4 истории на жени, които се бунтуват срещу правилата

4 истории на жени, които се бунтуват срещу правилата

март 8, 2024
Категория: Публикации
0 232 0
4 истории на жени, които се бунтуват срещу правилата

4 истории на жени, които се бунтуват срещу правилата

В Orange празнуваме 8 март, като отдаваме необходимото внимание на жената във всичките ѝ форми. Жените не спират да ни показват колко е важно да не се страхуваш да бъдеш себе си, да изразяваш мнението си и да защитаваш доброто в света.

На Деня на жената ще ти разкажем за 4 бунтарки, чиито истории ни вдъхновяват и до днес. И по-конретно – ще прочетеш повече за една любима бунтарка, която с перото си продължава да променя литературата. Ще те запознаем и с любопитни факти от историята на бунтарка, която е еталон в света на модата. Научи повече за смела предводителка от Франция и една видна мислителка от XX век.

Виж също: 4 истории на жени, които променят света.

Маргарет Атууд

Маргарет Атууд

Ние не попадахме във вестниците. Ние живеехме покрай ъглите на шрифта, в празните бели полета. Там беше по-свободно. Ние живеехме в пролуките между историите.“

Маргарет Атууд е канадска писателка, поетеса и литературен критик. С десетки публикувани книги и номинации за престижни награди, тя е сред най-успешните писатели в Канада.

На 84 години тя е олицетворение на бунтар. Маргарет Атууд е една от най-свободомислещите и откровени личности в публичното пространство. Не се колабае да изразява мнението си по наболели обществени и социални въпроси по света. В книгите ѝ героите се бунтуват срещу нормите, неправдата, а понякога и срещу собствената си съдба.

Прочети повече за бунта в „Разказът на прислужницата“ от Маргарет Атууд.

Коко Шанел

Коко Шанел


Ако си роден без крила, не им пречи да израснат.“

Истинска икона, иноватор, творец. Коко Шанел олицетворява всичко това, но безспорно тя е и бунтар, който променя света на модата.

Тя смело разрушава стереотипите, налага собствен стил и новаторски гардероб. Коко Шанел въвежда семплите, но елегантни дрехи, с което показва, че женствеността не се нуждае от пищни рокли и дълги поли.

Родена в крайна бедност и останала без родители от много малка, Шанел е обречена на нелек живот. Силният ѝ дух и целеустременост обаче я карат да следва мечтите си. Коко Шанел не се колебае да нарушава правилата, като така ни показва, че когато вярваш в себе си и преследваш целите си, можеш да променяш света.

Научи повече историята на Шанел с „Коко Шанел, кралицата на Париж“ от Памела Бинингс Юън.

Жана д’Арк

Жана д'Арк

„He ce cтpaxyвaм… Poдeна cъм, зa дa нaпpaвя тoвa.“

Когато говорим за бунт, няма как да не се сетим за Франция. А една от най-ярките личности за всеки французин е Жана д’Арк.

Орлеанската дева, както също е наричана, е символ на обединението на френския народ, национален герой и пример, към който гледат със страхопочитание в продължение на векове.

Образът на Жана д’Арк е трагичен, но нейният бунт, който вдъхновява французите да грабнат оръжията в Стогодишната война, остава като пример за смелост и отдаденост.

Прочети историята на Орлеанската дева, разказана от Марк Твен.

Симон дьо Бовоар

Жената от Монпарнас

 „Жената не се ражда, тя става.“

Симон дьо Бовоар е френска писателка, феминистка, един от първите представители на екзистенциализма заедно със Сартр и Камю. Книгите ѝ са известни със силния си фокус върху политиката и социалните проблеми.

Вторият пол е монументален труд, който проследява женската съдба през митовете и историята, като преминава през биологията и психоанализата. Книгата е революционна за времето си и е забранена в редица страни, включително влиза в черния списък на Ватикана.

Бунтът на Бовоар поставя жената в светлина, която ще вдъхнови поколения след това да не спират да се борят за правата си. Прочети повече за нея в „Жената от Монпарнас“ от Каролине Бернард.

С тази статия искаме да напомним на всички жени, че носят бунта на поколения в себе си и могат да постигнат всичко, което пожелаят.

За да зарадваш любимите жени, разгледай предложенията ни за подарък.


Определям се като ентусиаст на тема книги, кино и кучета. Завършила съм книгоиздаване и реклама и се опитвам да съчетая най-доброто и от двата свята като маркетинг специалист за Orange.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *