„Петият убиец“ – ревю

„Петият убиец“ – ревю

септември 20, 2016
Категория: Ревюта
0 1786 0
„Петият убиец“ – ревю

„Петият убиец“ – ревю

„Петият убиец“ е един изключително завладяващ трилър. Всичко започва, а и завършва, с доказани факти. Всички знаем, че в историята е имало над десет опити за покушения над американски президенти, но само четири от тях са били успешни. Оповавайки се на факти, Брад Мелцър ни разкрива пет убийства.

petiyat-ubiets-9789542820802Първоначално между убийствата привидно няма никаква връзка. До един момент, в който главното действащо лице в разказа – Бийчър, постепенно я намира. Всичко започва, когато полицията намира неговото име в телефона на главният заподозрян – Маршъл, за първото убийство. Малко по-късно се оказва, че заподозряният е и стар приятел на Бийчър. Историята върви успоредно, разказвайки в наши дни, както и за ключови моменти, случили се преди шестнадесет години. Романът ни разкрива историята на Маршъл – изстрадало дете, с баща – инвалид и майка, която се представя за такава, каквато не е. Отношенията между Бийчър и Маршал приключват, когато поради детска несъобразителност Бийчър оставя най-добрият си приятел да се промъкне в къщата на местния пастор. И тъй като не открива това, което търси иска да се измъкне, но за съжалени не от там, от където е влязъл. Тогава открива майка си със съпругата на пастора. И именно тогава животът му претърпява пълен обрат, тъй като майка му се самоубива, намира странен приятел в лицето на пастора и губи всичките си приятели. Но за случката не знае никой, затова Маршъл остава напълно сам.

Много от подозренията и набезите за случката падат върху пастор Рийс. Затова, когато той е убит, първият заподозрян е именно Маршъл. Историята става и още по-заплетена, когато се намесва и известната колода карти за игра. Това, което се оказва е, че във всяка карта има скрит смисъл, за който знае само един тесен кръг от хора – Рицарите, предопределени да пазят президента (или тъкмо обратното). В книгата са описани много герои, като е важно да се отдели внимание и на още двама – болната от рак Клементин и нейния баща. Впускайки се в десетки приключения, за да открие досието на баща си, търсейки причина за болестта си, тя открива много истини. Истината за бащата на Бийчър, бащата на Маршъл, както и тази за своя баща – Нико.

Оказва се, че всички те са работили тайно за държавата. Нико убива, копирайки най-известните покушения в света – тези на американските президенти. А сега някой копира него и всичко сочи, че се е устремил към сегашният президент на Америка. Накрая това, към което се стремят всички е именно да опазят президента жив – за малко да не успеят поради погрешните обвинения към Бийчър. Всъщност Рицарят, който прави опит за покушение се оказва друг пастор – Фрик. Опитът му обаче е неуспешен, а загадъчният Маршъл ще се присъедини към Кръга Кулпър – тези, които са главната причина за предотвратяването на покушението. Сама по себе си книгата „Петият убиец“ е интересно четиво, което държи в напрежение до самия си край.

 

Автор: Катрин Иванова

, , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *