Moleskine - историята на една легенда

Moleskine – историята на една легенда

юни 18, 2014
Категория: Знаете ли, че...
0 3535 14
Moleskine – историята на една легенда

Moleskine – историята на една легенда

  От началото на месец май Orange center пусна в продажба легендарните продукти на бранда Moleskine. Обикновено името му се асоциира с висококачествените бележници, които създава, но освен тях, италианската компания предлага и разнообразие от стилни чанти, пишещи средства, предпазни калъфи и други.

photo11

  Вероятно всеки ценител на тефтерите и бележниците е запознат с Moleskine и усещането, което носи притежанието на един такъв тефтер. Но кое всъщност прави тези бележници толкова специални? Отговорът е лаконичен – историята.

  Всичко започва преди много, много години с един малък черен обект в джобен размер. Бележникът Moleskine е наследник на легендарния тефтер, използван от мислителите и артистите през последните два века, сред които: Винсент ван Гог, Пабло Пикасо, Ърнест Хемингуей и Брус Чатуин. Изчистен черен тефтер със заоблени краища, ластик, придържащ корицата към страниците и малко вътрешно джобче – безименен обект, напълно съвършен и произвеждан повече от век от малка френска книговезница, която зарежда канцеларските магазини в целия Париж по онова време.

posizione1_notebook_230 - Copy

  Бележникът се превърнал в любим на Брус Чатуин, който му дава името Moleskine. През средата на 80-те години на миналия век тези бележници започват постепенно да изчезват. Тогава Чатуин решава да изкупи всички малки тефтери, които успее да открие на пазара преди своето пътешествие до Австралия. Но те се оказват недостатъчни.  През 1987 г. в своята книга „Песенните пътища” авторът пише: „Да загубиш паспорта си беше най-малката грижа. Да изгубиш бележника си бе истинска катастрофа.”

  Така през 1997 г. малка италианска компания, базирана в Милано, Modo & Modo SpA, решава да съживи една невероятна традиция и създава posizione4_travelling_collection_230търговската марка Moleskine. Бележниците постепенно започват да се разпространяват извън Италия, а през 2004 г. навлизат и в Азия.

 Днес Moleskine е символ на култура, пътешествие, съзнание, въображение и идентичност… и всичко това едновременно в двата свята – дигитален и реален. Продуктите на Moleskine са неизменни помощници за креативните и творчески професии днес. Навсякъде по света те се превръщат в символ на съвременните пътешественици.

Здравей! Ето малко инфо за мен... Родена съм в София през 1989 година. Завърших УНСС със специалност маркетинг и от началото на 2014 година съм част от екипа на Orange center. Работя в онлайн отдела, където се грижа за представянето на бранда в социалните мрежи. Също така подготвям и новините за нашия сайт. В свободното си време се отдавам на музиката, филмите, книгите, веселите пътешествия (често случващи се без предварително начертана посока), разходките с щурия ми дакел, правенето на бижута и още куп други момичешки неща. :)

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *