Историята зад

Историята зад „Гордост и предразсъдъци“

март 6, 2017
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 14631 3
Историята зад „Гордост и предразсъдъци“

Историята зад „Гордост и предразсъдъци“

Каква е историята зад „Гордост и предразсъдъци“ – един от най-обичаните романи в целия свят, с една от най-блестящите любовни истории, някога излизали под перото на жена (или мъж)?

Младата Джейн Остин е обичала баловете и винаги е ставала нетърпелива, когато такъв предстои. Обожавала танците, но не по-малко от тях харесвала да подава ухо за клюките, които гостите разменят по време на такива мероприятия.

Но една конкретна вечер на бала в Manydown Park всичко било различно. Чаровен ирландец не само въвлича Джейн в главозамайващ танц, но й я прави жертва на кражба. Открадва сърцето й.

gordost-i-predrazsadatsi-9786197106381_1Неговото име е Томас Лефрой и е в Хемпшир заедно със семейството си за коледните празници, преди да се завърне в Лондон, където го очакват изпити. Между него и Джейн прехвърчат искри не само по време на този бал, но и по време на следващите два. Всеки един на по двайсет и няколко години. Всеки от тях влюбен. Тяхната връзка скоро става топ тема в града и всички очакват, че ще се стигне до предложение за женитба.

За съжаление, това не се сбъдва. Лефрой е най-големият син в заможно семейство и от него се очаква да се омъжи за богата жена и да стане заможен адвокат. Въпреки многото качества, които Джейн притежава, голямата зестра не е сред тях. Лефрой заминава за Лондон и зарязва възлюбената си. Три години по-късно тя разбира, че той се е върнал в Ирландия, където работи като адвокат. По това време споменът за тяхната връзка е вече избледнял. Но не достатъчно.

Много почитатели на Джейн Остин вярват, че Лефрой е прототипът на Фицуилям Дарси от „Гордост и предразсъдъци“. Остин започва да пише романа през 1796-а, само година след раздялата им. Главната героиня, Елизабет Бенет, среща господин Дарси на бал, точно както писателката среща своя любим и по същия начин пламъкът между тях се разгаря бързо. Лефрой първоначално пренебрегва по-скромното потекло на Джейн, но все пак е принуден да се отдръпне от нея. Дарси, от друга страна, не е толкова благоразположен, когато за пръв път среща Елизабет. В един момент обаче цялата му надменност отива по дяволите и той си позволява да се влюби. Елизабет Бенет лесно може да се сравни със самата Джейн Остин – интелигентна, хитра, буйна и пламенна.

Най-вероятно Джейн Остин решава да пренапише собствената си любовна история и да й подари щастливия край, който тя не изживява в реалния живот. Първоначалто романът „Гордост и предразсъдъци“ е озаглавен „Първи впечатления“ и първите му слушатели са семейството на Джейн, на което тя чете вечер. Баща й е толкова впечатлен от него, че го изпраща на издателя Томас Кадел. Онова, което нарочно не прави е да спомене името на автора. Издателят бързо връща ръкописа с отговор „Неодобрен“. Предполага се, че той дори не си е направил труда да прочете полученото. Няколко години по-късно книгата е издадена от Whitehall.
9789542614623

Дълго след като Джейн Остин танцува с Лефрой и Manydown, тя отново изживява романс на същото място. Неговото Харис Бигг-Уидър и този път тя получава предложение за брак, което приема за няколко часа. След това любезно се отказва. На теория джентълменът е идеална партия. Но сърцето не играе по тези правила. След смъртта на Лефрой, племеникът му разкрива, че много пъти той е говорил, че обича силно Джейн, макар влюбването им да е било детско и наивно.

И като се замислим, не е ли наистина така – най-вдъхновящите литературни любовни истории са плод на онези, които не са изживени изцяло в действителност?

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *