази карта ние се поставяме в ролята на обесения – за да получим това, което желаем, ще трябва да жертваме нещо от себе си, независимо дали го правим доброволно или не. 

Обесеният насърчава промяната, но и често означава преобръщане на гледната ни точка и дори ценностната ни система. Ако е насочена неправилно, говори за загуба на вяра, бездействие, излишно отлагане, мазохизъм, а и егоизъм. 

Смъртта

Не се плаши, ако видиш тази карта – тя невинаги означава нещо страшно. Обозначава необходимия край, който дава възможност за нещо ново, за трансформация, за освобождение и за подновяване на старото с ново. Обърната обаче означава ненужно вкопчване и страх от промяна.

Умереността

Когато изтеглиш тази карта, знай, че имаш нужда да потърсиш баланс в живота си. Тя говори за хармония и за сдобряване, а често се асоциира и с изкуството. Ако я видиш наобратно, внимавай за конфликти и раздели. 

Дяволът 

Тази карта символизира множество неща – говори както за материализъм и пристрастяване, така и за сексуалност и изкушение. Често разказва за нашите страхове и тайни, а нерядко се появява, когато някоя сфера от живота ни е в застой. Свързана е с крайностите – с рая и ада вътре в нас, зависимостите, но и освобождаването от тях.

Кулата 

Когато изтеглим тази карта, значи сме готови за промени. Готови сме да разрушим установените норми и възгледи. Понякога тя е обвързана с принудително и болезнено освобождаване от егото и самодоволството, и то нерядко в следствие на конфронтация. Често говори и за несигурност или за отлагане на необходими промени.

Звездата

Звездата е карта, която ни зарежда с надежда за успехи, щастие и осъществяване на мечти. Тя може да се появи като знак за по-добро бъдеще след трудни моменти и дълги боледувания. Показва, че имаме нужда от досег с нашия вътрешен аз и вяра. Обърната наобратно тя символизира песимизъм, безпътие, разочарование и пропускане на добри възможности. 

Dancing in the Dark Tarot

Dancing in the Dark Tarot

Луната

Тази карта символизира илюзии и мечти, страхове от бъдещето и сенки от миналото. Тя се появява, когато сме емоционално нестабилни, когато около нас се крият тайни и измами, но и за да ни напомни, че след тъмнината идва светлината. Ако я открием обърната наобратно обаче, трябва да внимаваме за скрити врагове и емоционални проблеми. 

Слънцето 

Слънцето е една от картите, които дори обърнати наобратно, вещаят добри неща. Появи ли се по време на гледането, това означава слава, любов, радости от живота, растеж и награди, но също така може да означава прекалено голям егоцентризъм и самозабравяне. 

Страшният съд

Ако изтеглиш тази карта, бъди готов да се изправиш пред едно цялостно възраждане и пробуждане. Тя показва нуждата от прераждане и равносметка, от преоценяване на плановете за бъдещето. Изтеглена наобратно, означава бездействие и нежелание за прогрес. 

Светът  

Последната карта подобаващо обозначава края на един цикъл, както и удовлетворението, което носи той. Призовава да погледнем мащабно на ситуацията, пред която сме изправени и да приложим знанията, натрупани досега, в името на по-доброто бъдеще. Видим ли я обърната наобратно, означава стагнация, незавършеност и загуба на фокус. 

И така – готов ли си да надникнеш в бъдещето си? Ако отговорът е „да“, таро картите те очакват. 

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *