Днес почитаме паметта на героите!

Днес почитаме паметта на героите!

юни 2, 2018
Категория: Публикации
0 1108 1
Днес почитаме паметта на героите!

Днес почитаме паметта на героите!

Днешният ден извиква в сърцата ни чувство на възхищение и преклонение. Днес почитаме паметта на големия поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

снимка:  българска Държавна агенция „Архиви“

снимка: българска Държавна агенция „Архиви“

Нека отбележим този ден, като си припомним за личността на Ботев. Той е една от основните фигури в предосвобожденската история на България, като допринася не само с четническата си дейност, но и с просветната – Ботев е виден поет и публицист още приживе, а днес разглеждаме неговите творби не само от литературна гледна точка, но и изследваме историческата им стойност.

Христо Ботьов Петков е роден на 6-ти януари 1848 г. в гр. Калофер в семейството на Иванка Ботева и учителя и книжовник Ботьо Петков, който помага на сина си да извърви първите стъпки по пътя към просветата.

 

 

Hristo_Botev

Христо Ботев, Никола Славков и Иван Драсов в Румъния, 1875г., сн.Уикипедия

Ботев участва и в Българския революционен централен комитет (БРЦК). През месец декември на 1874 г., започва да издава и вестника на комитета – „Знаме”. След като е принуден да напусне БРЦК, Христо Ботев сформира своя собствена чета – известната Ботева чета. През есента на 1875г., се взема решението за въстание, но информацията за това се разпространява преждевременно, и организацията на въстанието претърпява промени.

Късно през нощта срещу 20 май четата достига местността Вола, където се установява, за да пренощува, но е открита от черкези и започва сражение. Целият следващ ден преминава в битка, а Ботевата чета претърпява тежки загуби и остава почти без муниции. Привечер на 20 май (1 юни нов стил) 1876 година, сражението затихва, но точно тогава Ботев е пронизан от куршум и загива на място.

 

Христо Ботев е една от най-известните личности в българската история, и единствената, чиято памет почитаме с националния вой на сирени. Всяка година по обяд на 2-ри юни, цялата страна се стихва пред името и съдбата на безстрашния поет, посветил живота си на свободата на България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *