Любимите нови книги на книжаря - месец септември

Любимите нови книги на книжаря – месец септември

септември 26, 2016
Категория: Идеи, Публикации, Ревюта
0 3345 2
Любимите нови книги на книжаря – месец септември

Любимите нови книги на книжаря – месец септември

Както всяка година месец септември беше дълбоко белязан от ученическата треска. Въпреки това ни остана време да подберем любимите си нови книги и да ви ги представим. Есента вече е тук и с нейното настъпване се заражда необходимостта от допълнителен уют, а негови задължителни характеристики са топлата чаша чай и хубавата книга.

 

nishto-9786197055306„Нищо“, Яна Телер

Тази разтърстваща книга ще смрази кръвта ви повече от всички други нови книги. Ще ви изплаши, притесни, но и ще ви накара да се замислите за неща, които може би пропускате напоследък. Какъв е смисълът на живота? Търсенето на този въпрос звучи като изтъркано клише, но в „Нищо“ то е пречупено през гледната точка на група деца. Едно от тях решава, че животът няма смисъл и всичко в него е обречено на това съждение.

Какво правят останалите деца? Как се борят срещу своя връстник, който има доказателства в защита на твърдението си?

В свят, където насилието и жестокостта ни заливат отвсякъде, сигурно и вие се питате къде е жилото на злото, защо се иска толкова малко човек да прекрачи тънката граница на елементарната почтеност и нравствените задръжки и да се превърне в най-свирепия хищник.

 

kogato-marni-beshe-tam-9786191930685„Когато Марни беше там“, Джоан Г. Робинсън

Книгите невинаги се делят на детски и недетски. Има такива, които са магически и не се интересуват от възрастта ви.

Ана никога не е имала приятели, докато не среща Марни сред пясъчните дюни. Но новата ѝ приятелка съвсем не е това, което изглежда…
Изпратена от приемното си семейство в тихо крайбрежно градче в графство Норфолк, Ана прекарва лятната си ваканция в разходки сред местните хълмове и блата. Дори не е предполагала, че ще намери приятелка като Марни, която не я смята за напрегната и обикновена. Докато Ана все още привиква към приятното чувство на приятелството, Марни изчезва…
 
 
 
Един от любимите ни писатели, който винаги ще е на първо място в сърцата ни. 
Клейтън Ридъл, учител по рисуване от Мейн, е на седмото небе от щастие: бостънско издателство му е предложило голям хонорар за публикуването на книга със създадени от него комикси. Нищо не му подсказва, че много скоро животът му се ще се преобърне на триста и шейсет градуса.
На първи октомври мобилните телефони в целия свят зазвъняват едновременно. Независимо дали абонатът отговори на повикването или не, съдбата му се променя необратимо. Клейтън не притежава мобилен телефон и не е засегнат от „заразата“, но как ще оцелее сред хаоса, предизвикан от падащи самолети и страховити експлозии, как ще издържи писъците на ужасените хора? Отново ли има масирано терористично нападение? Не! Случва се нещо невиждано и нечувано. С още трима души Клейтън се опитва да попречи на настъпването на апокалипсиса. Ненадейно те се озовават в зората на човечеството, заобиколени са от орди кръвожадни същества, на които тепърва предстои да еволюират…
 
 
istoriya-na-svetlinata-9786191508860„История на светлината“, Ян Немец
 
Тази внушителна книга още не е прочетена, но това ще бъде поправено до броени седмици. Онова, което ни привлече в нея, е историята.
„История на светлината“ е белетризирана биография на прочутия чешки фотограф Франтишек Дъртикол, който се сдобива със световна известност през първите десетилетия на ХХ век. Той е първият чешки фотограф, излагал публично актови снимки, и с времето се изявява като изключителен новатор и майстор на актовата фотография, в която съумява да прокара похватите на направлението ар деко, а в по-късния си период – и на кубизма и футуризма. Дъртикол има голяма заслуга за утвърждаването в родината му на фотографията като изкуство, а не като занаятчийска практика, за каквато е била смятана тя дотогава.
 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *