Любовта в книжни измерения

Любовта в книжни измерения

февруари 12, 2017
Категория: Забавно, Публикации
0 2443 4
Любовта в книжни измерения

Любовта в книжни измерения

С наближаване на 14-ти февруари все повече романтичният полъх от крилцата на Купидон измества този на суровата зима. А за тези, които за поредна година очакваме принца/принцесата на бял кон, този месец все още е обвит в своята загадъчна аура. И въпросите – дали законите на физиката са наистина навсякъде, дори в любовния живот и в пълна сила действа правилото „плюс и минус се привличат“, или обратното – важи поетичното „каквото си прилича, се привлича“? А може би остава философски неопределеното „истината е някъде посредата“?

GordostЛутайки се между тези три съждения, се обръщаме (естествено) към рафтовете с книги, където стаено ни очакват доказано най-мъдрите съветници.

Първата книга, която ни попада в ръцете, несъмнено е вечната класика „Гордост и предразсъдъци“, възродена в ново книжно тяло от изд. A&T Publishing. Всички знаем за този сблъсък на два горди, неотстъпчиви, приличащи си характера. От там и лумва пламъка на любовта им един към друг. 1:0!

 

Продължаваме с класиката и стигаме неизменно до „Отнесени от вихъра“, където на фона на Американската гражданска война се очертава любовния триъгълник между Скарлет и омагьосаните от нея Ашли Уилкс и Рет Бътлър (разбира се, и много други). Тук намираме от всичко по малко, но накрая отново надделява любовта между сходните черти.

opasni-vrazki-9789542962434Спираме се и на „Опасни връзки“, книга, преиздавана многократно (има защо!), последният печат – благодарение на изд. Апостроф. Изключително развратният и хитър главен герой оплита умело жените в мрежите си, докато той самият не се оказва в плен на любовта. Е, най-сетне и физиката отбеляза точка.

 В „Двама души“ отново усещаме влиянието на физиката, но този път доста по-деликатно, затрогващо и с лек биографичен привкус.

 

Сега ще сменим рязко курса си и любопитно  ще надникнем в съвремието, което също ни готви голяма доза размисъл.

И тъй като сме на романтична вълна, няма как да не започнем с Никълъс СпарксТетрадката и „Тетрадката“. Всички сме гледали поне по веднъж прекрасната филмова адаптация (все пак Райън Гослинг е в главната роля). Но ако след това сте пропуснали да прочетете книгата (искрено се надяваме да не е така), съветваме ви да не повтаряте грешката си. Пак ще се просълзите. Обещаваме!

 

Време е да преминем на здравословен режим с „Ожених се за веганка“. Това е една реална история, разказана с много хумор. Тя ще ви накара да се замислите за храната, с която се храните, и ще ви запознае с интересни факти за нея. По-важното за нас в момента е, че след прочита (и неимоверните усилия на героя) сме почти убедени, че тотално различните светове биха могли да намерят нещо общо, макар и това да се окаже само пътеката на любовта. А тя в случая е осеяна с броколи, чесън, спасени от съдбата да бъдат приготвени за вечеря животинки, пълнозърнест биоориз и лук. Гарантирано – ще се просълзите. Но не от лука, а от смях!


srebarniyat-lebed
А сега пристъпваме тихо в омагьосващия свят на музиката с книгата „Сребърният лебед“. „Лебед“-ът от заглавието е легендарно виолончело, създадено от самия Страдивариус. Ценният инструмент е собственост на Александър Фелдмън – виртуозен музикант с не по-малко талантлива дъщеря на име Мариана. Съдбата на момичето се променя неочаквано, когато след смъртта на баща си разбира, че Лебеда е завещан на красивия непознат Клод. Любовта към музиката сближава Мариана и Клод, но от миналото на Фелдмън изплува тайна, която ги поставя на изпитание…

 

Последно и за кратко поглеждаме и към „Любов„, огромна като катедрала“. Няма да
навлизаме в сюжета, само ще представим на вниманието ви следните откъси:

„..Дали обичта към едни и същи книги помага да опознаеш другия?..“

„…защото понякога действителните истории са по-опияняващи, по-силни, по-вълнуващи в сравнение с онези, които съчиняват някои писатели…“

„..Не е необходимо да ходите надалече и да се правите на всезнайко, всичко е тук, пред вас, под носа ви, ако знаете да гледате…“

 

И тук пътищата ни се разделят. Ние, разбира се, ще продължим с портокаловото разгръщане на любовни истории. Но вдъхновени от горните цитати, ви съветваме за сега да оставите истината някъде по средата (ако все още не сте намерили отговор като нас) и да напишете своята любовна история!

Ваш ред е!

 

автор – Десислава Богоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *