Наръчник за гледане на карти таро

Наръчник за гледане на карти таро

март 15, 2023
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
1 15443 0
Наръчник за гледане на карти таро

Наръчник за гледане на карти таро

Аркани, колоди, тароскопи и още много непознати думи се появяват, когато пристъпим в мистериозния свят, който карти таро разкриват. А този изцяло нов свят, макар и изключително любопитен, може да бъде много объркващ, а дори и плашещ.

Ако си направил своя опит да си гледаш на карти таро и си изтеглил „Смъртта“ или друга карта със страховито звучене и вече се готвиш да се откажеш от това начинание, бързаме да те спрем. Защото единственото, от което се нуждаеш в действителност, е повече познания за това как да разчиташ картите. 

Заемаме се със задачата да ти помогнем. Темата за разчитането на картите е толкова обширна, че за нея са се писали множество книги, но тук ще откриеш най-важното от това, което трябва да знаеш. Така че взимай картите таро и нека заедно открием какво е скритото в миналото, настоящето и бъдещето. 

Какво представляват картите таро?

Преди да се впуснем в срещата с картите таро, трябва да познаваме тяхната същност. Често смятани само като метод за гадаене, те биват подценявани и пренебрегвани като нещо, подходящо единствено за почитателите на окултното. Но в действителност на тарото трябва да се гледа като на метод за себепознание, като на съветник и ориентир във вътрешния ни свят. 

Въпреки че с картите таро можем да получим насоки в моментите, в които се опитваме да предскажем какво ще бъде най-доброто решение за нас, те не могат да предричат ясно бъдещето. Вместо това те ни помагат да надникнем вътре в себе си, за да открием какво смятаме на подсъзнателно ниво за дадения проблем.

Към тях можем да зададем въпроси като „Какво се случва в живота ми в момента“, „Как миналото ми ме достига днес“, „На коя сфера от живота си трябва да обърна внимание“, „Какви стъпки трябва да предприема за бъдещето си днес“ и други. 

Исторически сведения, свързани с гадаенето на карти

Произходът на картите таро е тема, която много пъти е провокирала любопитството на историците. Нищо чудно, след като историята на тарото е също толкова мистериозна, колкото е и самото начинание.

Ако можехме да помолим картите да разкажат своята цяла история, може би днес щяхме да можем да определим от къде точно са произлезли те. Но засега имаме само теориите. А те са много на брой. 

Wild Woman Oracle: Awaken your true, free and soulful self

Някои източници твърдят, че всички карти са произтекли от Египет. Смята се, че през древните времена, за да бъде записана цялата мъдрост на света, са се използвали 78 златни карти. 

В последствие обаче те биват разделени на „Младши Аркани“ – тях познаваме днес като 56-е стандартни карти за игра – и „Старши Аркани“, които днес познаваме като основните карти таро. 

Отвъд легендите обаче знаем, че тарото се появява в Европа някъде между края на 14 век и началото на 15 век. Прието е, че мястото, което първо приютява картите, е Италия, а дори някои историци смятат, че вдъхновението за картините, изобразени върху тарото, произлиза от фестивалите, които са се провеждали по това време там. 

Първоначално картите са се използвали, за да се играе игра, която прилича на днешния бридж. А понеже играта е била създадена за най-богатите в обществото, картите се рисували на ръка от художници. 

Гадаенето с таро започва чак през 18 век, когато Жан-Батист Алиет създава първия наръчник за гледане на карти. Това предизвиква и още по-голям интерес към тях, а до края на Викторианската епоха окултизмът станал толкова популярен, че все повече семейства включвали гадаенето в ежедневните или парти активностите.

Какви видове има?

Днес интересът към таро картите не е спаднал, но се е развил по различен начин. Вече не само вярващите в свръхестественото посвещават свободното си време на гледане на карти таро. 

The Poe Tarot, Trisha Leigh Shufelt

А никога не е било по-забавно да се впуснеш в подобно хоби. С всеки ден се създават все по-креативни видове тестета, които правят досега до света на таро още по-лесен, а и приятен. 

Независимо дали си фен на Dungeons and Dragons, на манга или пък на Едгар Алън По – безпроблемно ще откриеш карти таро, които да са създадени специално за този твой интерес. 

Но ако наистина искаш да се научиш да гадаеш на карти добре, те съветваме да започнеш с класическото таро на Райдър Уейт и на Артър Едуард Уейт.

Tarot of the Enchanted Soul

Как правилно да гадаем с карти таро?

Гадаенето на карти таро е сложен процес, който започва много преди първото сядане на масата. 

Подготовката

Когато селектираш с кои карти искаш да гадаеш, те съветваме да си отделиш достатъчно време да ги опознаеш. Разгледай картините, които са изобразени върху тях, като няма нужда да знаеш какво означава всяка една от тях на този етап. Първата и най-важна стъпка е да опиташ да проследиш какво усещане провокира всяка карта.

Ако искаш да подходиш максимално професионално, научи се как да зареждаш картите с енергия. Не забравяй да прекараш достатъчно време, в което да разбъркваш добре картите. Приеми този процес като опознавателен.

Експертите ще кажат, че картите трябва да се бъркат, докато не усетиш вътре в себе си нещо, което ти подсказва, че всичко е готово, за да започне гадаенето. Дори да не спазиш всички тези условия, помни, че при гадаенето е важно да разчиташ силно на интуицията си. Затова се опитай преди да започнеш, да се успокоиш, за да се вслушаш по-лесно във вътрешния си глас.

Въпросите

Когато всички стъпки от приготовлението са изпълнени, идва ред да зададеш своя въпрос. Въпреки че наистина можеш да попиташ всичко, по-добре е да бъдеш внимателен по отношение на начина, по който формулираш въпросите си. 

Препоръчваме ти да използваш повече въпроси с отворени отговори. Когато става дума за темата за любов вероятно би искал да попиташ „Ще открия ли половинката си“. Тогава картите могат да ти дадат подходящ отговор, но несъвсем изчерпателен.

Виж още: Какво е значението на таро картите?

Не бива да забравяме, че отговорите са отражение на нашето подсъзнание. Следователно макар и да искаме да питаме нещо конкретно, понякога подсъзнанието ни е заето с други проблеми, които могат да се отразят върху картите. В други случаи пък въпросът ни не покрива всичко, което имаме нужда да чуем.

Затова е по-добре да зададем въпрос, който изисква по-дълъг и обширен отговор. Това дава възможност картите да разкажат цялата история, която имаме нужда да чуем във връзка с темата, която ни интересува. Подходящ пример биха били въпросите „Какво трябва да направя, за да открия своята половинка“ или „Как ще разбера, че съм срещнал сродната си душа“. 

The Enchanted Map Oracle Cards

Само внимавай да не формулираш въпроса си твърде общо и неразбираемо. Ако попиташ „Как да изпълня мечтите си“, картите ще бъдат неясни и неразбираеми, защото вероятно всяка една мечта изисква различен отговор.

Подредбата

Накрая, но не на последно място, трябва да подредиш картите. Има няколко основни начини, по които можеш да направиш това. Един от най-известните и най-лесните за прилагане е този с три карти, изобразяващи миналото, настоящето и бъдещето

Първата карта показва как миналото влияе на проблема, засегнат във въпроса, втората карта назовава сегашните затруднения, а третата карта обозначава потенциалното бъдеще. 

Други популярни подредби са келтският кръст, звездата, кабала, зодиакалните домове и други.  

Тълкуването

Всяка една таро карта носи различно значение и за него можем да прочетем във всяка книга на тема таро, както и от множество онлайн източници. Но преди да потърсиш какво означава това, което си изтеглил, те съветваме да отделиш няколко минути, в които самостоятелно да опиташ да придадеш значение на изобразените пред теб картини

Не забравяй, че гледането на карти таро е опит да погледнеш вътре в себе си, затова и значението, което ти предаваш на картите е не по-малко важно от официалното им тълкуване.

Полезни съвети

Темата за картите таро е толкова обширна, че дори една цяла книга може да не ни стигне, за да разкажем всичко, което има да се разкаже. Всеки оракул и гадател има своя различна интерпретация и метод, а никой от тях не може да бъде обозначен като по-правилен или по-грешен от останалите. 

Затова предлагаме няколко генерални съвета. Като първият и най-важният сред тях е да се вслушваш в себе си. За всеки гледането на карти изглежда по различен начин. Няма значение дали се опитваш да гадаеш за себе си, или за другиго – важното е да го правиш така, както самият ти смяташ за добре.

Някои експерти твърдят, че това трябва да се случва само при специални условия, на подходяща светлина, а дори и върху точно подбрана покривка. Че трябва да се прекарат поне 15 минути насаме с картите, преди да започнеш гадаенето, и още какво ли не. Но в действителност ти трябва само малко подходяща нагласа и отворено към новости съзнание. 

Не забравяй обаче да третираш картите си с уважение и с грижа. Така не само ще можеш да ги използваш за по-дълго, но и отговорите на въпросите ти ще бъдат по-точни. Подходящ избор за целта са протекторите за карти и специалните кутии за съхранение.

Egyptian Gods Oracle Cards

И както с всичко друго в живота, не забравяй, че с практиката всичко става по-лесно. Затова и си дай време след първия досег с тарото.

Това е само малка част от информацията, която трябва да знаеш за по-успешно гледане на карти таро. Но ако наистина искаш да се впуснеш в това мистично приключение, светът на таро те очаква.  

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

  1. Сали
    Отговори

    Нее.лесно.гледането.на.карти.
    Малко.е.объркано.ръковотството.на.картите.
    Една.карта.съдържа.много.загадки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *