9 от най-добрите готварски книги

9 от най-добрите готварски книги

септември 30, 2022
Категория: Публикации
0 2738 0
9 от най-добрите готварски книги

9 от най-добрите готварски книги

Подари си вкусно ястие като от най-скъпите ресторанти в света с помощта на някои от най-добрите готварски книги на всички времена. Написани от най-известните и опитни кулинари и сготвени с голяма грижа – тези книжни съкровища притежават рецептата за вълнение в кухнята и на масата. 

В тях ще откриеш популярни рецепти, както и съвсем оригинални такива, създадени от готвачите специално за повода. Някои илюстровани с красиви снимки, които допълват вкусното преживяване, други оставящи на въображението да потегли в своя вкусна посока. Някои със стотици сложни и впечатляващи рецепти, други с лесни за приготвяне ястия. 

Но независимо какви са разликите между този тип книги, всички те имат способността да ни вдъхновят да готвим по-често и по-вкусно у дома.

За кого са подходящи и как могат да ни помогнат?

Красотата на готварските книги е, че няма нужда да разбираш от кулинария и да си шеф готвач, за да се възползваш от тях. Дори не трябва да си готвил много ястия през живота си, за да почерпиш идеи. Книгите са това, което обяснява как да се справиш с готвенето, да подбереш продуктите и да ги съчетаеш по най-подходящия начин.

Именно поради тази причина кулинарните четива са и страхотен подарък за всекиго. Зарадвай свой близък, който обича да готви вкъщи, както и човек, който за първи път започва да експериментира в кухнята. 

Кои са най-известните кулинарни книги?

Колкото са различни вкусовете на хората към храната, толкова различни са предпочитанията им и за готварските книги. Затова е трудно да се посочат най-добрите книги от жанра, но има няколко такива, които се открояват сред другите като най-популярни и полезни за читателите. 

Това може да бъде заради авторите им, но понякога именно заради някоя особено добра книга стават известни и готвачите им. Ето кои книги подбрахме в нашия списък.

Бързо и лесно, Жак Пепен

Десетилетна практика в кухнята и безброй впечатляващи ястия стоят в основата на тази книга от легендарния Жак Пепен. Но за да пресъздадеш, която и да е от тези 250 рецепти, поместени в книгата, няма да ти е нужен завидния опит или цял екип от помощници, с които може да се похвали Пепен.

Бързо и лесно, Жак Пепен

Бързо и лесно, Жак Пепен

В книгата известният готвач е поместил все вкусни, интересни и лесни за пресъздаване рецепти. Приготви ги с помощта на безценните съвети, и то за малко време и с малко нужни съдове.

Джулия Чайлд – Изкуството на френската кухня, Джулия Чайлд, Луизет Бертол, Симон Бек

Джулия Чайлд нарича готвенето любов, а тази книга е истинско признание в любов към вкусната храна и френската кухня.

Джулия Чайлд - Изкуството на френската кухня, Джулия Чайлд, Луизет Бертол, Симон Бек

Джулия Чайлд – Изкуството на френската кухня, Джулия Чайлд, Луизет Бертол, Симон Бек

Тази книга е като кулинарно пътешествие, което никога не среща своя край. И именно затова е така обичана и търсена в продължение на десетки години вече. Между кориците са поместени над 500 рецепти, които изстрелват кариерата на Джулия Чайлд на върха – опитай ги и ти.

Кулинарни пътешествия. Световен пътеводител без цензура, Антъни Бурдейн

Там, където любовта към храната и към пътуванията се срещат, се ражда тази книга. Страстният пътешественик и готвач Антъни Бурдейн отвежда читателите сред любимите си дестинации от своя кулинарен атлас, за да ги запознае с всички най-вкусни места на света. 

Кулинарни пътешествия. Световен пътеводител без цензура,Антъни Бурдейн

Кулинарни пътешествия. Световен пътеводител без цензура, Антъни Бурдейн

Книгата е довършена малко след смъртта на Антъни Бурдейн от близка на готвача, Лори Уливър. Затова и четивото е допълнено от нейните лични впечатления, както и тези на още много други колеги и приятели на готвача.

7 начина, Джейми Оливър

18 от най-често използваните продукти, приготвени по 7 различни начина, над 120 рецепти и един удивителен готвач. 

7 начина, Джейми Оливър

7 начина, Джейми Оливър

След успеха на книгата „Рецепти с 5 съставки“ Джейми Оливър споделя още интересни рецепти, създадени с малко съставки, малко усилия и максимално добър резултат. Открий разнообразие от предложения за всеки ден от седмицата. 

Едно, Джейми Оливър

Още една готварска книга на Джейми Оливър намира място в този списък, но с право. В нея водещата цифра не е пет, нито седем, а едно. Защото ще трябва да бъде почистено само едно след готвенето. 

Едно, Джейми Оливър

Едно, Джейми Оливър

Сготви изкушаващи ястия в само един съд, без много усилия и без нужни кулинарни умения. В книгата са включени познати и обичани рецепти, но подобрени с помощта на техниките на Оливър. С коя от тези рецепти ще впечатлиш близките си? 

Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи, Гордън Рамзи 

Ако нямаш възможност да посетиш ресторанта на Гордън Рамзи, можеш да пренесеш ресторанта в дома си. В тази книга известният готвач споделя 100 рецепти, директно от кухнята в първокласното заведение.  

Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи, Гордън Рамзи

Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи, Гордън Рамзи

Почерпи се с идеи за рецепти за вкусни закуски и впечатляващи брънчове, за празничните обеди и за семейните вечери.

Щипка вкус. 100 домашни рецепти за отслабване, Кей Федърстоун, Кейт Алинсън

Готвенето може да бъде едновременно вкусно и лесно, но и здравословно. Това смятат създателите на най-посещавания блог за здравословно отслабване във Великобритания и го доказват в книгата си. 

Щипка вкус. 100 домашни рецепти за отслабване, Кей Федърстоун, Кейт Алинсън

Щипка вкус. 100 домашни рецепти за отслабване, Кей Федърстоун, Кейт Алинсън

Тя помества 100 рецепти, които могат да се приготвят във всеки дом, така че да са едновременно вкусни и здравословни. Хапвай бързо приготвени ястия, десерти, закуски, печива, супи и много други вкусотии, докато същевременно отслабваш. 

Всички те са разработени с мисъл за различните вкусове и хранителни предпочитания, без да се пропускат и вегетарианските рецепти… но и всички други вкусни изкушения. 

100 любими рецепти: Тестени – Бон Апети БГ

Списъкът не би бил пълен, ако не включим в него и книга с български рецепти за готвене. Но в тази са включени както любимото от родната кухня, така и изкушения от цял свят. 

100 любими рецепти: Тестени - Бон Апети БГ

100 любими рецепти: Тестени – Бон Апети БГ

Българската баница среща традиционните италиански и френски хлябове, узбекски самоси, американски пайове и още тестени вкусотии. Всички тези рецепти, общо 100 на брой, описани по лесен за разбиране начин, типичен за тона на любимите готвачи от Бон Апети.

Тефтерът на баба, Илиан Илиев, Светлана Илиева

Рецептите от телевизионния екран заедно с рецептите от старите кулинарни тефтери – Светлана Илиева споделя всички тези вкусни предложения наведнъж. 

С уважение към традициите и с щастливи спомени от миналото, Светлана отваря кухненските врати на родния си дом, за да насочи вниманието ни към ястията, познати на всички от семейните трапези. 

В книгата ще откриеш както тестени изделия, така и постни и местни гозби. Не липсват и сладките изкушения, а дори и туршиите, присъствали на всяка българска трапеза. 

А скритата съставка за още по-вкусни рецепти е привързаността на Светлана към семейството и страстта към храната. Ще ги откриеш както в насоките за приготвянето на ястията, така и в професионалните снимки, дело на Илиан Илиев.

Тефтерът на баба, Илиан Илиев, Светлана Илиева

Тефтерът на баба, Илиан Илиев, Светлана Илиева

Събудихме ли апетита ти вече? Значи е време да избереш коя от всички готварски книги ще добавиш към собствената колекция или ще подариш на близък човек. А ако търсиш нещо друго, което по-добре да пасне на вкуса ти за храна, ще успееш да откриеш интересни предложения сред кулинарните книги в книжарница Orange

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *