10 МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТА ЗА ДЖ. К. РОУЛИНГ И „ХАРИ ПОТЪР”

10 МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТА ЗА ДЖ. К. РОУЛИНГ И „ХАРИ ПОТЪР”

октомври 29, 2020
Категория: Публикации
2 36120 3
10 МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТА ЗА ДЖ. К. РОУЛИНГ И „ХАРИ ПОТЪР”

10 МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТА ЗА ДЖ. К. РОУЛИНГ И „ХАРИ ПОТЪР”

Въпреки че минаха години от излизането на последната част от сагата за „момчето, което оживя”, книгите и филмите за Хари Потър и до днес вълнуват милиони по света.

Предлагаме ти да се потопиш във вълшебния свят на Дж. К. Роулинг и героите ѝ, като прочетеш 10 малко известни факта за нея и „Хари Потър”. Грабвай чаша горещ бирен шейк и им се наслади!

 1. Белегът на Хари Потър е светкавица, защото…

… според авторката изглеждало интересно. Да, зад белега няма скрит дълбок смисъл. И все пак, значението му не е никак малко – той е връзката между Хари и лорд Волдемор.

2. Първоначално някои от героите са имали други имена

В ръкописа на Дж. К. Роулинг някои от главните герои са носили различни имена. Преди да ги промени, те са били: Хармаяни Пъкъл, Драко Спинкс, Невил Пъф и Лили Муун (позната ни като Луна Лъвгуд).

3. Според Стивън Кинг Долорес Ъмбридж е перфектният злодей

В ревюто си на книгата „Хари Потър и орденът на феникса”, Стивън Кинг споделя, че героинята Долорес Ъмбрич с миловидната си усмивка, момичешки глас и жабоподобно лице, е най-добрият измислен злодей, след Ханибал Лектър.

4. Снимачната площадка на филмите е била място за писане на домашни

По време на сцените, в които тримата приятели Хари, Рон и Хармаяни са в час по магия, всъщност актьорите пишат своите истински домашни. Предполагаме, че никак не е било лесно да се съчетаят актьорска кариера и училище.

5. Майкъл Джексън искал да направи „Хари Потър” мюзикъл

Авторката на сагата отказала предложението, тъй като не си представяла историята, разказана на сцена. Въпреки това, години по-късно, Роулинг очевидно размисля и през 2016 пиесата „Хари Потър и прокълнатото дете” , е представена в лондонски театър.

6. Алан Рикман бил единственият, който знае истината за професор Снейп

За да помогне на на актьора да изгради образа си, Роулинг разкрила детайли на Рикман, които никой не знаел до излизането на последната книга от поредицата.  

„След цялото това време? – Винаги!”

7. Смъртта на Сириус Блек – лоша поличба?

В „Хари Потър и затворникът от Азкабан” професор Трелони отказва да седне на масата с 12 от героите, тъй като тя ще бъде 13-тия човек на масата и този, който първи който стане, ще умре. В „Хари Потър и Орденът на феникса” 13 от членовете на Ордена седят на една маса и Сириус Блек е първият, който става.

8. Любимото митично създание на Дж. К. Роулинг е фениксът

И как няма да бъде, при положение че фениксът живее около 1000 години, сълзите му са лечебни и възкръсва от пепелта.

9. Гара „Кингс Крос“ притежава сантиментална стойност за Роулинг

В поредицата „Хари Потър“ гара „Кингс Крос“ е порталът към вълшебния свят. Мястото не е случайно избрано, тъй като носи сантиментална стойност за Роулинг. Причината –  влакът до Арброт, Шотландия, в който се срещат майка ѝ и баща ѝ, тръгва именно от там. Родителите на Хари също се запознават във влак, тръгнал от „Кингс Крос“, само че на този в посока Хогуортс.

10. Роулинг за малко не убила Роналд Уизли

Авторката споделя, че в средата на поредицата, почти сложила край на живота на най-добрия приятел на Хари – Рон. Роулинг обяснява, че в този момент не се чувставла никак щастлива и личните проблеми я подтиквали към подобни мисли. По думите ѝ, едва ли е щяла да успее да направи подобно нещо, но го е обмисляла от „чиста злоба”.

А ти можеш ли да споделиш някой интересен малко известен факт за „Хари Потър“? 

Покажи ни, че си истински фен! 

2 коментара

 1. Лили Миленова
  Отговори

  Знаете ли също, че:
  1. Във филма „Хари Потър и Даровете на Смъртта: Част 2“ когато Хари се съживява, Драко Малфой му дава своята пръчка и започва сражението между Хари и Лорд Волдемор, но тези сцени са изтрити…
  2. Според книгата Невил Лонгботъм е с един единствен ден по-голям от Хари…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *