„Сайбиевата невеста“ - История за любовта, честта и послушанието на момичетата в патриархалния свят

„Сайбиевата невеста“ – История за любовта, честта и послушанието на момичетата в патриархалния свят

септември 9, 2019
Категория: Ревюта
1 2914 39
„Сайбиевата невеста“ – История за любовта, честта и послушанието на момичетата в патриархалния свят

„Сайбиевата невеста“ – История за любовта, честта и послушанието на момичетата в патриархалния свят

Историята разказва живота в селото в края на XIX.
За 18-годишно момиче, което мечтае за бъдещето. Научена на работа и на веселие, Цвета не се оплаква от домашните задължения, а вечер се събира с приятелки на седенките – пеят песни, играят хора. Среща Стоян и двамата се влюбват. Разменят погледи, китки – всичко е толкова невинно и истинско. Плахи и скромни в мечтите си – не се съмняват, че ще дойде и тяхното време да бъдат заедно.

Бащата на Цвета обаче, в миг на безизходица, обещава да я омъжат за друг. За чорбаджия, когото тя дори не познава. В обществото от онова време не се е чувало дъщеря да отменя думата на баща си и Цвета покорно приема новата си съдба. Виждайки мъката ѝ – майка ѝ ѝ предлага изход.

Ще живее ли Цвета като Сайбиева невеста? Ще намери ли начин да бъде със Стоян? С всяка отгърната страница опознаваме героите и мотивите им все повече. Кой за какво мечтае, на какво се е надявал години наред – как би постъпил в критична ситуация? Цвета става все по-смела, но най-висшата ценност на обществото е да не посрами рода си. Изборът не е лек, но любовта ѝ е по-силна от всичко.

Боян Боев ни пренася в отминали времена, за да си припомним традиции и норми, останали далеч от нашето съвремие. И да не забравяме, че не винаги знаем кое е най-доброто за децата ни.

Романът „Сайбиевата невеста“ на Боян Боев ще намерите в онлайн магазина на Orange center, както и във физическите магазини Orange в страната.

Автор: Жени Георгиева

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *