Фредрик Бакман - Сгряващите сърцето книги от студена Швеция

Фредрик Бакман – Сгряващите сърцето книги от студена Швеция

септември 4, 2017
Категория: Знаете ли, че..., Ревюта
0 4838 18
Фредрик Бакман – Сгряващите сърцето книги от студена Швеция

Фредрик Бакман – Сгряващите сърцето книги от студена Швеция

Фредрик Бакман е нещо повече от поредния скандинавски автор, който обича да избира дълги и/или странни заглавия за книгите си. И искам всички да го знаят.

chovek-na-ime-uve-9789542823025Открих Уве чрез фейсбук група за книги преди повече от 2 години. Оттогава съм прочела много други книги, но той си остана мой любимец. С нетърпение очаквам всяка следваща книга на Бакман, въпреки че все още има една, която не съм чела. Пазя си я за черни дни, харесва ми мисълта, че тя е там и мога да я започна по всяко време, моят спасителен пояс сред многото разочароващи книги от всевъзможни прехвалени автори.

Отдавна не чета ревюта на книги преди да съм прочела самата книга. Винаги има опасност от неволно или нарочно изпускане на информация. Затова бързам да ви предупредя че това ревю е #spoilerfree. Ако случайно сте сред този 1% от хората, които все още не са чували за Уве, моят съвет е да не четете нищо, свързано с него преди самата книга. Не четете и анотацията. По възможност не гледайте дори корицата (не че са лоши, има цели две на български език, а дори и издание с твърди корици). Има толкова много неща, които биха ви отказали от прочитането на книгата, но не се отказвайте. Абстрахирайте се от това, че книгата е шедьовър, че е спечелила награди, че е бестселър в няколко държави, че по нея е направен филм, който има номинация за Оскар и влезте в живота на Уве без никакви очаквания. Ще се влюбите. Може би не в Уве. Може би не в Бакман. Само в усещането, което оставя след себе си. Няма да се уморя да препоръчвам книгата на всички познати и непознати.

all5

 

В другата ми любима книга всичко е хокей. Никога не съм гледала хокей, гледахbyornstad-9789542823353 скептично, но четейки книгата, виждайки колко е важен хокея за героите, наблюдавайки хъса за победа на играчите и феновете, исках и аз да крещя, че съм мечка от Бьорнстад. Разбира се, това не би било особено приятно за спящите на крак хора в метрото, затова се въздържах. В „Бьорнстад“хокеят не е много, само всичко. И аз им повярвах. Започнах да мечтая с героите и да им съчувствам, ако срещаха трудности. Чрез тази книга Бакман показва, че можеш да бъдеш част от една общност, с която си вярвал, че нямаш нищо общо. Малкият град с голямата мечта, чието продължение очакваме нетърпеливо през 2018 г. и на български език.

 

brit-mari-beshe-tuk-9789542820864Няма как да не забележим, че това, което е хокеят за Бьорнстад, изглежда е и футболът за също толкова малкия град Борг в книгата „Брит-Мари беше тук“. Забелязваме също, че Бакман обича да разказва за втория шанс, а как по-точно би го описал ако не чрез човек прехвърлил средна възраст? Всичко започва в блога на автора преди години. Брит-Мари например, участва с малка роля и в книгата му Баба праща поздрави и се извинява, но в последствие извоюва цяла книга за историята си. Тя е толкова обсебена от това, какво биха си помислили хората, че ако не се замисляш, че името ѝ е малко странно, спокойно може да мине за баба от някое малко или не толкова малко българско населено място. Брит-Мари е толкова енергична, че понякога забравяш и  възрастта ѝ. Тя е толкова обсебена от чистотата, че вероятно би припаднала ако видеше мен или бюрото, на което пиша. Не за друго, а защото тя всяка сутрин мие прозорците си, за да може по-ясно да вижда света. Какво ли би казала за зацапаните очила, през които гледам моя.

В „Баба праща поздрави и се извинява“, заедно с реалния свят се преплита и един измислен, от бабата за своята внучка. Иска ми се всички баби да бяха толкова отдадени на внуците си, че да приключенстват с тях, дори само фантазирайки. Във „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг“, героите са Ноа и дядо му, които също имат достатъчно време да изградят силна връзка помежду си, на фона на забързаните родители, които от нямане на време, нямат и връзка с децата си.

Героите на Бакман, някои от тях непреклонни в правотата си, недопускащи съществуването на различно мнение, някои от тях борещи се със себе си или със системата, някои от тях с мечти, а други – изморени от живота, напомнят на хора, които познаваме, а понякога – и на самите нас.

Фредрик Бакман е автор на месец септември в онлайн магазин www.orangecenter.bg. Повече за автора и всички негови книги, издадени на български език, вижте ТУК >>

Блогът на Бакман на шведски език, вижте ТУК >> 

АВТОР: ЖЕНИ ГЕОРГИЕВА, ОНЛАЙН МАГАЗИН ORANGE CENTER

, , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *