Георги Господинов - предложен за Нобелова награда

Георги Господинов – предложен за Нобелова награда

май 26, 2022
Категория: Публикации
0 33 0
Георги Господинов – предложен за Нобелова награда

Георги Господинов – предложен за Нобелова награда

„Човекът с вкус по-трудно става подлец, най-малкото защото е некрасиво. Четящият човек е красив.“ – „Невидимите кризи“, Георги Господинов

Днес празнуваме постижението на един такъв четящ и пишещ човек – Георги Господинов. В началото на тази година той е бил предложен за официална номинация за Нобелова награда от българския П.Е.Н. център.

Предложението е било подписано от Здравка Евтимова и предстои да бъде разгледано от Шведския нобелов комитет.

Времеубежище, Георги господинов

Така авторът на Физика на тъгата се нарежда сред българските писатели като Елисавета Багряна, Йордан Радичков и други, които са били номинирани за Нобелова награда.

Освен това престижно постижение Господинов вече е най-награждаваният български писател от чуждестранните критици. С книги, издадени на над 20 езика, той се нарежда и сред най-превежданите родни автори.

Последният му роман Времеубежищебе разпространен на пазара в Обединеното кралство на английски език и под заглавието „Time shelter“. Дебютът на книгата предизвика вълна от позитивни новинарски материали в редица големи издания, сред които „Гардиън“, „Ню Йорк Таймс“ и още.

Отличаваща се е публикацията, поместена в британския „Таймс“. Рецензията, дело на Саймън Ингс, описва Георги Господинов като „българския Джордж Оруел“. Според критика „Времеубежище“ може да се превърне в класика, благодарение на оригиналността на творбата и актуалността на проблема.

Поради същата причина и романът спечели редица големи призове, включително най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“. Вече авторът попада и сред петимата финалисти за италианската награда Gregor von Rezzori, която се присъжда на най-добрата чуждестранна творба, преведена на италиански език.

Другите произведения на българския писател също се радват на международен интерес и множество награди. По неговия разказ „Сляпата Вайша“ пък Тео Ушев създава анимация, която получи номинация за Оскар.

По повод най-новото постижение на българския автор до 30 май провеждаме игра във Facebook. Един от почитателите на Георги Господинов ще спечели цели 12 негови книги. Ще се включиш ли?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *