Rhodia - 80 години оранжево и черно

Rhodia – 80 години оранжево и черно

септември 10, 2014
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 1637 10
Rhodia – 80 години оранжево и черно

Rhodia – 80 години оранжево и черно

Няма как да не си забелязал при нас, в Orange center, оранжевите падове с черно лого и надпис Rhodia. Ако пък си любител на тефтерите, то със сигурност знаеш, че зад тях стои дълга история.

И понеже обичаме продуктите с история, решихме да проучим как започва всичко с падовете Rhodia.

Първият тефтер Rhodia бил създаден през 1934 г. в град Лион. Като вдъхновение за името на компанията послужила река Рона, която преминава през града.

Didier Verilhac, наследник на един от основателите на компанията и настоящ служител, описва основаването на Rhodia по следния начин: „Около 1880 г. Samuel и Albert Verilhac живеели в Лион и били търговци на едро на печатарска хартия, като по това време не е съществувала директна дистрибуционна система между производители и печатници. Компанията продавала своя продукт както в южните части на Франция, така и във френските колонии в Северна Африка.”

„Albert имал трима сина. Най-големият от тях загинал през Втората световна война, а другите двама през 1932 г. основали компанията „Papeteries Verilhac Freres”. Те започнали с около 50 работника, които произвеждали различни изделия от хартия. Единият брат учел инженерни науки, а другият бил много добър специалист по маркетинг. По този начин двамата се превърнали в изключително силен тандем. През 1934 г. те купили изоставен завод и преместили производството от Лион в Гренобъл.”

Така се стигнало и до създаването на първият тефтер Rhodia през същата година. Неговата оранжева корица с черно лого в средата остава непроменена и до днес. Изключително интересен е фактът, че логото и името на компанията са по идея на майката на двамата братя. Историята разказва, че тя нарисувала два смърча, свързани с линия по средата, докато седяла на своята кухненска маса. Както може би се досещаш, тези смърчове символизират нейните синове.

Тетрадката Rhodia бързо набрала популярност и се превърнала в един от най-известните продукти на марката, тъй като нейният дизайн и високо качество засенчвали всички останали от онова време.

През 1997 г. Rhodia бива придобита от добре позната френска компания Clairefontaine – отново семеен бизнес на няколко поколения.

По случай своята 80-та годишнина компанията създаде нов пад с бяла корица и сребърно лого, носещ името Rhodia Ice. Новата минималистична визия е изцяло в духа на марката. Падът носи уникален характер и е различен от всичко друго до сега – точно като Rhodia.

Източник: www.rhodiapads.com

Здравей! Ето малко инфо за мен... Родена съм в София през 1989 година. Завърших УНСС със специалност маркетинг и от началото на 2014 година съм част от екипа на Orange center. Работя в онлайн отдела, където се грижа за представянето на бранда в социалните мрежи. Също така подготвям и новините за нашия сайт. В свободното си време се отдавам на музиката, филмите, книгите, веселите пътешествия (често случващи се без предварително начертана посока), разходките с щурия ми дакел, правенето на бижута и още куп други момичешки неща. :)

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *