Георги Господинов - предложен за Нобелова награда

Георги Господинов – предложен за Нобелова награда

май 26, 2022
Категория: Публикации
0 116 0
Георги Господинов – предложен за Нобелова награда

Георги Господинов – предложен за Нобелова награда

„Човекът с вкус по-трудно става подлец, най-малкото защото е некрасиво. Четящият човек е красив.“ – „Невидимите кризи“, Георги Господинов

Днес празнуваме постижението на един такъв четящ и пишещ човек – Георги Господинов. В началото на тази година той е бил предложен за официална номинация за Нобелова награда от българския П.Е.Н. център.

Предложението е било подписано от Здравка Евтимова и предстои да бъде разгледано от Шведския нобелов комитет.

Времеубежище, Георги господинов

Така авторът на Физика на тъгата се нарежда сред българските писатели като Елисавета Багряна, Йордан Радичков и други, които са били номинирани за Нобелова награда.

Освен това престижно постижение Господинов вече е най-награждаваният български писател от чуждестранните критици. С книги, издадени на над 20 езика, той се нарежда и сред най-превежданите родни автори.

Последният му роман Времеубежищебе разпространен на пазара в Обединеното кралство на английски език и под заглавието „Time shelter“. Дебютът на книгата предизвика вълна от позитивни новинарски материали в редица големи издания, сред които „Гардиън“, „Ню Йорк Таймс“ и още.

Отличаваща се е публикацията, поместена в британския „Таймс“. Рецензията, дело на Саймън Ингс, описва Георги Господинов като „българския Джордж Оруел“. Според критика „Времеубежище“ може да се превърне в класика, благодарение на оригиналността на творбата и актуалността на проблема.

Поради същата причина и романът спечели редица големи призове, включително най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“. Вече авторът попада и сред петимата финалисти за италианската награда Gregor von Rezzori, която се присъжда на най-добрата чуждестранна творба, преведена на италиански език.

Другите произведения на българския писател също се радват на международен интерес и множество награди. По неговия разказ „Сляпата Вайша“ пък Тео Ушев създава анимация, която получи номинация за Оскар.

По повод най-новото постижение на българския автор до 30 май провеждаме игра във Facebook. Един от почитателите на Георги Господинов ще спечели цели 12 негови книги. Ще се включиш ли?

,

Отскоро в екипа на Orange, отскоро завършила специалност „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“, отскоро напуснала сферата на журналистиката, но отдавна влюбена в книгите. От малка съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange center всеки ден имам възможност да се докосна до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *