5 хубави качества на ,,Лятна детективска история с таралеж“

5 хубави качества на ,,Лятна детективска история с таралеж“

юни 19, 2014
Категория: Ревюта
0 1613 13
5 хубави качества на ,,Лятна детективска история с таралеж“

5 хубави качества на ,,Лятна детективска история с таралеж“

Подходих без предразсъдъци, но и без големи очаквания към дебютната книга на Деян Копчев. А и защо да очаквам нещо кой знае какво? За доста български писатели се говори, че имали чувство за хумор, но единственото, от което ми е ставало смешно, докато съм четяла, е било, че някой всъщност ги е издал. А да – смяла съм се и на себе си, че съм дала напразни 12 лева за нещо, което очевидно след прочитането ще подаря на кофти човек от обкръжението ми.

Само дето ,,Лятна детективска история с таралеж“ ме изненада приятно. Книгата е като герой на Йовков – каквото отвън, това и отвътре. Възнамерявам да я охарактеризирам с няколко определения, които ще аргументирам поотделно и съвестно.

,,Лятна детективска история с таралеж“ е:

Непретенциозна

Авторът не се приема за голяма работа. Не ни изплаква носталгията си по село, по бивша любов или по абстрактни светове, облети в катран. Сърцето му не е грубо раздрано от нечисти ръце и не държи да прави това с вашето.  С други думи – не ни занимава със собствения си задник, независимо дали го харесва, или не.

Интересна

Във все по-малко български книги се случва нещо. Най-често срещаната форма на разказа вече е импресията. А тя е скучна. Разказите на Копчев са сравнително разнообразни, весели и хитри. Финалите им често прецакват героите, а това е чудесно – рейтингът на щастливия край отдавна се смали до размерите на достойнство на фолкпевица.

Смешна

Ама с уговорката да сте подготвени за просташки изпълнения. Ако не се притеснявате от черен хумор (все пак минал през редакция), спокойно четете книгата и се наслаждавайте на хомосексуални моменти (поднесени с уважение към хомосексуалистите). И обърнете специално внимание на любимия ми разказ ,,Възпитание”.

Добре написана

И не че нещо, но ще продължа с позитивното отношение – освен, че са интересни, смешни и непретенциозни, разказите на Копчев са и добре написани. Кой да предположи, че това младо момче, което прилича повече на средиземноморски моряк, отколкото на съвременен български автор, има такова елегантно перо?

Динамична

Ще прочетете ,,Лятна детективска история с таралеж” бързо и безпроблемно. Книгата не съдържа сложни думи, изречения с по няколко сюжета и си има всички препинателни знаци, улесняващи четенето. И е прилично кратка. А лятото е достатъчно мързелив и потен сезон, за да се занимавате с тегави глупости.

Издава: Deja Book

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *