Коледен подарък: веселите книги

Коледен подарък: веселите книги

декември 6, 2016
Категория: Публикации, Ревюта
0 2725 1
Коледен подарък: веселите книги

Коледен подарък: веселите книги

Декември вече е тук и е определено е време да помислим за идеалния коледен подарък. Ние, от Orange Center, мислим преди всичко за нашите клиенти и приятели. Затова в рамките на няколко статии в блога ще представим различни видове коледен подарък, които са подбрани тематично. 

Започваме с весели книги, защото те са един от най-универсалните подаръци. Кой не обича доброто настроение, свежия хумор и динамичната история, която може да усмихне почти всеки? Ето нашите 5 предложения за романи, които са подходящи за всеки, независимо от възрастта си.

 

ubietsa-andresh-i-negovite-priyateli-9786191508327„Убиеца Андерш и неговите приятели“, Юнас Юнасон

Да, може би ви е омръзнало да слушате за Юнасон, но това не значи, че книгите му са прехвалени. Дори напротив – той е точно толкова добър, колкото всички смятат, а ако не и повече.

След трийсет години затвор, където лежи за три убийства, бившият убиец, наречен Убиеца Андерш, излиза на свобода, за да срещне бившата свещеничка Йохана Шеландер и почти бившия рецепционист Пер Першон. Убиеца Андерш съвсем скоро се влюбва в Библията и се сприятелява с Исус, свещеничката отдавна ненавижда и Библията, и Исус, на рецепциониста му е все едно. Независимо обаче от тези различия тримата се заемат с поръчково раздаване на правосъдие, а впоследствие и с други небогоугодни, но доходоносни дейности. Великолепната тройка се ръководи от принципа „По-блажено е да се взима, отколкото да се дава“ и макар решително да отхвърля концепцията за даване, което не включва взимане, все пак извършва и някои добри дела.

 

strannite-talismani-na-artar-pepar-9789542822066„Странните талисмани на Артър Пепър“, Фейдра Патрик

Този роман блести още с корицата си. А след това е със сърцето си.

69-годишният Артър Пепър живее простичко – става всяка сутрин точно в 7:30, облича се в едни и същи дрехи, полива своето любимо растение и отива в градината си.
Но един ден всичко се променя. Ровейки се в нещата на починалата си съпруга Мириам, Артър открива мистериозна гривна с прикачени осем талисмана – слон, цвете, книга, палитра с бои, тигър, напръстник, сърце и пръстен. А върху опашката на слона е гравиран миниатюрен телефонен номер…
Артър Пепър поема на пътешествие, което ще го отведе през Лондон и Париж, та чак до Индия. Той ще преоткрие съпругата си от времето преди да я познава, но най-вече ще преоткрие себе си и надеждата.
 
Какво ще кажете за малко класика в жанра? Разказите на О. Хенри са едни от най-добрите разкази, които някога ще прочетете. Гарантирано е.
Те са интелигентно, хитро и духовито написани. Обратите в тях са често срещан похват за раздвижване на читателското внимание. 
Всичко друго за казване би било излишно, но наистина – никога не се колебайте дали да подарите сборник с разкази на О. Хенри на ваш познат. 
 
 
 
 
 
 
Добре, това може и да не е „смешна“ книга в класическия и безобиден смисъл на думата. Смехът на Кундера е по-скоро смях на иронията, на сарказма… Ако нямате нищо против това и обичате социалната сатира и изкусно разказания чужд живот (по-скопо близък до пародията),Шегата“ със сигурност ще ви хареса.
Това е роман за шегите, които животът си прави със своите поданици. За шегите, които хората си правят едни с други, а най-вече за онези шеги, които правим сами на себе си. За шегите, които политическите режими не разбират. И за шегите, които излизат солени.
 
 
nashenci1„Нашенци“, Чудомир
Разкази ли са, фейлетони ли са, или нещо друго – да кажат специалистите. Въпреки многото им недостатъци, те продължават да се търсят от читателите, което не говори много добре за тях. А може би все пак са верни родни картинки от онова време, поръсени с хумор. Казват, че народите са като децата – не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем“ за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване.
 
 
 
 
 
 
 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *