Кой е Ю Несбьо?

Кой е Ю Несбьо?

ноември 3, 2014
Категория: Личности
0 2091 9
Кой е Ю Несбьо?

Кой е Ю Несбьо?

В наша традиция се превърна всеки месец от годината да посвещаваме на конкретен автор. Ноември запазихме за една изключително интересна личност – криминалния писател Ю Несбьо. 

Kато казваме интересна личност, визираме неговото уникално съчетание от умения в напълно разнородни области. Всъщност освен писател, Несбьо е финансист, футболист, китарист и вокалист на рок банда. Може би именно тази съвкупност от таланти му помага при изграждането като автор с необикновен почерк.

Ю Несбьо е роден в Осло на 29-ти март  1960-та година. В ранна възраст се мести в град Молде и напуска училище, за да стане професионален футболист.  Контузия проваля плановете му за бъдеща спортна кариера и той се ориентира към икономиката. След като завършва университет, Несбьо се връща в Осло и започва работа като финансист. За да разсее скуката от еднообразното си ежедневие, започва да пише песни. 

„Една вечер млад китарист чу няколко от моите песни. На другия ден основахме бандата Di Derre, година по-късно правехме турнета, а две години след това имахме звукозаписен договор.”

Въпреки пожънатия успех, бъдещият писател решава, че се нуждае от почивка и заминава за Австралия. По време на 30-часовия полет у Несбьо се заражда идеята да съчини роман. Веднага щом пристига в хотела в Сидни, се захваща с написването му. След половин година се завръща в Осло с почти завършена книга и така през 1997 година излиза неговият първи роман, озаглавен „Човекът-прилеп”. 

„Започнах да чакам, едновременно с нетърпение и ужас, отзивите за това как рок музикант се е осмелил да пише криминална фантастика. Но мненията бяха изцяло фокусирани върху книгата, а не върху личността ми, и по-хубавото от всичко – те бяха положителни.”

Творбата бързо донася широка популярност на автора и той печели награда „Стъклен ключ” за най-добър норвежки криминален роман. След успеха на първата си книга, Несбьо се фокусира върху писането и създава още девет романа, включващи най-известния му персонаж – инспектор Хари Хуле. Поредицата бележи световен успех със своите над 9 млн. продадени екземпляра. „Снежния човек” пробива във Великобритания и се задържа в класацията с бестселъри на Sunday Times в продължение на три месеца. През 2011 година излиза „Леопардът”, който отново дълго се задържа в класациите за бестселъри.

nesbo-2-blog

Успоредно с криминалните романи, Несбьо се отдава и на серия от книжки за деца, проследяващи приключенията на Доктор Проктор. Историите за смахнатия учен също бележат огромен успех и дори биват сравнявани с творбите на Роалд Дал.

Освен поредиците, Ю Несбьо пише и четири самостоятелни книги, едната от които („Ловци на глави”) е адаптирана за филм, носещ същото заглавие.

Днес норвежкият писател е утвърден като един от водещите криминални автори в Европа, а неговите творби, преведени на 40 езика, печелят читатели по цял свят.

С какво ли ще ни изненада Несбьо в бъдеще? Предстои да разберем. А дотогава ще се отдадем на деветата книга от поредицата за инспектор Хуле – „Фантом”, която излиза на българския пазар на 4-ти ноември. 

 Източник: http://jonesbo.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *