5 съвременни български романа, които ти препоръчваме

5 съвременни български романа, които ти препоръчваме

март 31, 2021
Категория: Публикации
4 10336 1
5 съвременни български романа, които ти препоръчваме

5 съвременни български романа, които ти препоръчваме

Българската литература е част от живота ни от най-ранна възраст. Едва ли има някой, който като дете не е рецитирал „Аз съм българче” или не е чел разказите на Йордан Йовков и Елин Пелин. В наши дни българската литература продължава да се радва на много и талантливи автори, които си струва да бъдат прочетени. Именно и поради тази причина решихме да ти представим 5 български романа, които наистина заслужават вниманието ти.

Физика на тъгата

„Истинското търсене на Георги Господинов е как да живеем с тъгата, да ѝ позволим да бъде източник на емпатия.“ – това казва Гарт Грийнуел, автор в американското списание The New Yorker, за  книгата „Физика на тъгата” Георги Господинов, преведена на 15 езика. Това е книга, която трудно би могла да бъде описана, ако не е прочетена – трябва да се изживее. Препоръчваме ти, ако все още не си, да се насладиш на таланта на Георги Господинов.

Сън

През последната година пътуването е мираж за много голяма част от нас. Затова ти предлагаме да отпътуваш за слънчева Португалия през завладяващата история на Камелия Кучер – „Сън”. Житейският път на Жоао ще те отведе през редица съдбоносни избори и техните последствия. Потопи се в тази история, която те пренася през минало и настояще и която ще разкрие тайни, пазени с години. 

18% Сиво

Още една книга, която ще те отведе през далечни земи – този път Съединените Американски щати и Мексико. История за българина – Зак, заминал за САЩ, чийто живот се преобръща за много кратко време. Поеми на пътуване със Зак, изпълнено с редица трудности, въпроси и… изненадващ финал! Книгата „18% Сиво” е екранизирана през 2020 година. В главните роли се превъплащават Руши Видинлиев и Доля Гавански.

Живот в скалите

Историята, написана от Мария Лалева, докосва стотици хора. „Живот в скалите”  е книга, която провокира у читателите нуждата да си задават въпроси и да търсят техните отговори. И това не е всичко – книгата ни пренася през богата палитра от емоции, към които едва ли някой би могъл да остане безразличен. Ако все още не си се докосвал към абсолютния бестселър през последните години на Мария Лалева, направи го!  

Утре

„Утре” – книга, написана в съавторство от майка и син – Радостина А. Ангелова и Александър Станков. На пръв поглед романът ни пренася в обикновеното ежедневие на майка и нейния син, които се „борят” със злободневни проблеми. Но само на пръв поглед. Всъщност, „Утре”, насочена както към родители, така и към техните (пораснали) деца, поглежда дълбоко в душевността на героите и ни носи усещане за топлина и любов. Заинтригувахме те, нали?

Надяваме се предложенията ни за съвременна българска литература да са ти допаднали. Ще се радваме да ни споделиш в коментар, ако това е така. А дотогава, кажи ни кои са твоите любими български произведения.

4 коментара

  1. Рита
    Отговори

    Само“ Живот в скалите“ ми е позната. Добра е. Бих препоръчала трилогията „Рай“ на Радослав Гизгинджиев.

    Кой е автор на 18% сиво?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *