Бруталната откровеност на „Кръгът“

Бруталната откровеност на „Кръгът“

февруари 15, 2017
Категория: Публикации, Ревюта
0 4221 6
Бруталната откровеност на „Кръгът“

Бруталната откровеност на „Кръгът“

„Кръгът“ – най-брутално откровената книга за 2016г. Когато излезе на пазара преди повече от половин година, остави ярък отпечатък за истината, в която живеем. Книгата заслужава да бъде прочетена не само защото е най-полезното четиво за 2016г., но и защото е най-актуално и искрено. Книгата напомня на „1984“ на Джордж Оруел – лъжлив идеализъм покорил хората на подчинение.

Книгата ни среща с младата Мей Холанд, която започва работа в „Кръгът“ огромна корпорация, която работи в сферата на новите технологии. Сюжетът се развива в близко бъдеще (да кажем след няколко години). Време, когато обществото ни е превзето от социални мрежи, компютърни технологии, развиване на интернет продукти. Звучи познато? В първите си дни на работа Мей бързо е принудена да свикне с обслужване на клиенти. Докато е на работа обаче, за една седмица от един монитор й се налага да работи с четири. Всеки, от които си има своя собствена функция: за клиенти, за общия чат във фирмата, за пращане на усмивки и целувки в социалната мрежа на „Кръгът“ и за информационни събития. Не само това – Мей е принудена да участва активно в извънработните занимания: да посещава концерти, срещи и всичко останало, което не би я накарало да напусне „Кръгът“. Колкото повече общува с колегите в „Кръгът“ толкова повече Мей спира да умее да общува с хората извън фирмата. Останалите (нормални), които не са част от „новия“ начин на мислене. Всеки път когато Мей отива да види родителите си започва повече да припознава себе си в разбиранията вътре в „Кръгът“, отколкото извън него. И спира да се вижда с родителите си.

Самата фирма е изградена на основата на една малка общност. Освен сграда, в която да се помещава фирмата, отделно има кафенета, ресторанти, сцени за концерти, кино, медицински център, басейни – всичко, което би било необходимо на персонала, за да не излиза от „Кръгът“. Самият персонал е съставен от млади и надъхани хора, вярващи в политиката на фирмата с надежда да променят света по тяхна преценка. С идеи как да променят всяка част от нашия живот, така че да няма смърт, болести, лъжи и убийства. Идеите им обаче включват монтиране на камери навсякъде, включително и сред хората. Цел, с която искат да постигнат честност и откритост.  Искат да монтират чипове в главите на децата за да могат да ги следят.

След излизането й на пазар „Кръгът“ предизвика редица ревюта, които признават реалността на времето, в което се намираме – времето на „Кръгът“. И бяха прави, то ни е толкова познато, че е направо плашещо. Хора, които се интересуват повече от онлайн присъствие на лайкове, качване на снимки, тагване от места и др., не присъстват духом в разговора ни, когато се налага. Хората са привлечени повече от социалния си статус в мрежата, отколкото да са социално обвързани с обществото, в което живеят. За жалост „Кръгът“ е толкова близо, че направо е обезпокоително.

През април 2017г. излиза филм по книгата с участието на Ема Уотсън и Том Ханкс.

Скромен човек, който търси добротата в себеподобни. Изумяващ се от хаоса и злобата в човешките отношения. Не харесвам прекомерната употреба на заучени фрази например като „Ще изчакате“ и „Нека ни е зле“. Удивявам се на хора, които успяват да са смели и да не престават да се борят. Обичам да пътувам в страни, които са ме впечатлявали по някакъв начин. Когато нямам достатъчно пари пътувам в света на книгите.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *