Нещастието да си грък - разгадано?

Нещастието да си грък – разгадано?

август 6, 2015
Категория: Публикации, Ревюта
0 1743 5
Нещастието да си грък – разгадано?

Нещастието да си грък – разгадано?

Никос Диму, роден през 1935 година в Атина, е гръцки писател, публицист и преводач. Завършва колеж в Атина, а после учи философия в Мюнхен. 

fuer-nikos-dimou-steht-derНеговата малка книга с афоризми за Гърция и гърците, носеща ключовото заглавие „ Нещастието да си грък “, се забива дълбоко под повърхността на гръцката психика. Издадена за първи път през 1975 година, тя бързо се превръща в бестселър. Към момента има над 31 издания в Гърция и над 110 000 продадени екземпляра. Скоро след това е преведена и на други езици – английски, немски, френски, испански, италиански, турски. В Германия продава над 18 000 екземпляра само за три седмици. 

Издадена е в България през 1997 години, а днес, почти двадесет години по-късно, бива преиздадена отново. Преводът е дело на Калина Гарелова, която има привилегията лично да познава г-н Диму.cover1-1

Макар и 40 години по-късно, посланието на книгата е все още актуално. Четейки я, човек има усещането, че е писана вчера. Самият Диму казва: „Трайният успех на книгата показва, че темата, която засяга, е дълбоко вкоренена у нас. Става въпрос за проблемната самоличност на гърка… скорошната криза демонстрира ако не друго то неспособността ни да се приспособим към един свят, който базисно ни остава чужд … „Отивам в Европа”, „следвах в Европа”, казваме всеки ден. Но щом не сме в Европа – къде сме?“

 

Издава: Orange Books

Цена: 9,90лв

 

Родена съм през 1989 г. Завършила съм 1АЕГ, а след това СУ „Св. Климент Охридски“, специалност книгоиздаване. В екипа на Orange center съм от 2010 година, а от 2013 година съм редактор в издателство Orange books. В момента уча магистратура в СУ, специалност Преводач-редактор. Oбичам да чета, да пътувам, често редя пъзели. Музиката е едно от най-важните неща в живота ми.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *