Елиф Шафак отблизо

Елиф Шафак отблизо

януари 28, 2021
Категория: Публикации
1 995 0
Елиф Шафак отблизо

Елиф Шафак отблизо

Сигурни сме, че няма как да не си чувал за Елиф Шафак. Дори и да не си чел един от най-известните ѝ романи „Любов”, той със сигурност е попадал в полезрението ти. Но днес няма да си говорим за „Любов” и неговия успех. Решихме да ти разкажем малко повече за човека Елиф Шафак, за да я опознаеш по-добре и да разбереш какво е повлияло на писателската ѝ кариера.

Ранни години

Елиф Шафак е писател с турски произход, родена в Страсбург, Франция през 1971 година. Интересен факт е, че всъщност истинското ѝ име е Елиф Билгин, а Шафак, в превод от турски „зора”, е името на майка ѝ, което тя взима и превръща в свой артистичен псевдоним. Родителите на Шафак се развеждат, когато тя е едва на една година. Живее с майка си в държавите Испания, Йордания и Турция. Шафак споделя, че израстването ѝ в нетрадиционно семейство, само с един родител, е било трудно, но и оказва значително влияние върху цялото ѝ творчество. 

Образование

Шафак има докторска степен по политически науки.  Допирът ѝ със сферата на образованието далеч не приключва със завършване на висше образованието. Тя преподава в редица университети в САЩ, Англия и Турция.

Творчество

Елиф Шафак има публикувани 17 книги, 11 от които са романи. Пише на английски и турски език, а книгите ѝ са преведени на 54 езика.

Нека ти споделим интересни факти за някои от тях:

„Копелето на Истанбул” – заради написването на тази книга срещу Шафак два пъти са повдигани обвинения за обида на турската нация, тъй като в книгата се засяга темата за арменския геноцид. В случай, че е била осъдена, е трябвало да излежи 3-годишна присъда, но  двете обвинения са свалени, поради липса на достатъчно доказателства.

„Любов” – само във Франция и Турция са продадени над 900 000 копия на романа, освен това е избран от BBC за 1 от 100-те романа на всички времена, които променят света, в който живеем.

„10 минути и 38 секунди в този странен свят” – през 2019 година романът е номиниран за престижната британска награда Man Booker в категория художествена литература, а Blackwell’s Book го определя за роман на 2019-та година.

Любопитно

Истанбул

Истанбул има ключова роля в творчеството на Елиф Шафак. Тя го описва като женски образ и по-конкретно като възрастна жена с млада душа, която, въпреки годините, не престава да търси нови истории и любов. 

Свобода на словото

Елиф Шафак е изявен активист за борба за правата на жените, малцинствата, както и за свобода на словото. Известна е с това, че често подкрепя протестите срещу Ердоган и ограничаването му на правата и свободите на турските граждани.

Феминизъм

Елиф Шафак споделя, че израства в  два коренно различни модела на отглеждане. От една страна този на майка ѝ като образована и независима, а от друга – на баба ѝ, която много държи на традициите. Може би именно това е причината в голяма част от творбите ѝ да е засегната темата за ролята на жената в обществото. Освен това Шафак е активист за правата на жените и участва в различни инициативи за защитата им.

Ще се радваме да ни споделиш в коментар коя е любимата ти книга на Елиф Шафак или интересен факт за нея, който знаеш.

1 коментар

  1. Краси
    Отговори

    Чела съм почти всичките й книги, издадени на български език и може би любимата ми е “Чест”. Силно препоръчвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *