Кристофър Уолъс...или The Notorious B.I.G.

Кристофър Уолъс…или The Notorious B.I.G.

август 2, 2018
Категория: Знаете ли, че..., Личности, Публикации
0 10019 3
Кристофър Уолъс…или The Notorious B.I.G.

Кристофър Уолъс…или The Notorious B.I.G.

Поговорката гласи, че скромността краси човека, а ние съвсем иронично ще добавим към нея, че заради това си качество човек може да остане и жив.

Не е такъв обаче случаят с едно от най-големите имена в рап музиката през 90-те години на миналия век – The Notorious B.I.G.

На 20.02.1995 г. Big Poppa издава своя емблематичен сингъл „Who Shot Ya?“

Дали това парче наистина е било адресирано към Тупак Шакур нас вече не ни интересува ни най-малко. От разстоянието на времето виждаме нещата от един друг много по-странен ъгъл. Класическият клиширан въпрос е изместен от друг, много по-смислен – не какво е искал да каже автора, а на кого?

Самият Notorious впоследствие разкрива, че песента не е написана за 2Pac, a е създадена година преди той да бъде прострелян. Тогава на кого говори авторът? Можем да търсим отоговра на този въпрос в самите корени на хип-хоп културата и в частност на рапа като един от нейните елементи.

Вместо обаче да задълбаваме излишно в разсъждения за хип-хопа, без колебание можем да кажем, че то е социално явление. Изпълнители като The Notorious B.I.G. и 2Pac са нищо повече от негови рожби, а в последствие и жертви…

Кристофър Уолъс, както е истинското име на изпълнителя, израства в един от петте района на Ню Йорк – Бруклин. През този период от амерканската история (1984–1990) в Щатите се отбелязва бум на злоупотребата с наркотични вещества, като малкият Кристофър още на дванадесетгодишна възраст бива принуден от тежкото положение, в което расте, да започне да продава на улицата.

Благодарение на филми като „Кръстникът“ обаче, дори и най–почетните граждани знаят, че там където процъфтява престъпност, има и насилие в най-различни форми.

Затова не е чудно, че малкия Кристофър Уолъс един ден ще се превърне в Тhe Notorious B.I.G.

Когато попаднеш в едно блато пълно с пирани, единственият начин да оцелееш, е да се превърнеш в най-големия крокодил!

Biggie успява да направи това, но не с мускули, а със своя музикален талант. Започнал да пише рими в затвора, докато излежава деветмесечна присъда за разпространението на наркотици, той бавно се приближава до момента, в който ще възкликне като човек и артист – „Готов съм да умра“.

Дебютният му албум Ready to Die” излиза на музикалния пазар на 13 септември 1994 г. и не изневерява на заглавието си в нито едно парче. На фона на грубото рап звучене на Ню Йорк примесено със свеж G–funk ритъм Biggie е възможно най-искрен със своите слушатели. Толкова, колкото може да бъде само един човек, заложил всичко на житейската рулетка, дори и собствения си живот. Да казваш онова, което мислиш и да се бориш за нещата, в които вярваш винаги има своята цена.

Кристофър Джордж Латор Уолъс я плаща на 9 март 1997 г., когато е прострелян смъртоносно четири пъти.

Две седмици след инцидента излиза вторият албум на The Notorious B.I.G.Life After Death, който също носи пророческо заглавие.

Двадесет и една години след срещата на артиста със смъртта той продължава да живее…

АВТОР: Венцислав Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *