Препоръчано от книжаря: „Сол при солта”

Препоръчано от книжаря: „Сол при солта”

юли 19, 2017
Категория: Публикации
0 2511 11
Препоръчано от книжаря: „Сол при солта”

Препоръчано от книжаря: „Сол при солта”

Когато чуете думата корабокрушение, какво е първото нещо, което ви изниква в съзнанието? Кораб, море, океан, Робинзон Крузо или нещо друго? Когато аз чуех тази дума, винаги си мислех за Титаник. Може да е било същото и за вас, защо не? Все пак повечето от нас сме били буквално заливани с информацията за „най-голямото корабокрушение в историята”, наречено Титаник. Но това не е било точно така. Кораб с името Вилхелм Густлоф е най-голямото корабокрушение в историята!

25614492През 1945 година във водите на Балтийско море, след атака на съветска подводница потъва корабът Вилхелм Густлоф. Трагедия, която отнема живота на повече от 9000 човека, от които по-голям процент били жени и деца. Жени и деца, които са търсили едно нещо – спасение! В книгата „Сол при солта” се разказва за този кораб и най-вече за живота на четирима млади бежанци, борещи се за живота си.

Йоана – красива, добра, решителна;

Емилия – млада, силна, борбена;

Флориан – интригуващ, изобретателен, интересен;

Алфред – странен, наивен, копнеещ;

Знам, че ще харесате някои от героите, някои даже ще обикнете. Други ще намразите. Но едно е сигурно – прелистването на всяка страница ще става бързо. Едно от нещата, които обичам в книгите, е начина, по който те карат да си задаваш въпроси. „Сол при солта” е една от тези книги. През погледа на четиримата главни герои ще се срещнете с много други, на пръв поглед обикновени, персонажи, но в последствие те бързо ще ви накарат да забравите за думата „обикновени”.

51k+b6YOhhL._SX324_BO1,204,203,200_Всеки има история, която да разкаже, и тайна, която да опази. Разказването през четирите различни погледа на герои, родени в различни държави, но стигнали до самия ад, ни дава по-голяма представа за живота по време на война. Странното нещо идва от това колко добре са изградени всички герои, дори второстепенните, в толкова малко страници: имаме майстор на обувки, който с лекота може да повдигне настроението ви, младо момченце, което е видяло повече болка и страдание от повечето хора, огромна ядосана жена, която винаги казва „съжалявам” след изречена обида. И, разбира се, любимото знаещо и можещо сляпо момиче.

Рута Сепетис е автор, който знае как се разказва история. Със своя оригинален начин на писане и напоявайки всяка страница с живот, тя те въвлича в света на книгите си. Когато с бързо темпо може да се почувстваш част от книгата, задачата на Сепетис е изпълнена. Тази книга е история за оцеляване, за опазване на човечността в най-трудните моменти и за силата на по-слабите хора. Сепетис е от авторите, които не бягат от чудовищността на всяка история, от болката на войната, от глада или загубата на любими хора.

download (1)С всяка прочетена страница „Сол при солта” ме печелеше. Странните къси глави в началото не ми правиха приятно впечатление, но след известно време се радваш от бързата промяна от герой на герой, които те доставяха. Тежестта на всяка страница ме караше да потъвам в дълбините от чувства към великолепно написаните герои и тази така стойностна книга, правейки я една от любимите ми за 2017 година.

 

 

 

АВТОР: ЕВГЕНИ ПЕТРОВ, СУПЕРВАЙЗЕР КНИГИ ORANGE THE MALL

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *