„Молитва към морето“ – новата книга на Халед Хосейни

септември 11, 2018
Категория: Публикации
0 2943 2
„Молитва към морето“ – новата книга на Халед Хосейни

„Молитва към морето“ – новата книга на Халед Хосейни

За мнозина читатели името на Халед Хосейни извиква в съзнанието им трогателни и силно емоционални асоциации и дълбоки чувства. Дебютната му книга от 2003 г. „Ловецът на хвърчила“ е един от най-категоричните бестселъри в световен мащаб и печели сърцата на хората с човещината на историята и дълбочината на героите си. Четири години по-късно следва и вторият роман на Хосейни — „Хиляда сияйни слънца“, който също заслужено става бестселър и отново разказва една вълнуваща история.

Не са много обаче хората, които знаят, че писателят от афганистански произход е също така посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и работи за обезпечаване на бедстващите в Афганистан с хуманитарни помощи чрез „Фондация Халед Хосейни“.

Силно ангажиран с тази кауза, Хосейни създава най-новата си творба – „Молитва към морето“ (Sea prayer), вдъхновена именно от събитията, развили се през последните години в близкия изток. Трагичната съдба на Айлан Кюрди, тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г. се удави в Средиземно море, бягайки със семейството си от войната, е основното събитие, вдъхновило написването на този роман.
Красиво илюстрираната книга е както за деца, така и за възрастни и се издава в 35 страни. Част от приходите ще бъдат дарени за облекчаване на тежката участ на бежанците по цял свят. Книгата излиза на българския пазар на 11 септември.

Тук публикуваме и писмо от Халед Хосейни към читателите:

Писмо от Халед Хосейни към читателите:

„Скъпи читатели,

Дълбоко съм трогнат от ентусиазма и подкрепата ви за „Молитва към морето“. Тази книга означава толкова много за мен и с нетърпение очаквам да я споделя с всички вас.

Все пак искам да уточня, че това не е роман, а книга с около 50 красиво илюстровани страници, дело на големия британски художник Дан Уилямс.

Вашата щедра подкрепа за нея е не само много ценна от мен, но е и важна, защото моите приходи от продажбите ще бъдат дарени на Агенцията на ООН за бежанците и  фондация „Халед Хосейни“ в помощ на хората, страдащи от войни и насилие.

 Халед“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *