Интервю със Саманта Йънг

Интервю със Саманта Йънг

март 31, 2017
Категория: Знаете ли, че ..., Личности, Публикации
0 3786 1
Интервю със Саманта Йънг

Интервю със Саманта Йънг

Единбург, Шотландия

Прекалено рано и прекалено студено е. В Единбург зимата отдавна е дошла, даже имам усещането, че навън прехвърча лек снежец. Вървя по препълнената с туристи Royal Mile, за да стигна до най-известното кафене в града – Greyfriars Bobby Bar – мястото, където се твърди, че самата Дж. К. Роулинг е писала в продължение на години Хари Потър върху хартиени салфетки. Днес обаче аз съм тук, за да се срещна с друга популярна писателка. Саманта Йънг е автор на поредицата „Дъблин Стрийт“, романтичните истории, завладели читателите в повече от тридесет държави по целия свят. Специално за българските си читатели, тя се съгласи да се срещне с мен и да отговори на няколко въпроса. Виждам я, че се задава по улицата, усмихната и зачервена от студа. Хвърля ми се на врата и ме обсипва с целувки, набързо поръчва кафе и няма търпение да отговори на всички мои въпроси. 

Саманта Йънг е популярна сред българските читатели като автор на поредицата „Дъблин Стрийт“. Разкажи ни обаче каква е тя в личния си живот?

Бих се определила като един спокоен човек. Пиша драматични истории, но пък ги избягвам в истинския живот (смее се). Обичам работата си и съм безкрайно благодарна на моите читатели, поставям обаче семейството и приятелите ми преди всичко останало. О, и не се храня здравословно…

 

Кога реши, че искаш да станеш писател и как се стигна до реализиране на тази твоя мечта?

fileПиша откакто се помня, от момента, в който моите родители ми подариха първата част на „Хрониките на Нарния“. Нищо не се случи преди университета обаче. Едва тогава завърших първия си роман. Когато се дипломирах, реших да започна да се самоиздавам. Правих това година и половина, пишех през цялото време и накрая издадох „Дъблин Стрийт“ със собствени средства. За мое щастие обаче романът ми стана номер едно в САЩ, което ми позволи да наема прекрасен агент и да се запозная с издателите ми от Penguin, които публикуваха Дъблин Стрийт в тридесет държави по целия свят.

 

Израснала си в Стирлингшир – един от най-красивите и живописни райони в Шотландия, и си решила да се върнеш там след като си завършила Единбургския университет. Защо? Намираш ли своето вдъхновение там?

Върнах се в Стирлингшир, защото повечето от приятелите ми са тук, а и семейството ми също. Така че, да, върнах се, защото тук е моето вдъхновение.

 

Твоите Фейсбук и Инстаграм страници са пълни с доста лични снимки. Сама ли управляваш акаунтите си?

Да, сама. Затова и не ми остава грам свободно време! (смее се).

 

Какво те вдъхнови да напишеш „Дъблин Стрийт“?

Идеята да пиша любовен роман се роди, когато една приятелка, която по принцип чете фантастични романи, ми сподели, че ще бъда добра в писането и ми даде някои насоки. Хареса ми идеята да напиша романтична история, а не фантастична, защото тя се определя основно от изграждането на интересни характери, а създаването на такива, ми е любимата част в цялото писане. 

 

Кои са Джос и Брейдън – вдъхновени ли са от реални личности в твоя живот?

Определено. Познавам добре Единбург, където се развива действието, взех няколко мои лични преживявания и ето я историята на Джос и Брейдън!
Повечето от героите и историите в моите книги са вдъхновени от реални хора. Смятам, че най-добре пишеш за това, което познаваш, което си изживял, така че създавам романите си, базирани на историите от моя живот и тези на хората около мен.

 

След като вече си световноизвестен автор, коя е следващата ти мечта?

Да продължа да пиша истории, които хората да четата и надявам се да се развия и в други жанрове.

 

Планираш ли да филмираш Дъблин Стрийт?

За съжаление, все още не са ми се обадили от Холивуд с такова предложение (смее се). Но пък би било забавно, нали?

 

Романът ти „Герой“ е тотално различен от останалите ти книги. Дори би могъл да бъде сравнен с трилогията „50 нюанса сиво“. Какво те накара да напишеш толкова различен роман?

Героите. Тези хора просто се появиха в живота ми един ден и ето – имаме история за тях.

 

Кои са любимите ти герои от твоите книги?

О, това е труден въпрос. Обичам всичките си герои по определени причини. Все пак, Джос и Брейдън са именно тези, които заемат специално място в сърцето ми, защото книгата, която написах за тях, промени живота ми.

 

Можеш ли да ни споделиш как протича един твои обикновен ден?

Типичният ми ден ли…ставам рано, разхождам двете си кучета, давам им закуска, грабвам едно кафе и сядам пред компютъра. Пиша поне няколко часа, после отново разхождам кучетата, после те спят, а аз пиша. Следобед отговарям на мейли и се занимавам със социалните медии, после пак пиша…вечеря, кучетата и накрая може би имам време за малко телевизия и книга преди лягане.

 

Славата промени ли те?

Не мисля. Моите приятели и семейството казват, че не. Не че щяха да ми кажат обратното (смее се). Все пак да си автор не е като да си филмова звезда. Хората ме разпознават само на местата, където очакват да ме срещнат. Извън тях аз просто съм си Сам, което е ок за мен.

 

Кое е най-хубавото в това да си известен автор?

Прекрасните имейли , които получавам от читателите ми по целия свят – това е нещо много лично и специално!

 

Какво ще кажеш на българските си читатели?

Благодаря ви от сърце, че четете моите книги! Няма да ви разочаровам! Очаквайте още много интересни истории!

 

Специални благодарности за интервюто на Стефана Белковска – българска писателка, автор на романа „Чаках точно теб“.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *