10 неща, които не знаете за Дж. К. Роулинг

10 неща, които не знаете за Дж. К. Роулинг

юли 31, 2019
Категория: Знаете ли, че..., Личности, Публикации
0 43525 1
10 неща, които не знаете за Дж. К. Роулинг

10 неща, които не знаете за Дж. К. Роулинг

На 31-ви юли празнуваме рождения ден на Джоан Роулинг. По този случай сме подбрали 10 интересни факти за създателката на магическия свят.

  1. Авторката и нейният емблематичен персонаж притежават специална връзка

Когато Дж. К. Роулинг създаде Хари Потър, преди повече от 20 години, тя осигури специална връзка между нея и магьосника. Те споделят една и съща рождена дата – 31-ви юли.

2. Дж. К. Роулинг пише първата си история на шестгодишна възраст

Джоан от малка се изявява като любопитно дете с голямо въображение. Родителите ѝ твърдят, че почти са успели да предскажат една от първите ѝ думи – „Защо?“. Самата Роулинг описва детските си години като „мечтателски“. От малка обича да чете, а особен интерес проявява към фантастичните книги, които родителите ѝ четат. Решава да създаде свои собствени вълшебни истории, които по същата традиция, чете на малката си сестра – Даян. На шест годишна възраст, Роулинг написва първата си книга и я именува „Заек“.

3. Черпи вдъхновение от трудностите в живота си

Роулинг изживява тежък период след развода си. Благодарение на емоционалния катарзис, през който преминава, получава вдъхновението да създаде магическите същества, известни като „дементори“. Тя описа чувството от целувката на дементорите като: „Липса на възможност да си представиш, че ще изпиташ радост в бъдеще. Състояние, в което надеждата отсъства. Чувство на празнота, което е много различно от тъгата.“

4. Често пренебрегва работата си

През 1986г. Роулинг работи като секретарка в „Amnesty International“ в Лондон. Тя обаче си позволява да чете Дикенс и Толкин в работно време и пише тайно истории на служебния си компютър. Това не остава незабелязано от нейните работодатели и скоро я уволняват.

5. Кръщава персонаж на своя почитателка, която е болна от левкемия

Натали Макдоналд е младо момиче с диагноза левкемия, което много обича исторята за Хари Потър. Приятелка на майката на Натали пише на Роулинг с молба да разкаже на детето малко повече за развоя на събитията в книгите. Джоан пише на Натали и ѝ разказва какво ще се случи с всички герои в следващата ѝ непубликувана книга – „Огненият Бокал“. За съжаление, Натали почива преди писмото да е достигнало до нея. Когато Роулинг разбира за това, в знак на почит, кръщава героиня от книгата на Натали и я разпределя в Грифиндор – любимият дом на детето.

6. Роулинг е първият човек, който става милиардер благодарение на книгите си

Поредицата „Хари Потър“ отбелязва редица рекоди за най-бързо продадени книги в историята и поставя Роулинг в списъка с милиардерите на списание „Форбс“.

Пишейки първата книга от поредицата, Джоан никога не е вярвала, че ще бъде в този списък. Преди излизането на поредицата, издателят ѝ я съветва да си намери нова работа, защото не мисли, че тя би имала успех в писането на детски книги.

7. Гара „Кингс Крос“ притежава сантиментална стойност за Роулинг

В поредицата „Хари Потър“ гара „Кингс Крос“ е порталът към вълшебния свят. Това място носи сантиментална стойност за Роулинг. Това е така, защото влакът до Арброт, Шотландия, в който се срещат майка ѝ и баща ѝ, тръгва от там. Родителите на Хари също се запознават във влак тръгнал от „Кингс Крос“, само че на този в посока Хогуортс.

8. Понякога ѝ се налага да се маскира

Роулинг признава, че е прибягвала до маскировка, за да излезе навън. Купила е сватбената си рокля за втория си брак под прикритие, тъй като не е искала да бъде разпозната. Със съпруга си – д-р Нийл Мъри, се венчават през 2001 г.

9. Дж. К. Роулинг като персонаж в „Семейство Симпсън“

Знаете, че сте се превърнали в икона, когато образът ви е гост в „Семейство Симпсън“. Анимационната версия на Роулинг се появява в епизод от сериала през 2003 г., в който семейството посещава Великобритания.

10. Писането я направи създател на нов спорт

Вярвате или не, Куидич се превърна в истински спорт в света на мъгълите. Има отбори в най-различни университети и дори турнир на световната купа. За жалост, полетът не е включен в играта. 😉

На 31.07.2019г. всички книги от авторката са с 20% отстъпка в онлайн магазина на Orange Center.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *