Другото лице на Дж. К. Роулинг - интригуващите истории за детектив Корморан Страйк

Другото лице на Дж. К. Роулинг – интригуващите истории за детектив Корморан Страйк

август 30, 2016
Категория: Знаете ли, че..., Публикации, Ревюта
0 3480 5
Другото лице на Дж. К. Роулинг – интригуващите истории за детектив Корморан Страйк

Другото лице на Дж. К. Роулинг – интригуващите истории за детектив Корморан Страйк

Случвало ли ви се е да искате да прочетете някоя поредица и да го направите точно в най-неподходящото време? Обзалагам се, че никой няма да отговори на този въпрос с „не“! Точно в един такъв неподходящ момент аз прочетох поредицата на Робърт Галбрейт за частния детектив Корморан Страйк.

Първоначалният ми интерес беше породен от това, че зад името Робърт Галбрейт се jk-rowling-robert-galbraithкрие не кой да е, а любимата ми Дж. К. Роулинг. Поради същата причина ме беше и страх да започна книгите, тъй като с предишния ѝ опит за трилър – „Вакантен пост“ не се погодихме и не успях да прочета повече от 50 страници (Сега вече може би ѝ е време за втори шанс?). Още към средата на първата книга, обаче от този страх нямаше и следа – книгата ме погълна и нямах търпение да я дочета, за да почна следващата.
В трите книжки („Зовът на кукувицата“, „Копринената буба“ и „В служба на злото“) неизменни главни герои са детектив Корморан Страйк, ветеран от войната в Афганистан и бивш полицейски инспектор, и асистентката му Робин Елакот, млада специалистка човешки ресурси с детска мечта да работи като детектив. Страйк живее предимно с миналото си, за което допринасят ампутираният, в следствие на войната, крак и преживяванията, свързани с инцидента. Робин обаче гледа смело напред в бъдещето, което ще споделя с годеника си Матю. Първоначално детективската двойка не може да се сработи, но различията всъщност са това, което ги обединява и ги превръща в екип в абсолютния смисъл на думата.

9786191502998Разследването на случаите не следва точна линия, което успява да заблуди читателя и той до последно да не може да установи категорично кой е убиецът. Самите случаи, които се разследват и жертвите им са абсолютно различни в трите книги. В „Зовът на кукувицата“ жертва е 23-годишната моделка Лула Ландри, за която се смята, че се е самоубила. Брат ѝ обаче не мисли така и наема Страйк да разкрие истината. Жертвата в „Копринената буба“ е писателят Оуен Куин, чиято съпруга е свикнала на внезапните му изчезвания, но този път усеща, че има нещо нередно и детективското дуо трябва да открие какво е то. Мистериозна пратка разтърсва приликата на Робин още в началото на „В служба на злото“. Предупреждението в тази пратка е насочени към Страйк и той подозира четирима души от миналото си, които са способни на нещо подобно.

Единственият недостатък, който бих могла да изтъкна на поредицата, е прекалената описателност на личния живот на Корморан и Робин, но дори той има своите предимства, тъй като чрез описанията героите са представени като обикновени хора, а не идеализирани, както Шерлок на Дойл.

Детектив Корморан Страйк определено влиза в списъка ми на любими детективи, като се нарежда на второ място след единствения и неповторим Шерлок, а поредицата става любима част от библиотеката ми. А ако си търсите трилър, който обаче да е лек и да влиза в категорията „лятно четиво“, тази поредица определено ще покрие всички изисквания.

Аз съм Вики и отскоро съм в екипа на Orange. На път съм да завърша Регионално развитие и политика в СУ "Климент Охридски". Образованието ми няма нищо общо с книгите, но любовта ми към тях всеки ден ме кара да се чувствам на правилното място в книжарницата. Чета откакто се помня и ревностно защитавам честта на Хари Потър и детската литература.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *