Любимите нови книги на книжаря - април

Любимите нови книги на книжаря – април

май 2, 2017
Категория: Публикации, Ревюта
0 8229 3
Любимите нови книги на книжаря – април

Любимите нови книги на книжаря – април

Април вече е зад гърба ни, но не мислете, че ще пропуснем да ви споделим кои са любимите нови книги на книжаря за месеца. Знаем, че го казваме често, но миналият месец беше пълен, пълен, пълен с разкошни нови книги. Заболява ни главата само като си помислим, че най-вероятно няма да имаме време за всички тях, но надеждата умира последна.

 

 

„Мебет“, Александър Григоренко

mebet-9786197055368Историята в книгата се съсредоточава около живота на Мебет – силен, смел и самоуверен мъж, който никога не е срещал провала, истинската заплаха на смъртта или тревогата. Това кара всички около него още в ранен етап от живота му да приемат, че той е богоизбран и да започнат да го гледат със страх и неприязън. Така той получава прозвището любимец божи, както и тежката трънена корона на живото божество. Всичко това е потънало в безметежната прегръдка на снежната тайга и суровата й природа.

Подобно на приказка „Мебет“ унася бързо читателите си в безтегловното пространство на унеса и загубата на представа за времето. Книгата е кратка, но историята е дълга и обречена на безкрайност, защото легендата за Мебет тепърва ще обикаля тайгата и чумовете. Стилът на Григоренко е като пресен сняг – погледнеш го и видиш простотата на чистотата, но решиш ли да престъпиш в него – затъваш до колене в дълбокото.  

 

„Дървото на лъжите“, Франсис Хардинг

darvoto-na-lazhite-9789542823056Очаквахме излизането на тази книга с по-голямо нетърпение, отколкото можете да си представите. Необяснимо е, но имахме страхотно усещане за тази книга, което се опрадва.

Фейт е момиче в мъжки свят. Тя проявява искрено любопитство към света около себе си, към природата, към нейните най-причудливи проявления, което можете да си представите как се приема в отдавна отминалия викториански период. Баща й е много популярен учен, който обаче умира при странни обстоятелства. Фейт е твърдо решена да разкрие какво всъщност се е случило с него. Бащата на Фейт, някога прославен учен, умира опозорен и при крайно подозрителни обстоятелства. В търсене на улики, сред записките му девойката се натъква на сведения за странен екземпляр от колекцията му: Дървото на лъжите. 

 

„Момичето преди“, Дж. Дилейни

momicheto-predi-9786191513659Красиви, луксозно, скъпо, лъскаво жилище търси новия си обитател. По-скоро – новата си обитателка.

Фолгейт Стрийт 1 е място, което много бързо ще намразите, независимо от примамливата си същност. „Момичето преди“ ще ви вълнува, плаши и ядосва до последната страница. И макар често да си казвате „Вече ми е ясно какво се случва“, няма да сте прави. Това е един прекрасен трилър, който ще плени дори тези, които не са фенове на жанра.

За почитатели на „Не казвай сбогом“ и „Момичето от влака“.

 

 

 

„Разкази и повести“, Антон Чехов

razkazi-i-povesti-9786190200192Сърцето ни се разтреперва от удоволствие, когато държим в ръцете си подобни издания. Книги, направени с уважение и преклонение пред автора и наследството му. Точно такъв е случаят и с новото издание с произведения на Чехов.

Сборникът съдържа както някои от белетристичните шедьоври на Чехов като „Човекът в калъф“, „Дамата с кученцето“, „Лекокрилата“, така и по-малко известни негови разкази като „Верочка“, „Княгинята“, „Агафия“, „Съпругата“, „Студент“. Особено място е отредено на поетичната повест „Степ“ и на повестта за еволюцията на човешките чувства „Три години“. Повечето преводи на включените произведения са нови и са дело на Пенка Кънева. Така изданието представя единна преводаческа концепция за творчеството на големия класик.

 

„И дъхът стана въздух“, Пол Каланити

i-dahat-stana-vazduh-9789542822844Най-истинските истории са истинските. Онези, които са случили в действителност, онези, разказани от хората, които са ги преживели. С най-неподправените, най-искрени и сурови емоции, които не могат да бъдат измислени и престорени. Тази книга е точно такава и може би заради това за толкова кратко време успя да трогне толкова много хора. История на биткака на един млад и успешен лекар с едно от най-тежките неща, които могат да се случат на човешко същество.

Пол Каланити се превръща в една от младите звезди на американската неврохирургия. Докато един ден не отива на лекар, който да потвърди диагнозата, която вече сам си е поставил.  Рак в напреднал стадий. Пол е само на 36.
Докато той и семейството му повеждат отчаяна, безнадеждна битка, той сяда да пише тази книга, която вече е преведена на десетки езици и дава утеха на читателите. Каланити прави равносметка на живота си, на лекарската професия, на моралния си дълг към близките си и своите пациенти. В крайна сметка „И дъхът стана въздух” е много повече от разказ за битката със смъртта – той е за приемането на нашата тленност и за извървяването на пътя докрай с високо вдигната глава.

 

 

 

 

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *